Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Χάλκινο μινωικό στιλέτο ηλικίας 3.600 ετών ανακαλύφθηκε σε αρχαίο ναυάγιο στα ανοικτά των ακτών της Αττάλειας

Το μινωικό στιλέτο που ανασύρθηκε από το ναυάγιο της Kumluca. [Credit: Mehmet Ersoy, Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας] Μια υπ...

Το μινωικό στιλέτο που ανασύρθηκε από το ναυάγιο της Kumluca. [Credit: Mehmet Ersoy, Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας]
Το μινωικό στιλέτο που ανασύρθηκε από το ναυάγιο της Kumluca.
[Credit: Mehmet Ersoy, Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας]

Μια υποβρύχια ανασκαφή στα ανοικτά των ακτών της Kumluca στην Αττάλεια της Τουρκίας οδήγησε στην ανακάλυψη ενός χάλκινου στιλέτου με ασημένια πριτσίνια, που πιστεύεται ότι χρονολογείται στον Μινωικό πολιτισμό. Το στιλέτο βρέθηκε στο ναύγιο ενός βυθισμένου πλοίου. Το σημαντικό αυτό εύρημα, που βρέθηκε σε βάθος 50 μέτρων, είναι μία από τις πιο αξιοσημείωτες υποβρύχιες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην πρόσφατη ιστορία της Τουρκίας.

Το ανασκαφικό έργο ξεκίνησε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2019, με την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, και διεξήχθη υπό την ηγεσία του καθηγητή Hakan Öniz από το Πανεπιστήμιο Akdeniz. Η ομάδα, η οποία καταδύεται στα βάθη της Μεσογείου εδώ και αρκετά χρόνια, ανακάλυψε το στιλέτο σε ένα ναυάγιο που πιστεύεται ότι μετέφερε ράβδους χαλκού από τα όρη του Τρόοδου στην Κύπρο. Το σκάφος, το οποίο βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της αρχαίας Λυκίας, πιθανότατα κατευθυνόταν προς την Κρήτη όταν βρήκε την υδάτινη μοίρα του.


Το μινωικό στιλέτο που ανασύρθηκε από το ναυάγιο της Kumluca. [Credit: Mehmet Ersoy, Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας]
Το μινωικό στιλέτο που ανασύρθηκε από το ναυάγιο της Kumluca.
[Credit: Mehmet Ersoy, Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας]

Η ανακάλυψη του στιλέτου προσφέρει νέες πληροφορίες για τις εμπορικές διαδρομές και τις πολιτιστικές αλληλεπιδράσεις της Μεσογείου κατά την Εποχή του Χαλκού. Ο Μινωικός πολιτισμός, ο οποίος άκμασε στο νησί της Κρήτης, ήταν κυρίαρχη ναυτική δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο και γνωστός για τα εκτεταμένα εμπορικά του δίκτυα. Τα δίκτυα αυτά συνέδεαν τους Μινωίτες με διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, του Λεβάντε, της Ανατολίας, της Κύπρου και της ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι Μινωίτες ήταν ειδικευμένοι ναυτικοί που διευκόλυναν τη διακίνηση αγαθών σε τεράστιες αποστάσεις, καθιερώνοντας την Κρήτη ως κρίσιμο κόμβο στον αρχαίο κόσμο.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Mehmet Nuri Ersoy τόνισε τη σημασία της ανακάλυψης σε δήλωση που μοιράστηκε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. Είπε: «Ένα μυστικό 3.600 ετών από τα βάθη της Μεσογείου ήρθε στο φως. Ένα χάλκινο στιλέτο με ασημένια πριτσίνια που ανήκει στον Μινωικό πολιτισμό βρέθηκε κατά τη διάρκεια υποβρύχιων ανασκαφών στα ανοικτά των ακτών της περιοχής Kumluca της Αττάλειας. Το ναυάγιο αυτό μπορεί να είναι μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στον κόσμο της υποβρύχιας αρχαιολογίας».

Η αρχαιολογική ομάδα χρησιμοποίησε τεχνολογία αιχμής και σύγχρονες μεθόδους για να ελαχιστοποιήσει τα λάθη και να διασφαλίσει την ακριβή τεκμηρίωση του χώρου. Χρησιμοποιήθηκαν έρευνες με τεχνολογία σόναρ, φωτογραφικές σαρώσεις και φωτογραφικά ψηφιδωτά για τη δημιουργία τρισδιάστατων σαρώσεων του ναυαγίου, αποκαλύπτοντας ότι οι ράβδοι χαλκού που βρέθηκαν μαζί με το στιλέτο εξήχθησαν από ορυχεία στην Κύπρο και μορφοποιήθηκαν τον 15ο ή 16ο αιώνα π.Χ.


Χάλκινο μινωικό στιλέτο ηλικίας 3.600 ετών ανακαλύφθηκε από αρχαίο ναυάγιο στα ανοικτά των ακτών της Αττάλειας
[Credit: Mehmet Ersoy, Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας]

Το ανασκαφικό έργο, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2019, είναι μια συλλογική προσπάθεια μεταξύ του Πανεπιστημίου Akdeniz και της Διεύθυνσης Μουσείων της Αττάλειας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας. Η έρευνα σε αυτό το σημαντικό ναυάγιο αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς οι ειδικοί στοχεύουν στην αποκάλυψη περισσότερων αντικειμένων και στην περαιτέρω κατανόηση του ιστορικού πλαισίου του ευρήματος.


Πηγή: Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια