Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πολυτελές ρωμαϊκό χωριό στη νοτιοανατολική Σικελία

Υπολείμματα ψηφιδωτού δαπέδου ρωμαϊκής οικίας στη Σικελία. [Credit: Johannes Bergemann / Georg-August-Universität Göttingen] Ένας σημαντικός...

Υπολείμματα ψηφιδωτού δαπέδου ρωμαϊκής οικίας στη Σικελία. [Credit: Johannes Bergemann / Georg-August-Universität Göttingen]
Υπολείμματα ψηφιδωτού δαπέδου ρωμαϊκής οικίας στη Σικελία.
[Credit: Johannes Bergemann / Georg-August-Universität Göttingen]

Ένας σημαντικός ρωμαϊκός αρχαιολογικός χώρος αποκαλύφθηκε κοντά στην πόλη Vizzini στην επαρχία της Κατάνιας, στη νοτιοανατολική Σικελία. Τα κατάλοιπα ενός ρωμαϊκού σπιτιού, με ένα περίπλοκο ψηφιδωτό δάπεδο, χρονολογούνται από τον 2ο έως τον 4ο αιώνα μ.Χ. και αποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου ρωμαϊκού χωριού που καλύπτει έκταση περίπου 15 εκτάρια.

Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Göttingen διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο ζούσαν και εμπορεύονταν οι αρχαίοι Σικελοί. Η ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Dr. Johannes Bergemann του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, ξεκίνησε την έρευνά της στην περιοχή Vizzini το 2022. Αφού πραγματοποίησε επιφανειακές έρευνες, η ομάδα χρησιμοποίησε γεωφυσικές έρευνες το 2023 για να εντοπίσει ανωμαλίες στο γεωμαγνητικό πεδίο της Γης, οι οποίες παρείχαν λεπτομερείς εικόνες των υπόγειων δομών χωρίς να χρειαστεί άμεση ανασκαφή.

Ένα από τα βασικά ευρήματα αυτών των ερευνών ήταν ένα ρωμαϊκό σπίτι διαστάσεων 30 επί 13 μέτρα. Ακριβώς κάτω από την τρέχουσα επιφάνεια, το κτήριο αποκάλυψε ένα μεγάλο δωμάτιο, μεγέθους σχεδόν 100 τετραγωνικών μέτρων, με ψηφιδωτό δάπεδο. Δυστυχώς, τμήματα αυτού του ψηφιδωτού καταστράφηκαν από το γεωργικό όργωμα κατά τη διάρκεια των αιώνων. «Στο εσωτερικό, υπάρχει ένα αντιπροσωπευτικό δωμάτιο με ψηφιδωτό δάπεδο. Δυστυχώς, τμήματα του ψηφιδωτού καταστράφηκαν από το όργωμα», δήλωσε ο καθηγητής Bergemann.

Η ανασκαφή αποκάλυψε επίσης και άλλα σημαντικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, όπως στρογγυλεμένες στήλες από τούβλα επικαλυμμένες με στόκο και πιθανότατα βαμμένες, που μοιάζουν με αυτές που βρέθηκαν στην Πομπηία. Αποκαλύφθηκαν επίσης υπολείμματα σιντριβανιών με μαρμάρινες λίμνες και θραύσματα terra sigillata, ενός τύπου πολυτελούς ρωμαϊκής κεραμικής. Οι ανακαλύψεις αυτές υποδηλώνουν ότι μεταξύ του 2ου και του 6ου αιώνα μ.Χ., οι κάτοικοι αυτής της περιοχής ζούσαν σε σχετική πολυτέλεια.


Μια άποψη των ανασκαφών στη Σικελία. [Credit: Johannes Bergemann / Georg-August-Universität Göttingen]
Μια άποψη των ανασκαφών στη Σικελία. [Credit: Johannes Bergemann / Georg-August-Universität Göttingen]

Η τοποθεσία αντιπροσωπεύει ένα ρωμαϊκό χωριό που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κατά την οποία μεγάλοι αγροτικοί οικισμοί και βίλες αντικατέστησαν τις προηγούμενες ελληνικές πόλεις στη Σικελία. Οι ρωμαϊκές εγκαταστάσεις γεωργικής παραγωγής, που συχνά απέδιδαν σημαντικές σοδειές, αποτέλεσαν βασικό χαρακτηριστικό αυτού του συστήματος οικισμών. Το σύστημα αυτό, το οποίο συντηρούνταν από τις εμπορικές διαδρομές μεγάλων αποστάσεων στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, συνέδεε τις περιοχές της ενδοχώρας με τις παράκτιες αποθήκες κατά μήκος της νότιας ακτής της Σικελίας. Πολυάριθμες μικρές αποθήκες ιδρύθηκαν με σκοπό το εμπόριο καθώς η Σικελία διαδραμάτιζε ζωτικό ρόλο στην οικονομία της αυτοκρατορίας. Ωστόσο, αυτό το οικιστικό σύστημα ήταν βραχύβιο, καθώς διήρκεσε μόνο μερικούς αιώνες.

«Το σπίτι που ανακαλύψαμε κοντά στο Vizzini είναι μια σημαντική μαρτυρία αυτής της εποχής», δήλωσε ο Bergemann, τονίζοντας τη σημασία του ευρήματος. Η ερευνητική ομάδα εντόπισε επίσης παρόμοια κτήρια σε κοντινή απόσταση, γεγονός που δείχνει ότι ολόκληρο το χωριό ήταν πιθανότατα αναπόσπαστο μέρος των γεωργικών και εμπορικών δικτύων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Η αρχαιολογική ομάδα του Göttingen παρουσίασε για πρώτη φορά δημόσια τα ευρήματά της στο δημαρχείο του Vizzini στις 16 Οκτωβρίου 2024. Μια πιο λεπτομερής παρουσίαση έχει προγραμματιστεί για τις 3 Φεβρουαρίου 2025 στο Πανεπιστήμιο του Göttingen στο πλαίσιο της σειράς αρχαιολογικών διαλέξεων.


Πηγή: Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια