Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μεξικό: Βρέθηκαν απομεινάρια ξύλινου πλοίου 400 ετών

[Credit : Guillermo Hernandez Garcia] Αρχαιολόγοι από το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (ΙNAH) αποκάλυψαν τα απομεινάρια ενός ...

Μεξικό: Βρέθηκαν απομεινάρια ξύλινου πλοίου 400 ετών
[Credit : Guillermo Hernandez Garcia]

Αρχαιολόγοι από το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (ΙNAH) αποκάλυψαν τα απομεινάρια ενός ξύλινου πλοίου 400 ετών κατά την διάρκεια σωστικής ανασκαφής στην πόλη Coofreexo Bicho του Μεξικού.

Οι ανασκαφές εντόπισαν επτά ξύλινα κομμάτια με διαστάσεις, μήκος 1 μέτρο και πλάτος 25 εκατοστά. Η ξυλεία χρονολογείται στην πρώιμη περίοδο της Αντιβασιλείας της Νέας Ισπανίας μετά την πτώση του Tenochtitlan (1521).

Εκείνη την εποχή, η σημερινή τοποθεσία της ανασκαφής θα ήταν στην περιοχή της λίμνης Chalco, μιας από τις Μεγάλες Λίμνες που πήρε το όνομά της από την αρχαία ομώνυμη πόλη. Η λίμνη Chalco, μαζί με τις λίμνες Texcoco, Zumpango, Xaltocan, και  Xochimilco ήταν το σπίτι πολλών μεσοαμερικανικών πολιτισμών όπως οι Τολτέκοι και οι Αζτέκοι.

Με βάση την καμπυλότητα στο εξωτερικό των ξύλων, οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι μπορεί να προέρχονται από σκάφος τύπου Βριγαντίνο (ιστιοφόρο σκάφος δύο ιστών με πλήρως τετράγωνο πρόσθιο και τουλάχιστον δύο πανιά στον κύριο ιστό) που χρησιμοποιήθηκε από τους Ισπανούς κατακτητές ή πιθανώς από κανό τύπου acalco των ιθαγενών στην όχθη της λίμνης.

Ιστορικές μαρτυρίες καταγράφουν πώς οι Ισπανοί κατασκεύασαν έναν στόλο αποτελούμενο από σκάφη τύπου Βριγαντίνο με ρηχό κύτος για να καταλάβουν τις Μεγάλες Λίμνες το 1521. Τα πλοία κατασκευάστηκαν από ξύλο και άλλα υλικά από τα πλοία που ο Κορτές είχε διατάξει να καταστραφούν όταν αποβιβάστηκε στη Βέρα Κρουζ τον Απρίλιο του 1519.

Οι ανασκαφές του INAH αποκάλυψαν επίσης τα ερείπια ενός οικισμού σε βάθος 2,5 μέτρων. Ο οικισμός θα βρισκόταν στη βορειοανατολική όχθη της λίμνης Chalco κοντά στα ερείπια της αρχαίας πόλης Tlatilco Tlapacoya.


Πηγή: Heritage Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια