Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG
Monday, April 7

Pages

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

Η αρχαιότητα και οι κοινωνικές επιπτώσεις της πρώιμης τεχνολογίας εύκαμπτων ινών


Διάλεξη της Karen Hardy με τίτλο «The antiquity and social implications of early twisted fibre technology» (Η αρχαιότητα και οι κοινωνικές επιπτώσεις της πρώιμης τεχνολογίας εύκαμπτων ινών) την Πέμπτη 3/4 και ώρα 19:00, στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα, οδός Χαιρεφώντος 14, Πλατεία Αγίας Αικατερίνης, Πλάκα.

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Παλαιολιθικού Σεμιναρίου το οποίο συνδιοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Κρήτης και η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού, και το οποίο φέτος έχει θέμα «Οι απαρχές της ένδυσης, της κόσμησης και της νηματουργίας στον Παλαιολιθικό κόσμο».

Η ιδέα της χρήσης εύκαμπτων ινών άνοιξε το δρόμο για την επέκταση της τεχνολογίας σύνθετων υλικών, η οποία, στην απλούστερη μορφή της, περιλαμβάνει τη σύνδεση ενός αντικειμένου με ένα άλλο με τη σύνδεσή τους. Το επόμενο στάδιο, το οποίο αφορούσε την ανάπτυξη στριφτών ινών ή σχοινιών απεριόριστου μήκους, οδήγησε επίσης στην εμφάνιση της τεχνολογίας των βρόχων, της απλούστερης μορφής ύφανσης. Οι συνέπειες αυτού του γεγονότος είναι τόσο σημαντικές ώστε η επεξεργασία των συνεστραμμένων ινών θα πρέπει να θεωρηθεί ως θεμελιώδης τεχνολογία που επέτρεψε την ανάπτυξη της ανθρώπινης κοινωνίας.  

Οι κοινωνικές επιπτώσεις της στρίψης ινών και της δευτερεύουσας τεχνολογίας του βρόγχου είναι επίσης πιθανό να είχαν τεράστιες επιπτώσεις στην ανθρώπινη συμπεριφορά και κοινωνικότητα, καθώς η ζήτηση για στριμμένες ίνες και η πολύ απαιτητική φύση της έγινε γρήγορα μια από τις πιο χρονοβόρες δραστηριότητες σε όλη τη ζωή των κατασκευαστών, πιθανότατα ξεκινώντας κάποια στιγμή στην Κατώτερη Παλαιολιθική και συνεχίζοντας σε όλη την προϊστορία και την ιστορία, ενώ σταμάτησε μόνο πρόσφατα.  Προσωρινές ενδείξεις για τη χρήση ινών υπάρχουν στην Κατώτερη Παλαιολιθική και περιλαμβάνουν πιθανά διάτρητα αντικείμενα, αλλά από τη Μέση Παλαιολιθική και μετά αυτά γίνονται πιο άφθονα. 

Για να χρησιμοποιηθούν τα διάτρητα αντικείμενα, έπρεπε να συνδεθούν ή να προσδεθούν, και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, ήταν η χρήση λεπτών ινών. Τα αρχαιολογικά στοιχεία συνδυάζονται με παραδείγματα σύγχρονης παραδοσιακής κατασκευής σπάγκων, για να διερευνηθούν οι λειτουργικές και κοινωνικές επιπτώσεις αυτής της τεχνολογίας. 


Διοργάνωση: 

Πανεπιστήμιο Κρήτης – καθηγήτρια Νένα Γαλανίδου Υπουργείο Πολιτισμού, 

Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας – δρ Ανδρέας Ντάρλας 


Πηγή: Παλαιολιθικό Σεμινάριο

Δεν υπάρχουν σχόλια