Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νέες αποκαλύψεις τοιχογραφιών στην Περιοχή ΙX της Πομπηίας

[Credit : Pompeii Sites] Οι αρχαιολόγοι πραγματοποιούν νέες ανασκαφές στην Περιοχή ΙΧ της  Πομπηίας  που δεν είχε μέχρι σήμερα ερευνηθεί. Η ...

Νέες αποκαλύψεις τοιχογραφιών στην Περιοχή X της Πομπηίας
[Credit : Pompeii Sites]

Οι αρχαιολόγοι πραγματοποιούν νέες ανασκαφές στην Περιοχή ΙΧ της Πομπηίας που δεν είχε μέχρι σήμερα ερευνηθεί.

Η Πομπηία ήταν μια ρωμαϊκή πόλη, που βρισκόταν στη σύγχρονη κοινότητα της Πομπηίας κοντά στη Νάπολη, στην περιοχή της Καμπανίας της Ιταλίας. Η Πομπηία, μαζί με τη ρωμαϊκή πόλη Herculaneum, θάφτηκαν κάτω από 4 έως 6 μέτρα ηφαιστειακής τέφρας και ελαφρόπετρας κατά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.

Η έκρηξη του Βεζούβιου εκτόξευσε ένα θανατηφόρο σύννεφο υπερθερμασμένης τέφρας και αερίων σε ύψος 33 χιλιομέτρων, εκτοξεύοντας λιωμένο βράχο, κονιορτοποιημένη ελαφρόπετρα και καυτή τέφρα με ταχύτητα 1,5 εκατομμυρίου τόνων ανά δευτερόλεπτο, απελευθερώνοντας τελικά 100.000 φορές περισσότερη θερμική ενέργεια από τους βομβαρδισμούς της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.


Νέες αποκαλύψεις τοιχογραφιών στην Περιοχή IX της Πομπηίας
[Credit : Pompeii Sites]

Η περιοχή της ανασκαφής επικεντρώνεται στην Insula 10 του Regio IX, η οποία καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της Πομπηίας και οριοθετείται στα βόρεια από τη Via di Nola, στα δυτικά από τη Via Stabiana και στα νότια από τη Via dell'Abbondanza.

Η τοποθεσία ερευνήθηκε για πρώτη φορά το 1888, αλλά διακόπηκε. Η έρευνα αυτή έφερε στο φως δύο τμηματικά αίθρια που χτίστηκαν στην περίοδο των Σαμνιτών, όταν η Πομπηία κατακτήθηκε από τους Σαμνίτες.

Στην συγκεκριμένη περιοχή αναπτύχθηκαν τον 1ο αιώνα μ.Χ. εργαστήρια προϊόντων και fullonica (πλυντήρια), με πάγκους εργασίας και λεκάνες για το πλύσιμο και το βάψιμο υφασμάτων. Κατασκευάστηκε επίσης αρτοπωλείο με φούρνο και αίθουσες για την επεξεργασία των τροφίμων.


Νέες αποκαλύψεις τοιχογραφιών στην Περιοχή IX της Πομπηίας
[Credit : Pompeii Sites]

Οι ανασκαφές στα δωμάτια αποκάλυψαν τρία θύματα της έκρηξης του Βεζούβιου, τα οποία είχαν βρει καταφύγιο αλλά πέθαναν όταν η κατασκευή κατέρρευσε. Από την ανθρωπολογική έρευνα διαπιστώθηκε ότι δύο από τα θύματα είναι ενήλικες, ενώ το τρίτο παιδί ηλικίας περίπου 3-4 ετών.

Στο αίθριο ενός σπιτιού με παρακείμενο φούρνο, αποκαλύφθηκαν δύο τοιχογραφίες με σκηνές από τη ρωμαϊκή και την ελληνική μυθολογία, που απεικονίζουν τον Ποσειδώνα και την Αμυμώνη στο πρώτο και τον Απόλλωνα και τη Δάφνη στο δεύτερο, μαζί με ίχνη απανθρακωμένων επίπλων λόγω φωτιάς που ξέσπασε κατά τη διάρκεια της καταστροφής.


Πηγή: Heritage Daily



Δεν υπάρχουν σχόλια