Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σπάνιες χάλκινες σάλπιγγες 400 ετών ανακαλύφθηκαν σε ναυάγιο στην Κροατία

Κροάτες ενά λιοι αρχαιολόγοι έκαναν μια εκπληκτική ανακάλυψη στα ανοικτά των νότιων ακτών της Ίστριας, κοντά στο ακρωτήριο Kamenjak. Έχουν ξ...

Σπάνιες χάλκινες σάλπιγγες 400 ετών ανακαλύφθηκαν σε ναυάγιο στην Κροατία

Κροάτες ενάλιοι αρχαιολόγοι έκαναν μια εκπληκτική ανακάλυψη στα ανοικτά των νότιων ακτών της Ίστριας, κοντά στο ακρωτήριο Kamenjak. Έχουν ξεθάψει ένα αξιοσημείωτο εύρημα σε ένα βυθισμένο πλοίο του 16ου αιώνα: σπάνιες χάλκινες σάλπιγγες, μοναδικές σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι χάλκινες σάλπιγγες που κατασκευάστηκαν στην ολλανδική πόλη Leiden βρέθηκαν στο φορτίο ενός ολλανδικού ναυαγίου του 16ου αιώνα.

Ο Δρ Luka Bekić του Διεθνούς Κέντρου Υποβρύχιας Αρχαιολογίας στο Zadar μοιράστηκε πληροφορίες σχετικά με αυτό το απίστευτο εύρημα. «Αυτές οι σάλπιγγες μεταφέρθηκαν σε κομμάτια. Με βάση τον αριθμό των τμημάτων, υπολογίζουμε ότι υπήρχαν πάνω από δέκα σάλπιγγες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, λιγότερες από δέκα σάλπιγγες του 16ου αιώνα υπάρχουν σε γνωστά μουσεία».


Ένας αρχαιολόγος κρατάει ένα θραύσμα μιας τρομπέτας 400 ετών που βρέθηκε στο ναυάγιο. [Credit: Διεθνές Κέντρο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας Ζαντάρ]
Ένας αρχαιολόγος κρατάει ένα θραύσμα μιας τρομπέτας 400 ετών που βρέθηκε στο ναυάγιο. [Credit: Διεθνές Κέντρο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας Ζαντάρ]

Χάρη σε αυτές τις νέες ανακαλύψεις που έγιναν στα νερά κοντά στο ακρωτήριο Kamenjak, η Κροατία θα διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή αυτών των σαλπίγγων στον κόσμο. Το γεγονός ότι το Leiden της Ολλανδίας είναι το μοναδικό μέρος όπου κατασκευάστηκαν, τις καθιστά ακόμη πιο μοναδικές. Επιπλέον, το φορτίο του πλοίου περιλάμβανε χάντρες και κεραμικά σκεύη, πιθανότατα καθ' οδόν προς τη Βενετία, η οποία υπέφερε από πείνα εκείνη την περίοδο.

Τα βορειοευρωπαϊκά κεραμικά που ανακαλύφθηκαν δίπλα στις σάλπιγγες παρείχαν περισσότερες αποδείξεις για την προέλευση του πλοίου. Ο Δρ Bekić τόνισε ότι τα αντικείμενα αυτά προσφέρουν ισχυρές αποδείξεις για την ολλανδική καταγωγή του πλοίου.

Ο χώρος καταγράφεται με φωτογραμμετρία, ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί ένα ψηφιακό μοντέλο του, εξήγησε το μέλος της ομάδας Roko Surić. «Σήμερα, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα φωτογραμμετρικό μοντέλο χρησιμοποιώντας ψηφιακές μεθόδους, γεγονός που συντομεύει τον χρόνο κατάδυσης και επιτρέπει την ακριβή τεκμηρίωση του τμήματος του χώρου που ερευνούμε, δίνοντάς μας τελικά μια πλήρη εικόνα του χώρου».


Μία από τις πιο καλοδιατηρημένες τρομπέτες που βρέθηκαν στο ναυάγιο. Το ορειχάλκινο τεχνούργημα φέρει την επιγραφή "LVGDVNY BATAVORVM", το λατινικό όνομα του Leiden των Κάτω Χωρών. [Credit: Διεθνές Κέντρο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας Ζαντάρ]
Μία από τις πιο καλοδιατηρημένες τρομπέτες που βρέθηκαν στο ναυάγιο. Το ορειχάλκινο τεχνούργημα φέρει την επιγραφή "LVGDVNY BATAVORVM", το λατινικό όνομα του Leiden των Κάτω Χωρών.
[Credit: Διεθνές Κέντρο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας Ζαντάρ]

Οι σάλπιγγες, αφού υποβληθούν σε σχολαστικές εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, αναμένεται να εκτεθούν στην Pula. Εν τω μεταξύ, τα λείψανα του πλοίου, συμπεριλαμβανομένων τριών κανονιών, θα παραμείνουν βυθισμένα, προστατευμένα από μια υπερσύγχρονη μέθοδο που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στο έργο αυτό.

Επίσης, αυτό το τελευταίο εύρημα αναμένεται να προσελκύσει δύτες από όλο τον κόσμο. Ο Robert Lehotkaj του καταδυτικού κέντρου Indije σημείωσε: «Νέες ανακαλύψεις σημαίνουν νέες ευκαιρίες για τους δύτες να εξερευνήσουν νέες τοποθεσίες. Αυτή η τοποθεσία θα προσελκύσει τόσο νέους όσο και έμπειρους δύτες που αναζητούν νέες εμπειρίες».

Μέχρι στιγμής, μόνο στη νότια Istria έχουν ανακαλυφθεί περίπου 20 τοποθεσίες που διαθέτουν βυθισμένα πλοία. Από αυτές, οι 5 βρίσκονται επί του παρόντος υπό προστασία.


Πηγή: ArkeoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια