Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ερευνητές αποκρυπτογράφησαν σεληνιακό ημερολόγιο κυνηγών της Εποχής των Παγετώνων

Τα μυστηριώδη σημάδια που παρατηρούνται σε αρχαίες βραχογραφίες αποκωδικοποιήθηκαν τελικά από Βρετανούς επιστήμονες.  Ισχυρίζονται ότι βρήκα...

Επιστήμονες βρήκαν ίχνη «γραφής» 14.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα

Τα μυστηριώδη σημάδια που παρατηρούνται σε αρχαίες βραχογραφίες αποκωδικοποιήθηκαν τελικά από Βρετανούς επιστήμονες. Ισχυρίζονται ότι βρήκαν στοιχεία «γραφής» που χρονολογούνται τουλάχιστον 14.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Ένας Βρετανός ερασιτέχνης αρχαιολόγος, ο Ben Bacon, φαίνεται ότι ανακάλυψε ένα πρωτόγονο σύστημα γραφής που χρησιμοποιούσαν οι κυνηγοί της Εποχής των Παγετώνων.

Ο ειδικός λέει ότι είναι πολύ δύσκολο να καταλαβαίνουμε τι εξέφραζαν οι πρόγονοί μας πριν από 20.000 χρόνια. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι κυνηγοί ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν ένα συστηματικό ημερολόγιο. Σε έρευνα που διεξήγαγε με καθηγητές από το Πανεπιστήμιο του Durham και το University College London (UCL), η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι σημάνσεις που βρέθηκαν στις σπηλαιογραφίες ηλικίας 20.000 ετών, αντιπροσωπεύουν ένα είδος σεληνιακού ημερολογίου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cambridge Archeological Journal, οι πρόγονοί μας μοιράζονταν πληροφορίες για τη συμπεριφορά των ζώων μέσω γραμμών και κουκκίδων. Αν και ήταν ήδη γνωστό στους ειδικούς ότι αυτά τα σύμβολα που βρέθηκαν σε τοίχους σπηλαίων και σε φορητά αντικείμενα από την τελευταία εποχή των παγετώνων αποθήκευαν κάποιου είδους πληροφορίες, το συγκεκριμένο νόημά τους ήταν άγνωστο.


Ακούραστη και επιτυχής αναζήτηση

Ο Bacon, ο οποίος στην πραγματικότητα είναι συντηρητής επίπλων, πέρασε αμέτρητες ώρες εξετάζοντας εικόνες από σπηλαιογραφίες στο διαδίκτυο και στη Βρετανική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου και συγκέντρωσε όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα για να αρχίσει να αναζητά επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Πλησίασε μια ομάδα ακαδημαϊκών με τη θεωρία του και εκείνοι τον ενθάρρυναν να προχωρήσει.

Ο καθηγητής Πολ Πέτιτ, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ντάραμ, δήλωσε ότι “χαίρεται που το πήρε στα σοβαρά” όταν ο Bacon επικοινώνησε μαζί του. «Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι οι κυνηγοί-συλλέκτες της Εποχής των Παγετώνων ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν ένα συστημικό ημερολόγιο και ετικέτες για να καταγράφουν πληροφορίες σχετικά με σημαντικά οικολογικά γεγονότα στο πλαίσιο αυτού του ημερολογίου», δήλωσε.


Καταγραφή ανά σεληνιακό μήνα του ζευγαρώματος

Μέχρι τώρα, οι αρχαιολόγοι γνώριζαν ότι οι ακολουθίες γραμμών, κουκκίδων και άλλων σημάτων από την τελευταία Εποχή των Παγετώνων αποθήκευαν κάποιου είδους πληροφορίες για είδη όπως άγρια άλογα, ελάφια, βοοειδή και μαμούθ , αλλά δεν γνώριζαν το συγκεκριμένο νόημά τους. Ο Bacon ήθελε πολύ να τα αποκωδικοποιήσει όλα αυτά, και ειδικότερα την ενσωμάτωση ενός σημείου «Υ»,  που σχηματίζεται με την προσθήκη μιας αποκλίνουσας γραμμής σε μια άλλη.

Χρησιμοποιώντας ως σημείο αναφοράς τους κύκλους γέννησης των αντίστοιχων σημερινών ζώων, οι ερευνητές μπόρεσαν να υπολογίσουν ότι ο αριθμός των σημάτων που σχετίζονταν με τα ζώα της Εποχής των Παγετώνων ήταν μια καταγραφή, ανά σεληνιακό μήνα, του πότε ζευγάρωναν.

Ο Bacon είχε υποθέσει ότι το σύμβολο «Υ», σήμαινε «γέννηση» και η εργασία της ομάδας το επιβεβαίωσε. Η εργασία τους έδειξε ότι οι ακολουθίες καταγράφουν τις εποχές ζευγαρώματος και γέννησης και βρήκαν μια «στατιστικά σημαντική» συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των σημάτων της θέσης του σημείου «Υ» και των μηνών κατά τους οποίους τα σύγχρονα ζώα ζευγάρωναν και γεννούσαν αντίστοιχα.

Επειδή τα σημάδια θεωρείται ότι καταγράφουν αριθμητικές πληροφορίες  και όχι λόγια, δεν θεωρούνται «γραφή» με την έννοια των εικονογραφικών και σφηνοειδών συστημάτων που εμφανίστηκαν στη Σουμερία από το 3.400 π.Χ. και μετά, αλλά ταξινομούνται ως πρώτο σύστημα γραφής. Χρησιμοποιώντας ως σημείο αναφοράς τους σύγχρονους κύκλους γέννησης των ζώων, η ομάδα συμπέρανε ότι ο αριθμός των σημειωμάτων ήταν μια καταγραφή, ανά σεληνιακό μήνα, του πότε ζευγάρωναν. Πιστεύουν ότι η συμπερίληψη ενός σημείου «Υ», που σχηματίζεται με την προσθήκη μιας αποκλίνουσας γραμμής σε μια άλλη, σήμαινε «να γεννήσω».

Αντ' αυτού, η ομάδα τους αναφέρεται σε αυτά ως «πρωτο-γραφικό σύστημα»- προγενέστερο άλλων συστημάτων που βασίζονται σε σύμβολα, τα οποία πιστεύεται ότι εμφανίστηκαν κατά τη νεολιθική περίοδο κατά τουλάχιστον 10.000 χρόνια.


Δημιουργία εγγύτητας με τους προγόνους

Ο Bacon δήλωσε ότι το έργο τον έκανε να αισθάνεται τους προγόνους «ξαφνικά πολύ πιο κοντά». «Καθώς εμβαθύνουμε στον κόσμο τους, ανακαλύπτουμε ότι αυτοί οι αρχαίοι μας πρόγονοι, μας μοιάζουν πολύ περισσότερο απ’ ό,τι νομίζαμε», είπε. Τα ευρήματα ενθάρρυναν την ομάδα να διερευνήσει περαιτέρω τη σημασία άλλων σημείων που βρέθηκαν στα σχέδια των σπηλαίων.

«Αυτό που ελπίζουμε, και οι αρχικές εργασίες είναι πολλά υποσχόμενες, είναι ότι η αποκάλυψη περισσότερων τμημάτων του πρωτόγονου γραφικού συστήματος θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε ποιες πληροφορίες εκτιμούσαν οι πρόγονοί μας», δήλωσε ο Bacon.


Χρησιμοποιήθηκε μέθοδος αποκρυπτογράφησης πρώιμου ελληνικού κειμένου

Ο Bacon δήλωσε: «Το νόημα των σημάνσεων μέσα σε αυτά τα σχέδια πάντα μου προκαλούσε το ενδιαφέρον και έτσι άρχισα να προσπαθώ να τα αποκωδικοποιήσω, χρησιμοποιώντας μια παρόμοια προσέγγιση που υιοθέτησαν άλλοι για να κατανοήσουν μια πρώιμη μορφή ελληνικού κειμένου».

«Χρησιμοποιώντας πληροφορίες και εικόνες σπηλαιογραφιών που είναι διαθέσιμες μέσω της Βρετανικής Βιβλιοθήκης και του διαδικτύου, συγκέντρωσα όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα και άρχισα να αναζητώ επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Καθώς η μελέτη προχωρούσε, απευθύνθηκα σε φίλους και ανώτερους πανεπιστημιακούς, των οποίων οι γνώσεις ήταν κρίσιμες για την απόδειξη της θεωρίας μου. Ήταν σουρεαλιστικό να κάθεσαι στη Βρετανική Βιβλιοθήκη και να επεξεργάζεσαι σιγά σιγά τι έλεγαν οι άνθρωποι πριν από 20.000 χρόνια, αλλά οι ώρες σκληρής δουλειάς σίγουρα άξιζαν τον κόπο» τονίζει.


Αρχείο πρώιμης χρονομέτρησης

Οι καθηγητές Paul Pettitt και Robert Kentridge, του Πανεπιστημίου Durham, έχουν συνεργαστεί αναπτύσσοντας τον τομέα της οπτικής παλαιοψυχολογίας, την επιστημονική διερεύνηση της ψυχολογίας που διέπει την πρώιμη ανάπτυξη του ανθρώπινου οπτικού πολιτισμού.

Ο καθηγητής Pettitt δήλωσε ενθουσιασμένος για την μελέτη του Bacon. «Πρόκειται για μια συναρπαστική μελέτη που έφερε σε επαφή ανεξάρτητους και επαγγελματίες ερευνητές με εμπειρία στην αρχαιολογία και την οπτική ψυχολογία, για να αποκωδικοποιήσει πληροφορίες που καταγράφηκαν για πρώτη φορά πριν από χιλιάδες χρόνια.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες της Εποχής των Παγετώνων ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν ένα συστηματικό ημερολόγιο και σημάδια για να καταγράψουν πληροφορίες σχετικά με σημαντικά οικολογικά γεγονότα εντός του ημερολογίου αυτού. Με τη σειρά μας, είμαστε σε θέση να δείξουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι - που άφησαν κληρονομιά θεαματικής τέχνης στα σπήλαια του Λασκό και της Αλταμίρα - άφησαν επίσης ένα αρχείο πρώιμης χρονομέτρησης που τελικά θα γινόταν κοινός τόπος στο ανθρώπινο είδος μας».

Ο καθηγητής Kentridge πρόσθεσε: «Oι κυνηγοί-συλλέκτες της Εποχής των Παγετώνων δεν ζούσαν απλώς στο παρόν τους, αλλά κατέγραφαν αναμνήσεις για τον χρόνο κατά τον οποίο συνέβησαν γεγονότα του παρελθόντος, και τις χρησιμοποιούσαν για να προβλέπουν πότε θα συνέβαιναν παρόμοια γεγονότα στο μέλλον. Μια ικανότητα που οι ερευνητές της μνήμης αποκαλούν νοητικό ταξίδι στο χρόνο».


Και καθηγητής της έρευνας για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων

Στην ομάδα συμμετείχε επίσης ο καθηγητής του UCL Tony Freeth, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας που επέτρεψε την αποκρυπτογράφηση της λειτουργίας του μηχανισμού του αρχαίου ελληνικού αστρονομικού ρολογιού Αντικύθηρα. Ο ίδιος δήλωσε: «Έμεινα άναυδος όταν ο Ben ήρθε σε μένα με τη βασική του ιδέα ότι οι αριθμοί των κηλίδων ή των γραμμών στα ζώα αντιπροσώπευαν τον σεληνιακό μήνα των βασικών γεγονότων στον κύκλο ζωής των ζώων.

Τα σεληνιακά ημερολόγια είναι δύσκολα επειδή υπάρχουν 12,5 σεληνιακοί μήνες σε ένα έτος, οπότε δεν χωράνε με ακρίβεια σε ένα έτος. Ως αποτέλεσμα, το δικό μας σύγχρονο ημερολόγιο έχει σχεδόν χάσει κάθε σύνδεση με τους πραγματικούς σεληνιακούς μήνες.

Στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων χρησιμοποίησαν ένα εξελιγμένο μαθηματικό ημερολόγιο 19 ετών για να επιλύσουν την ασυμβατότητα του έτους και του σεληνιακού μήνα, πράγμα αδύνατο για τους παλαιολιθικούς λαούς. Το ημερολόγιό τους έπρεπε να είναι πολύ πιο απλό. Έπρεπε επίσης να είναι ένα "μετεωρολογικό ημερολόγιο" - συνδεδεμένο με τις μεταβολές της θερμοκρασίας και όχι με αστρονομικά γεγονότα όπως οι ισημερίες.

Με αυτές τις αρχές στο μυαλό μας, ο Μπεν και εγώ επινοήσαμε σιγά σιγά ένα ημερολόγιο που βοήθησε να εξηγηθεί για ποιο λόγο το σύστημα που είχε αποκαλύψει ο Μπεν ήταν τόσο καθολικό σε ευρεία γεωγραφία και εξαιρετικές χρονικές κλίμακες».

Η ομάδα έδειξε ότι, παρά τις δυσκολίες, οι ερευνητές μπορούν να «σπάσουν» τον κώδικα ερμηνείας τουλάχιστον ορισμένων συμβόλων.

Ο Bacon πρόσθεσε: «Αυτό μας ενθάρρυνε να συνεχίσουμε το έργο μας και να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε περισσότερα από τα σύμβολα και τις γνωστικές τους βάσεις. Αυτό που ελπίζουμε, και η αρχική εργασία είναι πολλά υποσχόμενη, είναι ότι το ξεκλείδωμα περισσότερων τμημάτων του πρωτο-γραφικού συστήματος θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε ποιες πληροφορίες είχαν αξία για τους προγόνους μας».

Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.


Πηγή: LiFO, Ντ. Στάνκοβιτς, ErtNews

Δεν υπάρχουν σχόλια