Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το αρχαίο DNA αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες είχαν κεντρικό ρόλο στα κοινωνικά δίκτυα της Κέλτικης Βρετανίας

 [Credit: Royal Academy of Arts] Στοιχεία DNA από 2.000 χρόνια πριν δείχνουν ότι οι βρετανικές κοινωνίες στην Εποχή του Σιδήρου ήταν τελικά ...

 [Credit: Royal Academy of Arts]

Στοιχεία DNA από 2.000 χρόνια πριν δείχνουν ότι οι βρετανικές κοινωνίες στην Εποχή του Σιδήρου ήταν τελικά μητριαρχικές!

Νέες γενετικές έρευνες αμφισβητούν μακροχρόνιες υποθέσεις σχετικά με τις αρχαίες ευρωπαϊκές κοινωνίες, ιδίως κατά τη Νεολιθική Εποχή, την Εποχή του Χαλκού και την Εποχή του Χαλκού, οι οποίες πιστεύεται ότι ήταν κυρίως πατρογονικές, με τα ζευγάρια να εγκαθίστανται κοντά στην οικογένεια του συζύγου.

Μια πρωτοποριακή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature αποκαλύπτει μια εξαιρετικά διαφορετική κοινωνική δομή στη Βρετανία της Εποχής του Σιδήρου, δείχνοντας ότι οι κελτικές κοινότητες ήταν στην πραγματικότητα μητροκεντρικές. Εκεί, οι παντρεμένες γυναίκες παρέμεναν στα πατρογονικά τους σπίτια, ενώ οι άνδρες μετακινούνταν για να τις συναντήσουν.

Τα τελευταία ευρήματα από το Trinity College του Δουβλίνου παρέχουν γενετικά στοιχεία που υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα γονιδιώματα 57 ατόμων που είχαν ταφεί σε νεκροταφεία της Εποχής του Σιδήρου που σχετίζονταν με τους ανθρώπους του Durotrigian, μέρος μιας κελτικής φυλής που ζούσε στο Ντόρσετ πριν από 2.000 χρόνια.


Ένας αρχαιολόγος εργάζεται σε χώρο ταφής μιας νεαρής γυναίκας στο Ντόρσετ. [Credit: Πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ]
Ένας αρχαιολόγος εργάζεται σε χώρο ταφής μιας νεαρής γυναίκας στο Ντόρσετ. [Credit: Πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ]

Τα αποτελέσματα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα περισσότερα άτομα είχαν μητρική συγγένεια, ενώ τα αρσενικά άτομα σε αυτά τα νεκροταφεία φαίνεται ότι μετανάστευσαν στην περιοχή, πιθανότατα μετά από γάμο.

Η ανακάλυψη αυτή αμφισβητεί προηγούμενες υποθέσεις, καθώς οι αρχαιολόγοι είχαν γενικά διαπιστώσει το αντίθετο μοτίβο σε παλαιότερες ευρωπαϊκές κοινωνίες, από τη νεολιθική έως τη μεσαιωνική περίοδο.

Αν και τέτοια ευρήματα προκαλούν έκπληξη, οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί είχαν ήδη αναγνωρίσει τον μοναδικό ρόλο των γυναικών στη Βρετανία της Εποχής του Σιδήρου. Ιστορικές αναφορές από τους Ρωμαίους περιγράφουν ισχυρές κελτικές γυναίκες, όπως βασίλισσες όπως η Boudica και η Cartimandua, οι οποίες διοικούσαν στρατούς και ασκούσαν σημαντική επιρροή.

Ο Ρωμαίος δικτάτορας Ιούλιος Καίσαρας, στην αφήγησή του για τους Γαλατικούς Πολέμους, σημειώνει ότι οι κέλτισσες γυναίκες συμμετείχαν στις δημόσιες υποθέσεις, ασκούσαν πολιτική επιρροή και μερικές φορές είχαν πολλούς συζύγους.

Μια άλλη ανακάλυψη που υποδεικνύει τον σημαντικό ρόλο των κελτικών γυναικών στην κοινωνία της εποχής περιλαμβάνει τη λύση ενός μυστηρίου δεκαετιών σχετικά με το φύλο ενός πολεμιστή που θάφτηκε πριν από 2.000 χρόνια στις νήσους Scilly, στα ανοικτά των ακτών της Κορνουάλης.


Ο χάλκινος καθρέφτης που βρέθηκε σε μια ταφή 2.000 ετών από την εποχή του σιδήρου στο Bryher, στις Νήσους Scilly, στα ανοικτά των ακτών της Κορνουάλης, στην Αγγλία. [Credit: Isles of Scilly Museum Association]
Ο χάλκινος καθρέφτης που βρέθηκε σε μια ταφή 2.000 ετών από την εποχή του σιδήρου στο Bryher, στις Νήσους Scilly, στα ανοικτά των ακτών της Κορνουάλης, στην Αγγλία. [Credit: Isles of Scilly Museum Association]

Μια ταφή στο νησί Bryher (Isles of Scilly), που ανακαλύφθηκε το 1999, είχε προβληματίσει τους αρχαιολόγους λόγω του ασυνήθιστου περιεχομένου της - τόσο ένα σπαθί, που συνήθως συνδέεται με ανδρικές ταφές, όσο και ένας καθρέφτης, που παραδοσιακά συνδέεται με γυναικείες ταφές.

Ωστόσο, μια πρωτοποριακή μελέτη το 2023 με επικεφαλής την Historic England έλυσε το μυστήριο αναλύοντας το σμάλτο των δοντιών των λειψάνων. Χρησιμοποιώντας πρωτεΐνες που συνδέονται με τα χρωμοσώματα Χ και Υ, η ομάδα προσδιόρισε με 96% βεβαιότητα ότι το άτομο που θάφτηκε ήταν γυναίκα.

«Αν και ποτέ δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πλήρως τον συμβολισμό των αντικειμένων που βρίσκονται σε τάφους, ο συνδυασμός ενός σπαθιού και ενός καθρέφτη υποδηλώνει ότι αυτή η γυναίκα είχε υψηλό κύρος στην κοινότητά της και μπορεί να έπαιζε ηγετικό ρόλο στον τοπικό πόλεμο, οργανώνοντας ή ηγούμενη επιδρομών σε αντίπαλες ομάδες», δήλωσε η Δρ Σάρα Σταρκ, βιολόγος ανθρώπινων σκελετών στο Historic England.

Η Stark πρόσθεσε: «Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η γυναικεία συμμετοχή σε επιδρομές και άλλα είδη βίας ήταν πιο συνηθισμένη στην κοινωνία της Εποχής του Σιδήρου από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, και θα μπορούσε να έχει θέσει τα θεμέλια από τα οποία θα αναδύονταν αργότερα ηγέτες όπως η Boudicca».


Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.

Cassidy, L.M., Russell, M., Smith, M. et al. Continental influx and pervasive matrilocality in Iron Age Britain. Nature (2025). https://doi.org/10.1038/s41586-024-08409-6


Πηγή: Euronews



Δεν υπάρχουν σχόλια