Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολόγοι βρίσκουν διατηρημένο ξύλινο πηγάδι της Εποχής του Χαλκού

Το διατηρημένο ξύλινο πηγάδι ανακαλύφθηκε στο Oxfordshire της Αγγλίας. [Credit: Oxford Archaeology/Oxfordshire County Council] Οι αρχαιολόγο...

Το διατηρημένο ξύλινο πηγάδι ανακαλύφθηκε στο Oxfordshire της Αγγλίας. [Credit: Oxford Archaeology/Oxfordshire County Council]
Το διατηρημένο ξύλινο πηγάδι ανακαλύφθηκε στο Oxfordshire της Αγγλίας. [Credit: Oxford Archaeology/Oxfordshire County Council]

Οι αρχαιολόγοι της Oxford Archaeology, που διεξάγουν ανασκαφές στο πλαίσιο της κατασκευής της οδού Benson Relief Road στο Oxfordshire της Αγγλίας, έφεραν στο φως ένα εντυπωσιακά καλοδιατηρημένο ξύλινο πηγάδι της Εποχής του Χαλκού.

Η ανασκαφή, την οποία ανέλαβε η Oxford Archaeology για λογαριασμό του Oxfordshire County Council, αποσκοπούσε στο να διασφαλίσει ότι τυχόν αρχαιολογικά ευρήματα θα καταγραφούν και θα διατηρηθούν σχολαστικά.

Ο ανώτερος διευθυντής έργου της Oxford Archaeology, John Boothroyd, εξήγησε τα αρχικά στάδια της ανακάλυψης: «Κατά τη διερεύνηση αυτού που φαινόταν να είναι ένας τυπικός λάκκος για την περιοχή, η αρχαιολογική ομάδα άρχισε να αποκαλύπτει τα υπολείμματα ενός διατηρημένου ξύλινου στύλου που είχε τοποθετηθεί κάθετα στο έδαφος».


Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το πηγάδι. Πηγή: Oxford Achaeology
Οι αρχαιολόγοι αποκαλύπτουν το ξύλινο πηγάδι. [Credit: Oxford Achaeology]

Περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε ότι οι στύλοι αυτοί αποτελούσαν μέρος μιας δομής από πλέγμα που επένδυε την άκρη του πηγαδιού. Η διατήρηση τέτοιων ξύλινων κατασκευών από αυτή την περίοδο είναι σπάνια, λόγω της υφαλμύρωσης του εδάφους, η οποία προστάτευσε τα λείψανα με την πάροδο του χρόνου.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες, η αρχαιολογική ομάδα αποκάλυψε με επιτυχία και κατέγραψε πλήρως το πηγάδι. Ο Boothroyd σημείωσε: «Τα εξειδικευμένα δείγματα χώματος που συλλέχθηκαν θα βοηθήσουν επίσης να διαπιστωθεί πώς θα ήταν το περιβάλλον τοπίο και σε ποιό βαθμό ανεπτυγμένο όταν το πηγάδι χρησιμοποιούνταν ενεργά».

Η δημοτική σύμβουλος Judy Roberts, που εκπροσωπεί το κομητειακό συμβούλιο του Oxfordshire, δήλωσε σχετικά: «Αυτό το εύρημα δίνει φανταστική εικόνα για την προηγούμενη χρήση της γης στην περιοχή». Η ίδια πρότεινε ότι το πηγάδι μπορεί να εξυπηρετούσε γεωργικές ανάγκες άρδευσης των κοντινών οικισμών. Η Roberts πρόσθεσε: «Μας βοηθούν να εντοπίσουμε και να κατανοήσουμε τους παλαιότερους κατοίκους της περιοχής και να τους καταγράψουμε για τις μελλοντικές γενιές».


Το πηγάδι ήταν ακόμα καλά διατηρημένο. [Credit: Oxford Archaeology]
Το πηγάδι ήταν ακόμα καλά διατηρημένο. [Credit: Oxford Archaeology]

Από την ανασκαφή προέκυψαν επίσης διάφορα αντικείμενα, όπως κομμάτια από χτυπημένο πυριτόλιθο, οστά ζώων και θραύσματα κεραμικής που χρησιμοποιούνταν για αποθήκευση και απορρίμματα. Τα ευρήματα αυτά, μαζί με τα δείγματα ξύλου του πηγαδιού, έχουν ανατεθεί στην Υπηρεσία Μουσείων του Oxfordshire για περαιτέρω ανάλυση και συντήρηση. Η ξύλινη επένδυση του πηγαδιού αποσυναρμολογήθηκε προσεκτικά από ειδικούς για να αφαιρεθεί, ενώ ένα δείγμα στάλθηκε για λεπτομερή ανάλυση προκειμένου να προσδιοριστεί ο τύπος του ξύλου και πιθανές ενδείξεις εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του.

Το κομητειακό συμβούλιο του Oxfordshire ανακοίνωσε ότι τα αντικείμενα που ανακτήθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του ξύλου, θα στεγαστούν στην Υπηρεσία Μουσείων του Oxfordshire. Μια ολοκληρωμένη έκθεση που θα περιγράφει λεπτομερώς τα ευρήματα της ανασκαφής αναμένεται να δημοσιευθεί στο εγγύς μέλλον.


Πηγή: Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια