Η σιδερένια πτυσσόμενη καρέκλα 1.400 ετών ήταν σύμβολο δύναμης και θέσης στους μεσαιωνικούς χρόνους. [Credit: BLfD/Zenger] Νομίσματα, όπλα, ...
Η σιδερένια πτυσσόμενη καρέκλα 1.400 ετών ήταν σύμβολο δύναμης και θέσης στους μεσαιωνικούς χρόνους. [Credit: BLfD/Zenger] |
Νομίσματα, όπλα, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή βρίσκονται συχνά στις αρχαίες ταφές επιφανών ανθρώπων, αλλά οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πρόσφατα ένα πραγματικά σπάνιο ταφικό κτέρισμα: μια μεταλλική πτυσσόμενη καρέκλα.
Κατασκευασμένη από σιδερένιο πλαίσιο, η μεσαιωνική καρέκλα έχει διαστάσεις περίπου 70 επί 45 εκατοστά διπλωμένη και βρέθηκε από μια ομάδα αρχαιολόγων από το Κρατικό Γραφείο Προστασίας Μνημείων της Βαυαρίας (BLfD) τον περασμένο μήνα στο Endsee, ένα χωριό της νοτιοανατολικής Γερμανίας.
Ο Hubert Fehr, αρχαιολόγος του BLfD, δήλωσε στο Live Science ότι η καρέκλα χρονολογείται περίπου στο 600 μ.Χ. και ότι συνδέθηκε με την ταφή γυναίκας που πέθανε στα 40 ή στα 50 της.
«Αν και είναι πολύ νωρίς μετά την ανασκαφή για να μάθουμε την ταυτότητα της γυναίκας», είπε ο Fehr, «γνωρίζουμε ότι ήταν υψηλής κοινωνικής θέσης, όπως αποδεικνύεται από τα ταφικά κτερίσματα που βρέθηκαν στον τόπο ταφής».
Αν και μόνο το μεταλλικό τμήμα της καρέκλας έχει διασωθεί, είναι πιθανό να κατασκευάστηκε και με άλλα υλικά, όπως ξύλο και δέρμα. Μια ακτινογραφία του αντικειμένου θα μπορούσε να αποκαλύψει πρόσθετες λεπτομέρειες για την κατασκευή του.
«Το σίδερο της καρέκλας είναι καλυμμένο με διαβρωτικά στρώματα και μερικές φορές μέσα σε αυτά τα στρώματα μπορεί να βρεθεί ξύλο και δέρμα που έχει διατηρηθεί», δήλωσε σχετικά ο Fehr.
Γενικά, οι ταφές με καρέκλες είναι απίστευτα σπάνιες, καθώς μόνο άλλη μία ταφή είναι γνωστή στη Γερμανία. Σε όλη την Ευρώπη, 29 πρώιμοι μεσαιωνικοί ταφικοί χώροι περιέχουν ταφές με καρέκλες, αλλά μόνο έξι από αυτές είναι κατασκευασμένες από σίδηρο. Δεδομένου ότι αυτά τα καθίσματα κατασκευάζονταν συχνά από οργανικά υλικά όπως ξύλο, ελεφαντόδοντο, δέρμα ή ύφασμα, τα μόνα στοιχεία που σώζονται είναι συχνά τα καρφιά που τα συγκρατούν ή οι μεταλλικοί σκελετοί.
Λόγω της σπανιότητας και του συμβολισμού των καρεκλών, οι ερευνητές θεωρούν αυτά τα ταφικά αντικείμενα αποτελούν "ιδιαίτερα δώρα".
Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν μια γυάλινη χάντρα millefiori για να χρονολογήσουν την ταφή στο 600 μ.Χ. [Credit: BLfD/Zenger] |
«[Η πτυσσόμενη καρέκλα] είχε μια πολύ συγκεκριμένη συμβολική σημασία κατά την αρχαιότητα και χρησιμοποιήθηκε ως διακριτικό ή σημάδι εξουσίας για επισκόπους, ιερείς, αξιωματικούς και άλλα άτομα με υψηλή κοινωνική θέση, που ήταν συχνά άνδρες στην πατριαρχική Γερμανία», είπε ο Fehr. «Περιέργως, οι περισσότερες από τις ταφές με καρέκλες που έχουν βρεθεί σχετίζονται με γυναικείους τάφους, κάτι που δείχνει ότι οι γυναίκες συνδέονταν επίσης με αυτή τη γενική γλώσσα συμβόλων που σχετίζονται με σημάδια εξουσίας».
Εκτός από την καρέκλα, ο χώρος περιείχε μια σειρά από άλλα ταφικά κτερίσματα, συμπεριλαμβανομένου ενός μαργαριταριού κολιέ που περιελάμβανε μικρές, πολύχρωμες γυάλινες χάντρες ντυμένες γύρω από το λαιμό του σκελετού, μια ζώνη με πολλαπλές καρφίτσες και ένα κόκαλο ζώου, πιθανώς από το πλευρό μιας αγελάδας, που πιθανότατα χρησίμευε ως προσφορά κρέατος.
Τέλος, μια μεγάλη γυάλινη χάντρα με σχέδιο millefiori, δηλαδή διάστικτη με διαφορετικά χρώματα γυαλιού που ήταν συγχωνευμένα μεταξύ τους, βοήθησε τους αρχαιολόγους να χρονολογίσουν την ταφή.
«Οι περισσότερες χάντρες κατασκευάζονταν από γυαλί κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, αλλά το ύφος τους άλλαξε γρήγορα ως προς το χρώμα και το σχήμα τους», δήλωσε ο Fehr. «Το κίτρινο χρησιμοποιήθηκε κυρίως γύρω στο 600 μ.Χ.».
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης την ταφή ενός άνδρα δίπλα στη γυναίκα. Αν και η ταυτότητα του άνδρα παραμένει επίσης άγνωστη, θάφτηκε με ένα πλήρες σύνολο όπλων, συμπεριλαμβανομένης μιας λόγχης, ασπίδας και αξίνας. Μια χτένα για τα πόδια που πιθανότατα χρησιμοποιείται για την περιποίηση των προβάτων. και ζώνη μέσης με μπρούτζινη πόρπη και θήκη ζώνης.
Οι αρχαιολόγοι σχεδιάζουν να ερευνήσουν την καρέκλα με ακτινογραφικές μεθόδους για να δουν εάν αποκαλύπτει στοιχεία σχετικά με την κατασκευή της και την ταυτότητα της γυναίκας.
Πηγή: J. Nalewicki, Live Science
Δεν υπάρχουν σχόλια