Το καλούπι από το οποίο κατασκευάζονταν οι μάσκες της Μέδουσας τον 1ο αιώνα π.Χ. στη Σικελία. [Credit: Finziade Project / Parco Archeologico...
Το καλούπι από το οποίο κατασκευάζονταν οι μάσκες της Μέδουσας τον 1ο αιώνα π.Χ. στη Σικελία. [Credit: Finziade Project / Parco Archeologico e Paesaggistico della Valle dei Templi] |
Στην πόλη Λικάτα (στα αρχαία ελληνικά Φιντιάς), στη Σικελία, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα καλούπι μάσκας που, σύμφωνα με τις αρχικές ερμηνείες, θα μπορούσε να αναπαριστά τη Μέδουσα, την ελληνική μυθολογική μορφή που είναι γνωστή για το απολιθωτικό της βλέμμα και τα γεμάτα φίδια μαλλιά της.
Η ανακάλυψη αυτή έγινε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη λεγόμενη «Οικία 18», ένα κτήριο που χρονολογείται από την ύστερη δημοκρατική περίοδο, το οποίο, στα τελευταία χρόνια της χρήσης του γύρω στις αρχές του 1ου αιώνα π.Χ., πιθανότατα μετατράπηκε σε βιοτεχνικό εργαστήριο που ειδικευόταν στην παραγωγή μασκών.
Η ανακάλυψη δεν είναι μεμονωμένη, καθώς στην ίδια θέση έχουν εντοπιστεί και άλλα λείψανα που σχετίζονται με αυτή τη βιοτεχνική δραστηριότητα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η παραγωγή μασκών έπαιζε σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία και τις πολιτιστικές εκφράσεις του αρχαίου Φιντιά, αναδεικνύοντας τη σημασία του συμβολισμού και της χειροτεχνίας στη ρωμαϊκή Σικελία.
Λεπτομέρεια του καλουπιού, που δείχνει το μέγεθός του. [Credit: Finziade Project / Parco Archeologico e Paesaggistico della Valle dei Templi] |
Η Οικία 18, που βρίσκεται στον αρχαίο Φιντιά, αποτελεί ένα συναρπαστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι οικιστικές κατασκευές μπορούσαν να μετατραπούν σε εμπορική ή βιομηχανική χρήση σε περιόδους κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών.
Αρχικά σχεδιασμένο ως κατοικία της ύστερης δημοκρατικής περιόδου, οι μετασχηματισμοί που υπέστη αυτή η δομή αντανακλούν μια διαδικασία προσαρμογής που κορυφώθηκε με τη δημιουργία ενός χώρου αφιερωμένου στη βιοτεχνική παραγωγή. Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει πολλαπλά καλούπια μάσκας στο ίδιο πλαίσιο, επιβεβαιώνοντας τη σημασία αυτής της δραστηριότητας στην περιοχή.
Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων ευρημάτων είναι το καλούπι που πιθανότατα αναπαριστά τη Μέδουσα, μια εικόνα πλούσια σε συμβολικά νοήματα. Στην ελληνική μυθολογία, η Μέδουσα ήταν μία από τις τρεις Γοργόνες και συμβόλιζε τόσο τον κίνδυνο όσο και την προστασία. Η εικόνα της χρησιμοποιούνταν συχνά σε διακοσμητικά και αρχιτεκτονικά αντικείμενα ως φυλαχτό για την αποτροπή του κακού.
Πλήρης άποψη του καλουπιού στο σημείο ανακάλυψης. [Credit: Finziade Project / Parco Archeologico e Paesaggistico della Valle dei Templi] |
Η ανακάλυψη αυτή αποτελεί μέρος του προγράμματος Finziade, ενός ερευνητικού προγράμματος που διεξάγεται υπό την εποπτεία του Parco Archeologico della Valle dei Templi di Agrigento, με επικεφαλής τον Roberto Sciarratta. Το έργο περιλαμβάνει επίσης συνεργασία με το CNR-Ispc (Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας - Ινστιτούτο Επιστημών Πολιτιστικής Κληρονομιάς) στην Κατάνια.
Οι αρχαιολόγοι Alessio Toscano Raffa και Maria Concetta Parello ηγούνται των επιστημονικών προσπαθειών για την αποκάλυψη των μυστικών του αρχαίου Φιντιά, ενώ ο Rosario Callea, από το Parco della Valle dei Templi, συντονίζει τις υλικοτεχνικές πτυχές. Αυτή η διεπιστημονική συνεργασία επέτρεψε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που συνδυάζει αρχαιολογικές ανασκαφές, ιστορικές μελέτες και προηγμένες επιστημονικές αναλύσεις.
Η ανακάλυψη αυτού του καλουπιού μάσκας παρέχει πληροφορίες για τις συμβολικές και πολιτιστικές πτυχές της περιοχής κατά τη ρωμαϊκή περίοδο. Η παραγωγή μασκών μπορεί να συνδεόταν με θεατρικά, τελετουργικά ή διακοσμητικά πλαίσια, υπογραμμίζοντας τη διασταύρωση μεταξύ της καθημερινής ζωής και των πνευματικών πεποιθήσεων στην αρχαιότητα.
Η ρωμαϊκή Σικελία, που βρισκόταν σε ένα στρατηγικό σημείο της Μεσογείου, ήταν ένα πολιτιστικό χωνευτήρι όπου συνυπήρχαν ελληνικές, ρωμαϊκές και τοπικές επιρροές. Ανακαλύψεις όπως αυτή μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα πώς αυτές οι επιρροές εκδηλώθηκαν στις οικονομικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες της περιοχής.
Πηγή: LBV Magazine
Δεν υπάρχουν σχόλια