Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στα Άβδηρα καταγεγραμμένος τρυπανισμός κρανίου… τον 8ο αιώνα π.Χ.

Το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής διοργανώνει από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 2023 κύκλ...

Στα Άβδηρα καταγεγραμμένος τρυπανισμός κρανίου… τον 8ο αιώνα π.Χ.

Το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής διοργανώνει από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 2023 κύκλο μηνιαίων διαλέξεων με τίτλο «Θεραπεία: Υγεία για το σώμα και την ψυχή στον αρχαίο κόσμο.

Το απόγευμα της Πέμπτης 30 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη διάλεξη με θέμα τις «χειρουργικές επεμβάσεις κατά την ελληνική αρχαιότητα: Η περίπτωση των τρυπανισμών». Εισηγήτρια ήταν η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φυσικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου.

Η περίπτωση των τρυπανισμών αναφέρεται στις πρώτες καταγεγραμμένες χειρουργικές επεμβάσεις που έχουν παρουσιαστεί κατά την αρχαιότητα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε μία ευρύτερη γεωγραφική και χρονολογική κατανομή. Παρουσιάστηκαν οι τόποι παρατήρησής τους, τα κίνητρα αλλά και τα εργαλεία που έχουν χρησιμοποιηθεί.



Η γυναίκα στα Άβδηρα και η περίπτωση της ναρκοληψίας

Το εργαστήριο του πανεπιστημίου έχει μελετήσει την περίπτωση μίας γυναίκας στα Άβδηρα από τον 8ο αιώνα Π.Χ.. Μετά από γενετικές αναλύσεις αποδείχθηκε ότι η γυναίκα έπασχε από ναρκοληψία. Πρόκειται για μία ασθένεια που πέφτει ο ανθρώπινος οργανισμός σε κόμμα ξαφνικά. «Ένας στους δύο χιλιάδες πάσχουν από τη ναρκοληψία στο σύγχρονο κόσμο», ανέφερε η καθηγήτρια. Με την αρχαία ιατρική οπτική είναι πιθανό να θεωρήθηκε πως η γυναίκα είχε προσληφθεί από κακά πνεύματα και γι αυτό της έγινε τρυπανισμός.

Οι λόγοι που οι άνθρωποι κατάφευγαν στους τρυπανισμούς κατά την αρχαιότητα δεν ήταν καθαρά λόγοι ιατρικής με τη σημερινή σημασία της λέξης. «Οι τρυπανισμοί είχαν σχέση και με το πνεύμα», ανέφερε η καθηγήτρια και εξήγησε πως οι επιληπτικοί άνθρωποι, όσοι βασανίζονταν από πονοκεφάλους ή είχαν ψυχικές ασθένειες πίστευαν πως αν ανοίξουν μία οπή στο κρανίο θα φύγουν τα κακά πνεύματα.


Πηγή: Xronos, Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής

Δεν υπάρχουν σχόλια