Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η αμερικανική επιστροφή στην UNESCO

Ολα δείχνουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες επιστρέφουν στους κόλπους της UNESCO, έξι χρόνια μετά την αποχώρησή τους από τον διεθνή οργανισμό, επ...

Η αμερικανική επιστροφή στην UNESCO

Ολα δείχνουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες επιστρέφουν στους κόλπους της UNESCO, έξι χρόνια μετά την αποχώρησή τους από τον διεθνή οργανισμό, επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ. Τότε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε κάνει λόγο για «αντι-ισραηλινή προπαγάνδα» καθώς και για οικονομικές ατασθαλίες, οι οποίες είχαν οδηγήσει τη χώρα στην αποχώρηση. H UNESCO ανακοίνωσε πως έλαβε σχετική επιστολή από το αμερικανικό κράτος και τώρα έχει προγραμματιστεί μια έκτακτη σύσκεψη των κρατών-μελών για τις 29 και 30 Ιουνίου, προκειμένου να συζητηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα πραγματοποιηθεί η αμερικανική επιστροφή.

«Αυτή είναι μια ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης τόσο στην UNESCO όσο και στην έννοια της συνεργασίας. Οχι μόνο στον κεντρικό χαρακτήρα της αποστολής του οργανισμού –τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την επιστήμη, την πληροφόρηση– αλλά και στον τρόπο με τον οποίο αυτή η αποστολή πραγματοποιείται σήμερα», δήλωσε η γενική διευθύντρια Οντρεϊ Αζουλέι. Ηδη από πέρυσι, το αμερικανικό Κογκρέσο είχε συμφωνήσει να γίνουν οικονομικές συνεισφορές στην UNESCO, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο της επιστροφής, η οποία πάντως μένει να ψηφιστεί από τα υπόλοιπα μέλη.

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί πως αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η Αμερική αποσύρθηκε και επανήλθε στον οργανισμό. Το 1984, επί Ρόναλντ Ρέιγκαν, οι ΗΠΑ έπραξαν το ίδιο για να επανενταχθούν σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα, το 2002. Οσο για την τωρινή επιστροφή, αυτή φαίνεται πως κινητροδοτείται βασικά από την ανησυχία των Αμερικανών αξιωματούχων, σε σχέση με την όλο και αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στις πολιτικές της UNESCO – ιδιαίτερα όσον αφορά τη θέσπιση διεθνών κανόνων γύρω από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και της τεχνολογικής εκπαίδευσης γενικότερα.


Πηγή: Αιμ. Χαρμπής, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια