Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Εικόνες αθηναϊκών κρηνών και οι αντίστοιχες της πραγματικής ζωής - μια μελέτη οπτικής αναπαράστασης

Υβριδική διάλεξη της Siw Bjørgen (Independent Researcher, M.A. in Archaeology 2022, UiO) με τίτλο «Nine Steps Back: Images of Athenian Fount...

Εικόνες αθηναϊκών κρηνών και οι αντίστοιχες της πραγματικής ζωής - μια μελέτη οπτικής αναπαράστασης

Υβριδική διάλεξη της Siw Bjørgen (Independent Researcher, M.A. in Archaeology 2022, UiO) με τίτλο «Nine Steps Back: Images of Athenian Fountainhouses and their Real-Life Counterparts – a Study in Visual Representation» διοργανώνει το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Η ζωή μιμείται την τέχνη μιμείται τη ζωή; Ήταν οι εικόνες των κρηνών που απεικονίζονται στα αρχαία ελληνικά αγγεία εμπνευσμένες από τις αντίστοιχες της πραγματικής ζωής, που γνωρίζουμε ότι υπήρχαν στον αρχαίο ελληνικό κόσμο; 

Οι εικόνες κρηνών στις ελληνικές αγγειογραφίες γνώρισαν μια σύντομη περίοδο δημοτικότητας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι απεικονίσεις κυμαίνονταν από πολύ ελάχιστες έως εξαιρετικά λεπτομερείς και περιλάμβαναν μια ποικιλία αναπαραστάσεων - μερικές με ανθρώπους, θεούς, ζώα και άλλες όχι. Οι ίδιες οι κρήνες απεικονίζονταν με ποικίλους τρόπους. Οι εικόνες αυτές συνδέονται συχνά με την τυραννία των Πεισιστρατιδών, ωστόσο η επιστημονική προσοχή στο θέμα αυτό ήταν κάπως περιορισμένη. Τις περισσότερες φορές, τέτοιες εικόνες έχουν χρησιμοποιηθεί ως ενδεικτικά παραδείγματα για άλλους τύπους έρευνας. Η έμφαση έχει συνήθως δοθεί στις πιο «εκλεκτές» εικόνες, παραμελώντας τις δυνατότητες άλλων που μπορεί να θεωρηθούν λιγότερο εκλεπτυσμένες. 

Η υπόθεση της διατριβής μου ήταν η εξής: Επέλεξα μια ομάδα εικόνων, όχι με βάση την αντιληπτή τους εκλεκτότητα, αλλά μάλλον με βάση την απεικόνιση της καθημερινής εργασίας του να φέρνεις νερό. Επικεντρώθηκα σε σκηνές που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως καθημερινές καταστάσεις, αποκλείοντας εκείνες με υπερφυσικά στοιχεία. Χρησιμοποιώντας μεθοδολογίες από την οπτική ανάλυση, ταξινόμησα και κατηγοριοποίησα αυτές τις εικόνες για περαιτέρω μελέτη. Η προσέγγιση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την παραδοσιακή εικονογραφική μέθοδο, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε λογοτεχνικές πηγές. Ως αρχαιολόγος, είχα ως στόχο να εξερευνήσω την οπτική γλώσσα αυτών των εικόνων των αγγείων, όσο ήταν επιτρεπτό.


Απαιτείται εγγραφή τόσο για δια ζώσης όσο και για εικονική παρακολούθηση.

Για να παρευρεθείτε αυτοπροσώπως, εγγραφείτε στη διεύθυνση norwinst@uib.no.

Για να παρακολουθήσετε ηλεκτρονικά, παρακαλούμε εγγραφείτε εδώ


Πηγή: Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια