Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πυξίδα του 16ου αιώνα που ανακαλύφθηκε στην Πολωνία μπορεί να ανήκε στον Κοπέρνικο

Η πυξίδα, γνωστή και ως διαιρέτης, βρέθηκε στην πόλη όπου έζησε και πέθανε ο Νικόλαος Κοπέρνικος. [Credit: Warmińska Grupa Eksploracyjna] Αρ...

Η πυξίδα, γνωστή και ως διαιρέτης, βρέθηκε στην πόλη όπου έζησε και πέθανε ο Νικόλαος Κοπέρνικος. [Credit: Warmińska Grupa Eksploracyjna]
Η πυξίδα, γνωστή και ως διαιρέτης, βρέθηκε στην πόλη όπου έζησε και πέθανε ο Νικόλαος Κοπέρνικος. [Credit: Warmińska Grupa Eksploracyjna]

Αρχαιολόγοι στην Πολωνία ανακάλυψαν μια πυξίδα 500 ετών που μπορεί να ανήκε στον Νικόλαο Κοπέρνικο, ο οποίος είναι γνωστός για το ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος, σύμφωνα με το οποίο οι πλανήτες περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο.

Το εύρημα του 16ου αιώνα αποκαλύφθηκε σε ένα δίκτυο υπόγειων σηράγγων κάτω από τους κήπους της πόλης Φρόμπορκ, όπου πέθανε ο Κοπέρνικος.

Το έυρημα -μια μεταλλική συσκευή με δύο ακίδες, γνωστή και ως διαιρέτης- χρησιμοποιήθηκε για ακριβείς μετρήσεις στη χαρτογραφία, τη γεωμετρία και την αστρονομία. Η ομάδα Warmian Exploration Group, η οποία ανακοίνωσε το εύρημα σε μια ανάρτηση στο Facebook στις 4 Αυγούστου, σημείωσε ότι αυτό ήταν μόλις το τρίτο τέτοιο δείγμα που βρέθηκε στην Πολωνία.

Ο Norbert Ogiński, πρόεδρος της Warmian Exploration Group και κάτοικος του Φρόμπορκ, είχε παιδικές αναμνήσεις από τις εισόδους των τούνελ στους κήπους πριν θαφτούν πριν από χρόνια, δήλωσε στο Live Science.

«Θέλαμε να κάνουμε κάτι θετικό για την πόλη μας», είπε. Εξασφάλισαν άδειες εξερεύνησης και χρησιμοποίησαν ραντάρ διείσδυσης στο έδαφος (GPR) για να αναζητήσουν τις σήραγγες. Την επόμενη ημέρα, άρχισαν να σκάβουν τη μεγαλύτερη ανωμαλία που εντοπίστηκε από την έρευνα GPR. «Η ομάδα είχε άδεια για μία μόνο δοκιμαστική ανασκαφή, πράγμα που σήμαινε ότι είχαν μία μόνο ευκαιρία να βρουν τις μυστικές σήραγγες», δήλωσε ο Ogiński στην Ikat Gazeta Braniewska, ένα πολωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο. Η δουλειά τους απέδωσε καρπούς - η έρευνα GPR είχε πράγματι εντοπίσει την είσοδο των σηράγγων.


Πυξίδα του 16ου αιώνα που ανακαλύφθηκε στην Πολωνία μπορεί να ανήκε στον Κοπέρνικο

Η ανασκαφή του εδάφους στις σήραγγες αποκάλυψε την πυξίδα. Οι αρχαιολόγοι της εταιρείας Detekt Archaeological Services επιβεβαίωσαν ότι το εύρημα ήταν αυθεντικό και το χρονολόγησαν προσωρινά μεταξύ του 15ου και του 16ου αιώνα.

«Είπαν ότι είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για αντικείμενο του Νικόλαου Κοπέρνικου, επειδή πραγματοποιούσαμε εργασίες σε έναν από τους κήπους του», δήλωσε ο Ogiński στο Live Science.

Εκτός του ότι πρότεινε ότι οι πλανήτες του ηλιακού συστήματος περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο, σε αντίθεση με τη Γη, ο Κοπέρνικος εκτίμησε ότι ο πλανήτης μας ολοκληρώνει μία περιστροφή γύρω από τον άξονά του ανά ημέρα. Υπέθεσε επίσης ότι οι αργές αλλαγές στην κατεύθυνση του άξονα της Γης προκαλούν τις ισημερίες.

Ο Κοπέρνικος έζησε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στο Φρόμπορκ, και για ένα χρονικό διάστημα ήταν κληρικός του καθεδρικού ναού του Φρόμπορκ. «Το εύρημα αυτό έχει μεγάλη ιστορική σημασία, διότι η πυξίδα είναι ένα από τα λίγα άμεσα στοιχεία που αποδεικνύουν την πρακτική εφαρμογή της επιστήμης από τον Κοπέρνικο», έγραψε ο Michal Antczak, μέλος του Ιδρύματος Misja Skarb, μιας ένωσης που ασχολείται με την προώθηση της τοπικής κληρονομιάς και συμμετείχε επίσης στην ανασκαφή, σε μια ιστοσελίδα αφιερωμένη στη συγκέντρωση χρημάτων για περαιτέρω αρχαιολογικές εργασίες στην περιοχή. «Η ανακάλυψη αυτού του εργαλείου μας δίνει μια μοναδική εικόνα των μεθόδων εργασίας του Κοπέρνικου και της επιρροής του στην ανάπτυξη της επιστήμης στην Ευρώπη».

Στις 8 Αυγούστου, η πυξίδα παραδόθηκε στο Μουσείο Νικολάου Κοπέρνικου, το οποίο έχει στη συλλογή του μια παρόμοια πυξίδα.

«Τα υποχρεωτικά καθήκοντα των εργαζομένων στα μουσεία μας το Σαββατοκύριακο είναι συνήθως βαρετά και όχι πολύ συναρπαστικά. Αλλά όχι σήμερα!», έγραψε το μουσείο σε μια ανάρτηση στο Facebook στα πολωνικά. «Συγχαρητήρια στον τυχερό που την βρήκε!»


Πηγή: Live Science

Δεν υπάρχουν σχόλια