Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Απόδειξη» 2.000 ετών βρέθηκε στην Ιερουσαλήμ

[Credit : Eliyahu Yanai] Οι αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν ανασκαφές στα τείχη της Ιερουσαλήμ για την Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων ανακάλυψαν ...

«Απόδειξη» 2.000 ετών βρέθηκε στην Ιερουσαλήμ
[Credit : Eliyahu Yanai]

Οι αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν ανασκαφές στα τείχη της Ιερουσαλήμ για την Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων ανακάλυψαν μία λίθινη «απόδειξη» 2.000 ετών.

Το εύρημα φέρει επιγραφές γραμμένες στα εβραϊκά, που δείχνουν μερικώς διατηρημένες γραμμές αποσπασματικών ονομάτων με γράμματα και αριθμούς σκαλισμένα σε μια πλάκα κιμωλίας. Η πλάκα χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως οστεοφυλάκιο, το οποίο ανακαλύφθηκε σε μια σήραγγα που είχε ανασκαφεί  κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα από τους Βρετανούς αρχαιολόγους, Bliss και Dickie, οι οποίοι ανέσκαψαν σήραγγες και λάκκους κατά μήκος της οδού Steped.

Αν και η πλάκα βρέθηκε εκτός του αρχικού της πλαισίου, μια ανάλυση του τύπου της γραφής και οι συγκρίσεις με σύγχρονα παραδείγματα υποδηλώνουν ότι χρονολογείται από την πρώιμη ρωμαϊκή περίοδο ή την ύστερη περίοδο του Δεύτερου Ναού.


Αρχαιολογικές ανασκαφές στον προσκυνηματικό δρόμο. [Credit: Kobi Harati, City of David Archives]
Αρχαιολογικές ανασκαφές στον προσκυνηματικό δρόμο.
[Credit: Kobi Harati, City of David Archives]

«Οι επτά μερικώς διατηρημένες γραμμές της επιγραφής περιλαμβάνουν αποσπασματικά εβραϊκά ονόματα με γράμματα και αριθμούς γραμμένα δίπλα τους», αναφέρουν οι αρχαιολόγοι. [Credit : Eliyahu Yanai]
«Οι επτά μερικώς διατηρημένες γραμμές της επιγραφής περιλαμβάνουν αποσπασματικά εβραϊκά ονόματα με γράμματα και αριθμούς γραμμένα δίπλα τους», αναφέρουν οι αρχαιολόγοι. [Credit : Eliyahu Yanai]

Κατά την αρχαιότητα, ο χώρος εύρεσης θα βρισκόταν κατά μήκος της Οδού Προσκυνήματος, μιας μεγάλης οδού που συνέδεε την πύλη της πόλης μέχρι τις πύλες του Όρους του Ναού και του Δεύτερου Ναού.

Οι μερικώς διατηρημένες γραμμές περιλαμβάνουν αποσπασματικά εβραϊκά ονόματα με γράμματα και αριθμούς γραμμένα δίπλα τους. Για παράδειγμα, η μία γραμμή περιλαμβάνει το τέλος του ονόματος «Shimon» ακολουθούμενο από το εβραϊκό γράμμα «mem», και στις άλλες γραμμές υπάρχουν σύμβολα που αντιπροσωπεύουν αριθμούς.

Κάποιοι από τους αριθμούς προηγούνται από την οικονομική τους αξία, σημειώνονται επίσης με το εβραϊκό γράμμα «mem», μια συντομογραφία του ma'ot (στα εβραϊκά σημαίνει «χρήματα») ή με το γράμμα «resh», μια συντομογραφία του «reva'im» (στα εβραϊκά σημαίνει «τέταρτα»).


Καλλιτεχνική απόδοση της Λίμνης του Σιλωάμ και του προσκυνηματικού δρόμου, περίοδος Δεύτερου Ναού. [Credit: Shalom Kveller, City of David Archives]
Καλλιτεχνική απόδοση της Λίμνης του Σιλωάμ και του προσκυνηματικού δρόμου, περίοδος Δεύτερου Ναού. [Credit: Shalom Kveller, City of David Archives]

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, «η καθημερινότητα των κατοίκων της Ιερουσαλήμ πριν από 2.000 χρόνια εκφράζεται σε αυτό το απλό αντικείμενο. Εκ πρώτης όψεως, η λίστα με τα ονόματα και τους αριθμούς μπορεί να μην φαίνεται συναρπαστική, αλλά το να πιστεύουμε ότι, όπως και σήμερα, οι αποδείξεις χρησιμοποιούνταν και στο παρελθόν για εμπορικούς σκοπούς και ότι μια τέτοια απόδειξη έφτασε σε εμάς, είναι ένα σπάνιο και ευχάριστο εύρημα που επιτρέπει μια ματιά στην καθημερινή ζωή στην ιερή πόλη της Ιερουσαλήμ».

Παρόμοια παραδείγματα από τη ρωμαϊκή περίοδο έχουν ανακαλυφθεί προηγουμένως στην περιοχή της Ιερουσαλήμ και του Bet Shemesh, όλα με επιγραφές που σηματοδοτούν ονόματα και αριθμούς σκαλισμένες σε λίθινες πλάκες.


Πηγή: Heritage Daily, Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων

Δεν υπάρχουν σχόλια