Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Testimonia et Memorabilia: H Δωρεά του Ανδρέα Μπούζα στα Ιωάννινα

Έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων 6 Μαΐου 2022 – 31 Δεκεμβρίου 2022 Εγκαίνια: Παρασκευή, 6 Μαΐου 2022 H Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνω...

Testimonia et Memorabilia: H Δωρεά του Ανδρέα Μπούζα στα Ιωάννινα

Έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

6 Μαΐου 2022 – 31 Δεκεμβρίου 2022

Εγκαίνια: Παρασκευή, 6 Μαΐου 2022

H Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων διοργανώνει την έκθεση “Testimonia et Memorabilia: Η Δωρεά του Ανδρέα Μπούζα στα Ιωάννινα”. Στην έκθεση παρουσιάζονται 525 από τα 2.410 συνολικά αντικείμενα που δώρισε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων ο επιφανής Ηπειρώτης ιατρός, τα βήματα του οποίου τον οδήγησαν από την Ήπειρο των χρόνων του μεσοπολέμου, την Αθήνα, το Παρίσι και τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής. 

Ο Ανδρέας Μπούζας, με καταγωγή από το Παλαιοχώρι Συρράκου υπήρξε απόφοιτος του Γυμνασίου της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και υπήρξε Διευθυντής της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών. Η αγάπη του για την ιστορία και την αρχαιολογία τον οδήγησε στη συγκέντρωση αρχαίων  και βυζαντινών αντικειμένων, με μοναδικό σκοπό τα αντικείμενα αυτά να περιέλθουν στο τέλος της ζωής του, στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Για τον λόγο αυτό, αποφάσισε να τα δωρίσει στα δύο μουσεία της πόλεως των Ιωαννίνων, το Αρχαιολογικό και Βυζαντινό, με την παράκληση να αποτελέσουν τμήμα της μόνιμης έκθεσης των δύο μουσείων. 

Τα αντικείμενα αυτά, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων έκρινε σκόπιμο να τα παρουσιάσει, πριν την οριστική έκθεσή τους στα δύο μουσεία της, για μια και μοναδική φορά μαζί, (αρχαία και βυζαντινά), σε ένα σύνολο. Πρόκειται για λίθινα τέχνεργα και αγγεία προϊστορικών, κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, ειδώλια, χάλκινα κοσμήματα, σταυρούς, κοσμήματα, σκεύη λατρείας,  αρχαία και βυζαντινά νομίσματα. 

Σκοπός της έκθεσης είναι να τονιστεί η δύναμη των μουσείων να μετουσιώνουν το ιδιωτικό χαρακτήρα ενός κειμήλιου (memorabilia) σε δημόσιο, αξιοποιώντας την αυθεντική μαρτυρία των ίδιων των αντικειμένων (testimonia). 

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, θα διεξάγονται οργανωμένες ξεναγήσεις, κατόπιν συνεννοήσεως.

Το συντονισμό και την γενική επιμέλεια της έκθεσης έχει η αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Δρ Βαρβάρα Παπαδοπούλου. Για την προετοιμασία της έκθεσης εργάστηκαν οι αρχαιολόγοι Δρ Ιουλία Κατσαδήμα και Όλγα Δάγιου, ΜΑ, ο αρχιτέκτων Χρήστος Τσακούμης, οι συντηρητές Μελίνα Νάκα και Γιώργος Κύρκος, η εικαστικός σχεδιάστρια Έφη Σταύρου, ο φωτογράφος Παναγιώτης Τσιγκούλης και οι Κώστας Γιώτης και Σπύρος Μανώλης. 


Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Πλατεία 25ης Μαρτίου 6

Τηλ.: 265 100 1050, Fax: 265 100 1052

Ώρες λειτουργίας : 

Δευτέρα- Κυριακή: 8.00- 20.00 .  

Τρίτη :  Κλειστό

Το ανωτέρω ωράριο θα ισχύσει από το 03 Μάϊου 2022 έως 31 Οκτωβρίου 2022. 

Για τυχόν αλλαγές από αστάθμητους παράγοντες, το ανωτέρω ωράριο θα πρέπει να επιβεβαιώνεται.


Πηγή: Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων



Δεν υπάρχουν σχόλια