Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η εξέλιξη των όπλων: Μια μικρή «επανάσταση» του προϊστορικού κυνηγού

Ποιο ήταν το κίνητρο ποu οδήγnσε τον προϊστορικό άνθρωπο να εξελίξει τα κυνηγετικά τοu εργαλεία; Απάντηση σε αυτό το αρχαιολογικό αίνιγμα έρ...

Η εξέλιξη των όπλων: Μια μικρή «επανάσταση» του προϊστορικού κυνηγού

Ποιο ήταν το κίνητρο ποu οδήγnσε τον προϊστορικό άνθρωπο να εξελίξει τα κυνηγετικά τοu εργαλεία; Απάντηση σε αυτό το αρχαιολογικό αίνιγμα έρχεται να δώσει μια νέα έρευνα ποu δημ0σιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Quaternary. Και η απάντη­ση ποu προτείνεται για την αλλαγή ποu συντελέστηκε πριν από 300.000 χρόνια και σήμανε μια σημαντική πρόοδο στnν εξέλιξη του πολιτισμού είναι απλή: οι προϊστορικοί άνθρωποι εί­χαν εξοντώσει όλα τα μεγάλα ζώα, με αποτέλεσμα να χρειάζονται πιο αιχμηρά και φονικά εργαλεία για να μπορέσουν vα αντιμετωπί­σουν τα μικρότερα και σαφώς πιο ευέλικτα θηράματα. 

Για να εξαχθούν τα συμπεράσματα της έρευνας εξετάστηκαν εννέα προϊστορικές θέσεις ποu κατοική­θηκαν πριν από περίπου 1,5 εκατ. έως 20.000 χρόνια στη Νότια και Ανατολική Αφρική, την Ισπανία και τη Γαλλία. Από τα οστά των ζώων που βρέθηκαν εκτιμάται ότι το κυρίαρχο είδος θηράματος στην αρχή της περιόδου ήταν ένας ελέφαντας 12 τόνων. Στο τέλος της όμως ήταν ένα ελάφι βάρους 25 κιλών.


Η εξέλιξη των όπλων: Μια μικρή «επανάσταση» του προϊστορικού κυνηγού
[Credit: Tel Aviv University]

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι άνθρωποι πέρασαν από τη χρήση απλών ξύλινων ακοντίων σε όπλα με έξυπνα επεξεργασμένες - και πολύ κοφτερές - πέτρινες αιχμές. Αργότερα ανακάλυψαν τόξα και αγκίστρια ψαρέματος και έμαθαν να χρησιμοποιούν τους σκύλους στο κυνήγι. «Διαπιστώσαμε ότι σε όλες τις περιπτώσεις, σε όλες τις τοποθεσίες, οι λίθινες εξελιγμένες αιχμές εμφaνίστηκαν ταυτόχρονα με μια σχετική μείωση της ποσότητας των οστών μεγάλων θηραμάτων», επισημαίνει ο Δρ Μίκι Μπεν Ντορ του Πανεπιστημίου τοu Τελ Αβίβ.

Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.


Πηγή: Μ. Αδαμοπούλου, Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια