Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ερευνητές εντόπισαν τον αρχαιότερο πίνακα πολλαπλασιασμού της Ιαπωνίας

Ο αρχαιότερος πίνακας πολλαπλασιασμού της Ιαπωνίας. [Credit: Εθνικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Πολιτιστικών Αγαθών της Nara/YTV News] Ερευνητές α...

Ο αρχαιότερος πίνακας πολλαπλασιασμού της Ιαπωνίας. [Credit: Εθνικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Πολιτιστικών Αγαθών της Νάρα/YTV News]
Ο αρχαιότερος πίνακας πολλαπλασιασμού της Ιαπωνίας.
[Credit: Εθνικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Πολιτιστικών Αγαθών της Nara/YTV News]

Ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Πολιτιστικών Αγαθών Nara της Ιαπωνίας ανακάλυψαν μια ξύλινη πινακίδα ηλικίας 1.300 ετών, η οποία φαίνεται να αποτελεί μέρος του παλαιότερου γνωστού πίνακα πολλαπλασιασμού της Ιαπωνίας.

Το εύρημα ανακαλύφθηκε το 2001 στην περιοχή Fujiwara-kyo, την αρχαία πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, και βρέθηκε σε αυτό που πιστεύεται ότι ήταν το γραφείο του «Emon-fu», του γραφείου των φρουρών που ήταν υπεύθυνο για την ασφάλεια και τα διοικητικά καθήκοντα της κεντρικής κυβέρνησης. Μετά από εκτεταμένη ανάλυση, η αρχαιολογική ομάδα επιβεβαίωσε τη σημασία του στις 4 Σεπτεμβρίου 2024.

Το θραύσμα, μήκους 16,2 εκατοστών και πλάτους 1,2 εκατοστών, ήταν αρχικά δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί λόγω της ακανόνιστης μορφής των χαρακτήρων. Οι αρχαιολόγοι αρχικά θεώρησαν ότι επρόκειτο για μια πινακίδα εξάσκησης. Ωστόσο, η περαιτέρω έρευνα με τη χρήση υπέρυθρης απεικόνισης αποκάλυψε εξισώσεις όπως «9 x 9 = 81», «4 x 9 = 36» και «6 x 8 = 48» χαραγμένες σε kanji (κινεζικούς χαρακτήρες), τοποθετημένες σε πέντε σειρές από δεξιά προς τα αριστερά. Αυτή η οργάνωση αντανακλούσε τη διάταξη των κινεζικών πινάκων πολλαπλασιασμού από τις δυναστείες Τσιν και Χαν, που υπήρχαν μεταξύ του 3ου αιώνα π.Χ. και του 3ου αιώνα μ.Χ.

«Αν ο πίνακας πολλαπλασιασμού ήταν πλήρης, η ξύλινη πινακίδα θα είχε μήκος 33 εκατοστά με όλες τις εξισώσεις γραμμένες», δήλωσε ο Kuniya Kuwata, ανώτερος ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Πολιτιστικών Αγαθών της Nara. Ο Kuwata, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, εξεπλάγη από την εξελιγμένη διάταξη της πινακίδας. «Αρχικά πίστευα ότι οι ιαπωνικοί πίνακες πολλαπλασιασμού είχαν μόνο δύο με τρεις εξισώσεις ανά γραμμή, οπότε εξεπλάγην πραγματικά όταν βρήκα έναν με τόσες πολλές, παρόμοιο με εκείνους της Κίνας και της Κορέας».


Ξύλινο θραύσμα πίνακα πολλαπλασιασμού. [Credit: Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Πολιτιστικών Αγαθών της Nara]
Ξύλινο θραύσμα πίνακα πολλαπλασιασμού.
[Credit: Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Πολιτιστικών Αγαθών της Nara]

Ενώ οι παλαιότεροι πίνακες πολλαπλασιασμού που βρέθηκαν στην Ιαπωνία ήταν πολύ απλούστεροι, συχνά με μόνο δύο ή τρεις σειρές, το στυλ των πέντε σειρών αυτού του τεχνουργήματος αντιπροσωπεύει μια πιο προηγμένη μορφή μαθηματικής καταγραφής. Οι μελετητές πιστεύουν ότι ο πίνακας πολλαπλασιασμού πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε από τους Emon-fu για διοικητικούς σκοπούς, όπως ο υπολογισμός των φόρων ή η οργάνωση των προγραμμάτων εργασίας των κυβερνητικών αξιωματούχων.

Το Fujiwara-kyo, όπου βρέθηκε η πινακίδα, ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Ιαπωνίας που είχε ως πρότυπο τις κινεζικές πόλεις, όπως περιγράφεται στο χρονικό Nihon Shoki. Η πόλη ιδρύθηκε το 694 και χρησίμευσε ως το πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο της Ιαπωνίας μέχρι το 710. Ο τόπος της ανακάλυψης, τα ερείπια του παλατιού Fujiwara, βρίσκεται στη σημερινή Kashihara του νομού Nara.

Αυτό που κάνει το εύρημα αυτό ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι η πιθανότητα ο πίνακας πολλαπλασιασμού να δημιουργήθηκε κατά την περίοδο Kofun, η οποία διήρκεσε από τα μέσα του τρίτου έως τον έβδομο αιώνα, πολύ πριν το Fujiwara-kyo γίνει πρωτεύουσα. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι τέτοιοι πίνακες θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί στο σχεδιασμό των ογκωδών ταφικών τύμβων της εποχής, τονίζοντας περαιτέρω την πρακτική εφαρμογή των μαθηματικών στην αρχαία Ιαπωνία.

Τα ευρήματα της ομάδας δημοσιεύτηκαν στο 2024 Annual Bulletin of the Nara National Research Institute for Cultural Properties, συμβάλλοντας με ένα κομβικό κομμάτι στο παζλ των πρώιμων ιαπωνικών μαθηματικών και της διοίκησης.


Πηγή: Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια