Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το παλαιότερο μολύβι ματιών στον κόσμο βρέθηκε στη Σμύρνη

[Credit: DHA] Ένα λίθινο μολύβι ματιών που χρησιμοποιούνταν για την εφαρμογή του κολ πριν από 8.200 χρόνια ανακαλύφθηκε στον τύμβο Yeşilova ...

Το παλαιότερο μολύβι ματιών στον κόσμο βρέθηκε στην Σμύρνη
[Credit: DHA]

Ένα λίθινο μολύβι ματιών που χρησιμοποιούνταν για την εφαρμογή του κολ πριν από 8.200 χρόνια ανακαλύφθηκε στον τύμβο Yeşilova στην περιοχή της Σμύρνης, στις ακτές του Αιγαίου Πελάγους. Πρόκειται για το αρχαιότερο μολύβι ματιών που έχει βρεθεί ποτέ.

Η πέτρα έχει μήκος 9,5 εκ. και στενεύει προς μια ακονισμένη άκρη. Υπάρχουν υπολείμματα μαύρου χρώματος στο μυτερό άκρο. Οι γυναίκες τα βουτούσαν σε δοχείο γεμάτο με μαύρο χρώμα και εφάρμοζαν το λεπτό άκρο στα βλέφαρά τους. Λίθοι με χρώμα στην άκρη όπως αυτή έχουν βρεθεί και στο παρελθόν στη Συρία, το Ιράν και την Τουρκία, αλλά οι παλαιότερες από αυτές χρονολογούνται πριν από 4.000 χρόνια.


Το παλαιότερο μολύβι ματιών στον κόσμο βρέθηκε στην Σμύρνη
[Credit: DHA]

Η ανάλυση της χημικής σύνθεσης του χρώματος στο μολύβι ταυτοποίησε ότι περιείχε οξείδιο του μαγγανίου, ένα από τα συστατικά του κονιοποιημένου κολ που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες στα μάτια και τα φρύδια τους από την προϊστορία μέχρι σήμερα. Οι συνταγές του κολ έχουν αποδειχθεί εκπληκτικά ποικίλες. Μελέτες αιγυπτιακών καλλυντικών έχουν βρει παρασκευάσματα με βάση τον μόλυβδο, τον άνθρακα και το πυρίτιο, καθώς και ποικιλία με βάση το μαγγάνιο.

Το οξείδιο του μαγγανίου στο κολ προήλθε από τον μαγγανίτη, ένα σκούρο γκρι ή μαύρο ορυκτό που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή φωτιάς από τους Νεάντερταλ πριν από 60.000 χρόνια και από τους πρώιμους σύγχρονους ανθρώπους της Ανώτερης Παλαιολιθικής για την κατασκευή έργων τέχνης των σπηλαίων. Το αρχαιότερο χρώμα χειλιών στον κόσμο (που χρονολογείται στην 3η χιλιετία π.Χ.), το οποίο βρέθηκε στο νότιο Ιράν το 2001, παρασκευάστηκε χρησιμοποιώντας αιματίτη (οξείδιο του σιδήρου) για την κόκκινη βάση που σκουραίνει με μαγγανίτη.


Το παλαιότερο μολύβι ματιών στον κόσμο βρέθηκε στην Σμύρνη
[Credit: DHA]

Οι ανασκαφές στον τύμβο Yeşilova συνεχίζονται από το 2005, αποκαλύπτοντας τα πρώτα στρώματα κατοίκησης της Νεολιθικής περιόδου πριν από περίπου 8.500 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι το μολύβι ματιών υπήρχε πρακτικά από τις πρώτες ημέρες του οικισμού.


Πηγή: The History Blog, ArkeoNews


Δεν υπάρχουν σχόλια