Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανακαλύφθηκε νέο είδος δεινοσαύρου – Ήταν φαφούτης αλλά είχε άλλα χαρίσματα

Καλλιτεχνική αναπαράσταση του Meilifeilong youhao. [Credit: Maurilio Oliveira] Παλαιοντολόγοι από την Κίνα και τη Βραζιλία εντόπισαν ένα νέο...

Καλλιτεχνική αναπαράσταση του Meilifeilong youhao. [Credit: Maurilio Oliveira]
Καλλιτεχνική αναπαράσταση του Meilifeilong youhao.
[Credit: Maurilio Oliveira]

Παλαιοντολόγοι από την Κίνα και τη Βραζιλία εντόπισαν ένα νέο είδος πτερόσαυρου από δύο δείγματα. Μάλιστα το ένα είναι το πιο πλήρες και καλοδιατηρημένο δείγμα πτερόσαυρου που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Το νέο είδος πτερόσαυρου έζησε στη σημερινή Κίνα κατά την Πρώιμη Κρητιδική εποχή, δηλαδή πριν από 113 με 125 εκατομμύρια χρόνια. Το ιπτάμενο ερπετό ανήκει στους Chaoyangopteridae, μια οικογένεια πτερόσαυρων μεσαίου μεγέθους με ψηλά λοφία, που ήταν κυρίως γνωστοί στην Ασία, σύμφωνα με την μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Με το όνομα Meilifeilong youhao, το είδος ήταν μέρος του Jehol Biota, ενός χερσαίου και γλυκού υδάτινου οικοσυστήματος που διατηρείται σε έναν πολυεπίπεδο σχηματισμό βράχου στη βορειοανατολική Κίνα.

«Οι πτερόσαυροι αποτελούν μια σημαντική και αινιγματική ομάδα ιπτάμενων ερπετών του Μεσοζωικού αιώνα που εξέλιξαν για πρώτη φορά ενεργό πτήση μεταξύ σπονδυλωτών και έχουν γεμίσει όλες τις εναέριες περιβαλλοντικές κόγχες για σχεδόν 160 εκατομμύρια χρόνια», δήλωσε ο καθηγητής, Xiaolin Wang από το Ινστιτούτο Παλαιοντολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας Σπονδυλωτών στην Ακαδημία Επιστημών της Κίνας.

«Παρότι είναι μια ομάδα που έχει εξαφανιστεί εντελώς, έχει επιτύχει μια μεγάλη ποικιλία μορφών σε ένα χρονικό παράθυρο που εκτείνεται από την Ύστερη Τριασική έως το τέλος της Κρητιδικής περιόδου», τόνισε ο Xiaolin Wang.

Και συνέχισε: «Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε κάθε ήπειρο, η Κίνα ξεχωρίζει με την παροχή πολλών νέων δειγμάτων που αποκάλυψαν όχι μόνο διαφορετικά είδη, αλλά και ολόκληρα νέες υποομάδες των ειδών».


Ο ολότυπος του Meilifeilong youhao. Τα βέλη στην εικόνα δείχνουν τον διατηρημένο μαλακό ιστό. [Credit: Wang et al., doi: 10.1038/s41598-023-48076-7].
Ο ολότυπος του Meilifeilong youhao. Τα βέλη στην εικόνα δείχνουν τον διατηρημένο μαλακό ιστό. [Credit: Wang et al., doi: 10.1038/s41598-023-48076-7].

Ο δεινόσαυρος είχε μέγιστο άνοιγμα φτερών 2,16 μέτρα

«Αυτή η ομάδα μεσαίου μεγέθους και λοφιοφόρου πτερόσαυρου είναι ιδιαίτερα γνωστή στο Jehol Biota, το οποίο περιλαμβάνει τους δεινόσαυρους Chaoyangopterus zhangi και Shenzhoupterus chaoyangensis (τη στιγμή της περιγραφής η μόνη διατηρημένη οπίσθια περιοχή ενός κρανίου ενός chaoyangopterid, κατέστησε σαφές ότι εκείνοι οι πτερόσαυροι χωρίς δόντια σχημάτισαν μία νέα υποομάδα», υπογράμμισε ο επιστήμονας.

Τα απολιθωμένα λείψανα δύο ατόμων του Meilifeilong youhao βρέθηκαν στον σχηματισμό Jiufotang στην πόλη Χουλουντάο στην κινεζική επαρχία Λιαονίνγκ. «Ο ολότυπος είναι ιδιαίτερα καλά διατηρημένος και αντιπροσωπεύει ένα άτομο που είχε μέγιστο άνοιγμα φτερών περίπου 2,16 μέτρα», είπαν οι παλαιοντολόγοι.

«Αποτελείται ουσιαστικά από όλα τα οστά, εκτός από το μεγαλύτερο μέρος της ουράς. Αυτό τον καθιστά τον πιο πλήρη και καλά διατηρημένο σκελετό ενός chaoyangopterid που έχει βρεθεί μέχρι στιγμής. Το αναφερόμενο δείγμα αποτελείται αποκλειστικά από το προγνάθιο – γνάθιο τμήμα και το πρόσθιο τμήμα των παλατινών και αντιπροσωπεύει ένα μικρότερο άτομο», σημείωσε ο Xiaolin Wang.

Το μέγεθος του Meilifeilong youhao είναι βασικά το ίδιο με το Meilifeilong sanyainus (άνοιγμα φτερών 2,18 μέτρα). Αυτό σε συνδυασμό με άλλα χαρακτηριστικά υποδηλώνει ότι αντιπροσωπεύουν διαφορετικά είδη του ίδιου γένους.

«Αυτό το νέο είδος παρέχει αρκετές νέες πληροφορίες σχετικά με αυτά τα μάλλον αινιγματικά ιπτάμενα ερπετά, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων για την υπερώια περιοχή. Επιπλέον, δείχνει τους ραβδώσεις που διατηρούνται στη θέση τους, κάτι που είναι σπάνιο φαινόμενο στους πτερόσαυρους», ανέφεραν οι ερευνητές.

Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.

X. Wang et al. 2023. A new toothless pterosaur from the Early Cretaceous Jehol Biota with comments on the Chaoyangopteridae. Sci Rep 13, 22642; doi: 10.1038/s41598-023-48076-7


Πηγή: Fox Report

Δεν υπάρχουν σχόλια