Το πρώτο βήμα για να αποκτήσει το Ρέθυμνο ένα σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο έγινε με την προκήρυξη του διαγωνισμού για τις μελέτες ανέγερσης...
Το πρώτο βήμα για να αποκτήσει το Ρέθυμνο ένα σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο έγινε με την προκήρυξη του διαγωνισμού για τις μελέτες ανέγερσης του κτηρίου. Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε προ ημερών, έχει προϋπολογισμό 2.493.073,24€ (χωρίς ΦΠΑ) και η προθεσμία για τις προσφορές «τρέχει» ως τις 14 Φεβρουαρίου.
Αναλυτικά η διακήρυξη που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια στις 21 Δεκεμβρίου περιλαμβάνει τα παρακάτω:
– Αρχιτεκτονικές μελέτες κτιριακών έργων: 844.541,39 ευρώ.
– Ειδικές αρχιτεκτονικές μελέτες: 46.009,38 ευρώ.
– Στατικές μελέτες: 621.631,8309 ευρώ.
– Μηχανολογικές, ηλεκτρολογικές και ηλεκτρονικές μελέτες: 559.258,6021 ευρώ.
– Γεωτεχνικές μελέτες και έρευνες: 96.448,57 ευρώ.
– Απρόβλεπτα: 325,183,47 ευρώ.
Η μελέτη χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη 2014-2020». Ο χρόνος ολοκλήρωσης του μελετητικού αντικειμένου ορίζεται σε επτά (7) μήνες.
Το έργο θα υλοποιηθεί με τη συμβολή τριών φορέων, του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κρήτης και του δήμου Ρεθύμνου, οι οποίοι έχουν υπογράψει και τη σχετική προγραμματική σύμβαση.
Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης, όπως σημειώνεται στο σχετικό κείμενο, οι τρεις συμβαλλόμενοι φορείς, αναγνωρίζοντας την υψηλή αναγκαιότητα και προτεραιότητα για την κατασκευή του νέου Αρχαιολογικού μουσείου Ρεθύμνου με σκοπό την προβολή και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Π.Ε.Ρεθύμνου και με τελικό σκοπό την ενίσχυση της αστικής και πολιτισμικής ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και της ευρύτερης περιοχής και την τόνωση της τουριστικής δραστηριότητας, συνεργάζονται, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, για την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου.
Οι προβλεπόμενοι χώροι
Στο τεύχος δημοπράτησης, μεταξύ άλλων, προβλέπονται οι χώροι που πρέπει να διαθέτει το νέο αρχαιολογικό μουσείο. Αυτοί έχουν ως εξής:
- Οι εκθεσιακοί χώροι να είναι της τάξης των 1.300,00m2.
- Οι χώροι εκπαίδευσης και το αμφιθέατρο να είναι ευέλικτοι και να έχουν καθαρό εμβαδόν της τάξης των 180,00 m2 συνολικά.
- Τα εργαστήρια συντήρησης να έχουν καθαρό εμβαδόν 410,00 m2 με ευελιξία ένωσης χώρων, όπου είναι εφικτό.
- Οι αποθήκες (αρχαιολογικών ευρημάτων και γενικές) να έχουν καθαρό εμβαδόν της τάξης των 1.500,00 m2.
- Τα γραφεία διοίκησης να καταλαμβάνουν το λιγότερο δυνατό χώρο, δηλαδή μικρότερο των 260,00m2 και ο χώρος που θα εξοικονομηθεί να αποδοθεί αντίστοιχα στην έκθεση.
- Οι τεχνικές εγκαταστάσεις και ιδιαίτερα οι χώροι για τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις να καταλαμβάνουν2 τη μικρότερη δυνατή έκταση, με τη μέγιστη οικονομία χώρου, χωρίς αυτό να έχει επίπτωση στην ποιότητα των λειτουργιών που θα προσφέρουν, λαμβάνοντας υπόψη την απαίτηση για το μικρότερο δυνατό λειτουργικό κόστος με αξιοποίηση των σύγχρονων μεθόδων εξοικονόμησης ενέργειας.
Οι χώροι εξυπηρέτησης κοινού να είναι περίπου 275,00 m2.
Επιπλέον, στην προαναφερθείσα απόφαση, αναφέρονται τα ακόλουθα:
- Το σύνολο του καθαρού εμβαδού του μουσείου να κυμαίνεται από 4.100,00 έως 4.200,00
m2 το δε αντίστοιχο μεικτό εμβαδόν3 να μην υπερβαίνει τα 6.000,00 m2.
- Τα ύψη στον εκθεσιακό χώρο να ποικίλουν από 4,00 έως 6,00m.
- Το κτίριο να είναι βιοκλιματικό και κατά το δυνατό να αποφευχθεί η μεγάλη έκταση υπόγειων χώρων.
Το Μουσείο από το 1888 ως σήμερα
Στην τεχνική έκθεση περιγράφεται και η ιστορία του Αρχαιολογικού Μουσείου από το 1888, που δημιουργήθηκε ο βασικός πυρήνας, ως σήμερα, που αναζητούμε την οριστική του στέγαση σε ένα σύγχρονο κτήριο. Να θυμίσουμε ότι σε αυτή τη φάση, μία προσωρινή έκθεση στεγάζεται στην Αίθουσα του Αγίου Φραγκίσκου στην παλιά πόλη.
Όπως τονίζεται στο τεύχος των τεχνικών δεδομένων, «η ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου αποτελεί πάγια και επιτακτική ανάγκη για την προβολή και ανάδειξη του σημαντικότατου αρχαιολογικού πλούτου της Π.Ε. Ρεθύμνου, την προώθηση της αρχαιολογικής έρευνας και την συμβολή στην γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής. Το παραχωρηθέν προς το ΥΠ.ΠΟ.Α γεωτεμάχιο που προορίζεται για την ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείο Ρεθύμνου με εμβαδόν 5.912,14m2, βρίσκεται σε κομβικό σημείο, στο δυτικό παράλιο τμήμα της πόλης του Ρεθύμνου».
Από πότε όμως μιλάμε για αρχαιολογικό μουσείο στην πόλη μας;
«Ο πρώτος πυρήνας του Μουσείου δημιουργήθηκε το 1888 από τον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Ρεθύμνου, ένα από τα δραστήρια σωματεία που εμφανίστηκαν στο τέλος της οθωμανικής περιόδου στην Κρήτη. Το 1913, μετά την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα ενεργοποιήθηκε η Αρχαιολογική Υπηρεσία, με τη δημιουργία της Αρχαιολογικής Περιφέρειας Κρήτης. Οι αρχαιότητες στεγάστηκαν μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σε οίκημα της Παλαιάς Πόλης Ρεθύμνου, επί της οδού Καστρινογιαννάκη, το οποίο βομβαρδίστηκε χωρίς ιδιαίτερα καταστροφικές συνέπειες, καθώς η συλλογή του Ρεθύμνου είχε συστηματικά διαφυλαχθεί και τα πολυτιμότερα αντικείμενα είχαν εναποτεθεί στο θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ τα γλυπτά, τα μετάλλινα ευρήματα και τα νομίσματα είχαν ταφεί στο υπόγειο και στον κήπο του κτηρίου. Με τη λήξη του πολέμου, μέρος της συλλογής μεταφέρθηκε προσωρινά σε αίθουσα Δημοτικού Σχολείου του Ρεθύμνου, ενώ σημαντικό τμήμα αρχαιοτήτων παρέμεινε αποθηκευμένο.
Το πιεστικό πρόβλημα στέγασης του Μουσείου λύθηκε με την απαλλοτρίωση και αποκατάσταση του κτηρίου της Ενετικής Λέσχης-Loggia, ύστερα από αγωνιώδη προσπάθεια του εφόρου αρχαιοτήτων Νικόλαου Πλάτωνα. Το Μουσείο άνοιξε το 1954 και η έκθεση ανανεώθηκε με τη φροντίδα του εφόρου Στυλιανού Αλεξίου το 1965.
Το 1991, με τη φροντίδα του τότε Εφόρου, Επίτιμου Γενικού Διευθυντή Αρχαιοτήτων Γιάννη Τζεδάκι, το Μουσείο μεταφέρθηκε στο πενταγωνικό οχυρό, απέναντι από την ανατολική είσοδο της Φορτέτζας.
Ήδη από το 2004 παρουσιάστηκαν στατικά προβλήματα, λόγω της διάβρωσης του από οπλισμένο σκυρόδεμα φέροντος οργανισμού του κτηρίου. Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις και ελέγχους που εκπονήθηκαν, τα προβλήματα αυτά κρίθηκαν μη αναστρέψιμα, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης νέου χώρου για τη μεταστέγασή του.
Ως προσφορότερη λύση προκρίθηκε η ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Ρεθύμνου, που θα παραχωρηθεί στο ΥΠΠΟΑ για τον σκοπό αυτό. Το ακίνητο βρίσκεται στις δυτικές παρυφές της παλιάς πόλης, σε άμεση οπτική επαφή με το Φρούριο της Φορτέτζας, με πρόσωπο επί του παραλιακού δρόμου.
Εξαιτίας των προαναφερόμενων προβλημάτων στο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, και έως την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη δημιουργία του Νέου Μουσείου, αποφασίστηκε ένα μέρος των συλλογών να εκτεθεί σε άλλο χώρο. Η «Προσωρινή Έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου» εγκαινιάστηκε το 2016, στον ενετικό ναό του Αγίου Φραγκίσκου, στην Παλιά Πόλη Ρεθύμνου. Στον εκθεσιακό χώρο του Αγίου Φραγκίσκου (συνολικού εμβαδού 234 τ.μ.) παρουσιάζεται ενδεικτικά ένα μικρό μόνο δείγμα του αρχαιολογικού πλούτου της Π.Ε. Ρεθύμνου, μέγιστο μέρος του οποίου παραμένει στις αρχαιολογικές αποθήκες του παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου και σε αποθήκη εκτός πόλης Ρεθύμνου. Μόνο η δημιουργία του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου θα μπορέσει να προβάλει στην πραγματική του διάσταση τον σημαντικό αρχαιολογικό πλούτο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, να λειτουργήσει σαν ερευνητικό κέντρο και να συνδέσει ουσιαστικά το παρελθόν με το μέλλον του τόπου».
Πηγή: Goodnet
Δεν υπάρχουν σχόλια