Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τρία ιστορικά ναυάγια στη Μεσόγειο

[Credit: Angel Fitor / UNESCO]  Στην αποστολή συμμετείχαν 28 επιστήμονες από την Αλγερία, την Κροατία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ιταλία, τ...

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τρία ιστορικά ναυάγια στη Μεσόγειο
[Credit: Angel Fitor / UNESCO] 

Στην αποστολή συμμετείχαν 28 επιστήμονες από την Αλγερία, την Κροατία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Μαρόκο, την Ισπανία και την Τυνησία.

Μια διεθνής ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε τρία ιστορικά ναυάγια στην πρόσφατη αποστολή της στη Μεσόγειο που συντόνισε η UNESCO. Το ένα ναυάγιο χρονολογείται μεταξύ 100 π.Χ. και 200 μ.Χ. και τα άλλα δύο χρονολογούνται γύρω στις αρχές του 20ού αιώνα. Οι ερευνητές παρουσίασαν προχθές (8/6) τα ευρήματά τους σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι.

Χρησιμοποιώντας σόναρ πολλαπλών ακτίνων και τηλεχειριζόμενα υποβρύχια οχήματα (ROV), οι αρχαιολόγοι χαρτογράφησαν τον βυθό και τα ναυάγια. Συγκεκριμένα, ερεύνησαν τις ηπειρωτικές υφαλοκρηπίδες στα ανοικτά της Τυνησίας και της Σικελίας, στο πλαίσιο ξεχωριστών προγραμμάτων υπό την ηγεσία της Τυνησίας και της Ιταλίας, αντίστοιχα.


Τα ερείπια ενός ναυαγίου στην περιοχή Skerki στα ανοιχτά της Τυνησίας. [Credit: DRASSM / UNESCO]
Τα ερείπια ενός ναυαγίου στην περιοχή Skerki στα ανοιχτά της Τυνησίας.
[Credit: DRASSM / UNESCO]

Τα νεοανακαλυφθέντα ναυάγια βρίσκονται κοντά στον ύφαλο Keith, μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περιοχή που συνορεύει με τη Σικελία στα βόρεια και την Τυνησία στα νοτιοδυτικά της. Ο ύφαλος Keith Reef φτάνει σχεδόν στην επιφάνεια της θάλασσας σε ορισμένα σημεία, καθιστώντας δύσκολη την πλοήγηση των πλοίων (αρχαίων και σύγχρονων). Ο ρηχός ύφαλος βρίσκεται σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους θαλάσσιους δρόμους της Μεσογείου εδώ και χιλιετίες. Ως εκ τούτου δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έχουν βυθιστεί πλοία εκεί.

«Όταν βρήκαμε τα ναυάγια νιώσαμε ένα αίσθημα ανακούφισης λόγω της προσπάθειας που έχουμε καταβάλει όλοι μας. Έχουμε ακόμη πράγματα να μάθουμε από μια τόσο λεηλατημένη περιοχή και υπάρχει ακόμη κάτι να προστατεύσουμε», δήλωσε η Άλισον Φέινοτ, αρχαιολόγος της UNESCO.

Η έρευνα στα ανοικτά της Σικελίας ακολούθησε τα βήματα των ενάλιων αρχαιολόγων Robert Ballard και Anna McCann, οι οποίοι εντόπισαν οκτώ ναυάγια στην ιταλική υφαλοκρηπίδα μεταξύ 1998 και 2000. Το σόναρ πολλαπλών ακτίνων χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή ενός φωτογραμμετρικού χάρτη της περιοχής Skerki και ανέδειξε αρκετές ανωμαλίες στον πυθμένα της θάλασσας, οι οποίες αποδείχθηκαν ότι ήταν αρχαιολογικά κατάλοιπα.


Μια σάρωση που δείχνει ένα άγνωστο ναυάγιο που βρέθηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής. [Credit: DRASSM / UNESCO]
Μια σάρωση που δείχνει ένα άγνωστο ναυάγιο που βρέθηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής. [Credit: DRASSM / UNESCO]

Χρησιμοποιώντας το νέο ερευνητικό σκάφος Alfred Merlin, 28 επιστήμονες από την Αλγερία, την Κροατία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Μαρόκο, την Ισπανία και την Τυνησία, βρήκαν ένα μηχανοκίνητο ναυάγιο μήκους 74 μέτρων και ένα ξύλινο πλοιάριο μήκους 15 μέτρων, τα οποία χρονολογούνται στα τέλη του 19ου ή στις αρχές του 20ού αιώνα, καθώς και ένα αρχαίο εμπορικό πλοίο μήκους 15 μέτρων.

Η ομάδα εξέτασε επίσης τρία ρωμαϊκά ναυάγια στα ανοικτά των ακτών της Ιταλίας- δύο εμπορικά πλοία του 1ου αιώνα περίπου, που μετέφεραν αμφορείς, κεραμικά και καθημερινά αντικείμενα, καθώς και ένα πλοίο του 1ου αιώνα π.Χ. που έφερε παρόμοιο φορτίο.


Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τρία ιστορικά ναυάγια στη Μεσόγειο
[Credit: DRASSM / UNESCO]

Οι επιστήμονες δεν ανέσυραν κάποια ευρήματα -δεν ήταν άλλωστε αυτός ο σκοπός της αποστολής – αλλά συνέλλεξαν νέα στοιχεία για την πολιτιστική κληρονομιά που παραμένει διατηρημένη στον πυθμένα της θάλασσας και πρέπει να προστατευτεί.


Πηγή: Ε. Τσιριγωτάκη, ErtNews, Gizmodo

Δεν υπάρχουν σχόλια