Η έρευνα στη θέση Rašaška (ή Račeša), που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Κροατίας, αποκάλυψε έναν τάφο με μια ασυνήθιστη ταφική πρακτική....
Η έρευνα στη θέση Rašaška (ή Račeša), που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Κροατίας, αποκάλυψε έναν τάφο με μια ασυνήθιστη ταφική πρακτική. Σε ένα στρώμα κάτω από το δάπεδο της εκκλησίας, ανακαλύφθηκε κατά μήκος του νότιου τοίχου ένας ενδιαφέρων τάφος με την ένδειξη 157.
Τα λείψανα του νεκρού είχαν μετατοπιστεί σκόπιμα και βρέθηκαν δύο πέτρες στο κεφάλι και τα πόδια. Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να υποδηλώνει ταφή «βαμπίρ», όπως επιβεβαιώθηκε από την ανθρωπολογική ανάλυση του σκελετού.
Οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν ότι η ανακάλυψη μιας ασυνήθιστης ταφής «βαμπίρ» στην Κροατία αναδεικνύει την επιμονή τέτοιων πεποιθήσεων στην ανατολική μεσαιωνική Ευρώπη.
Η ασυνήθιστη θέση του νεκρού στον τάφο. [Credit: Milica Nikolić] |
Η Nataša Šarkić, αρχαιολόγος που μελέτησε το εύρημα, δήλωσε σχετικά: «Γνωρίζουμε ότι σε πολλές σλαβικές χώρες η πίστη στα κακά πνεύματα παρέμενε ακόμη και μετά την υιοθέτηση του χριστιανισμού. Η πίστη στους βρικόλακες ήταν σίγουρα αρκετά διαδεδομένη».
Η επιστημονική εργασία δημοσιεύθηκε στα πρακτικά του επιστημονικού συνεδρίου «Military Orders and Their Heritage». Η εργασία ρίχνει φως σε πιθανούς λόγους για τις μεταθανάτιες παρεμβάσεις, υποδεικνύοντας ότι η ταφή μπορεί να αντανακλά την κοινωνική θέση του νεκρού ή τον φόβο του βαμπιρισμού.
Από τις μελέτες του σκελετού διαπιστώθηκε ότι το σώμα ήταν ανδρικό- και φαίνεται ότι η στάση του ήταν σκόπιμη μετά το θάνατο, έτσι ώστε ο κορμός του να είναι στραμμένος προς τα κάτω, ενώ άλλα μέρη του σώματος να είναι στραμμένα προς τα πάνω.
Τραυματισμοί κατά τη διάρκεια της ζωής του νεκρού και δύο στο κρανίο που ήταν η αιτία θανάτου. [Credit: Nataša Šarkić] |
Το επίκεντρο της μελέτης ήταν ο τάφος 157, όπου οι αρχαιολόγοι παρατήρησαν αρχικά μεγάλες πέτρες που φαινόταν να έχουν πέσει από έναν κοντινό τοίχο. Ωστόσο, η ανάλυσή τους αποκάλυψε μια εκπληκτική αποκάλυψη: ο σκελετός είχε αποκεφαλιστεί, με το κρανίο να είναι τοποθετημένο ξεχωριστά από τα υπόλοιπα οστά. Περαιτέρω εξέταση των λειψάνων επιβεβαίωσε ότι το σώμα ήταν ανδρικό και έδειξε ότι είχε στρίψει σκόπιμα μετά το θάνατο, με αποτέλεσμα ο κορμός να κοιτάζει προς τα κάτω, ενώ τα υπόλοιπα μέρη του σώματος ήταν προσανατολισμένα προς τα πάνω.
Η ανθρωπολογική ανάλυση αποκάλυψε ότι το άτομο ήταν άνδρας ηλικίας 40-50 ετών, με σημάδια βαριάς σωματικής εργασίας στους σπόνδυλους της σπονδυλικής στήλης και στα κάτω άκρα. Τα επουλωμένα τραύματα στο σκελετό έδειχναν ότι ο άνδρας είχε βιώσει μια βίαιη ζωή και η τελευταία ανάλυση αποκάλυψε ότι τελικά πέθανε από τραύματα στο κρανίο του.
Η ασυνήθιστη ταφή υποδηλώνει ότι το άτομο μπορεί να θεωρούνταν «αποκλίνον κοινωνικό πρόσωπο» κατά τη διάρκεια της ζωής του, γεγονός που οδήγησε σε υποψίες ότι θα μπορούσε να αναστηθεί ξανά μετά το θάνατο, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Με βάση τη θέση και τη διαμόρφωση του εδάφους, όλα δείχνουν ότι επρόκειτο για φρούριο, αλλά η έρευνα υποδηλώνει την παρουσία ενός ιερού αντικειμένου. Από το 2012 έως το 2023, οι αρχαιολογικές έρευνες αποκάλυψαν ένα αρχιτεκτονικό συγκρότημα που περιλαμβάνει 181 σκελετικές ταφές και σημαντικό αριθμό μετατοπισμένων οστών.
Συνήθως, οι νεκροί ήταν τοποθετημένοι ανάσκελα με προσανατολισμό ανατολής-δύσης, με τα χέρια τους σταυρωμένα στους γοφούς τους, ξαπλωμένοι στο στομάχι τους ή εκτεταμένα κατά μήκος του σώματός τους. Μόνο μικρά θραύσματα προσωπικών κοσμημάτων ανακαλύφθηκαν σε αρκετούς τάφους. Η ανάλυση C14 έδειξε ότι οι περισσότεροι τάφοι χρονολογούνται στον 15ο-16ο αιώνα.
Πηγή: ArkeoNews
Δεν υπάρχουν σχόλια