Μια αεροφωτογραφία δείχνει τους κίονες του ναού του Διός στα Μούγλα, που αποκαθίστανται και γίνονται αντισεισμικά ανθεκτικοί. [Credit: AA Ph...
Μια αεροφωτογραφία δείχνει τους κίονες του ναού του Διός στα Μούγλα, που αποκαθίστανται και γίνονται αντισεισμικά ανθεκτικοί. [Credit: AA Photo] |
Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στα Μύλασα στην επαρχία των Μούγλων στη νοτιοδυτική Τουρκία αποκαθιστούν σχολαστικά τον ναό ηλικίας 1.860 ετών, ο οποίος έχει υποστεί σημαντικές δομικές ζημιές με την πάροδο του χρόνου. Ο ναός χρονολογείται στον 2ο αιώνα π.Χ. και αποτελεί ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία ιερά της Μικράς Ασίας.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Abuzer Kizil, επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας Euromos από το τμήμα αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Mugla Sitki Kocman, τόνισε τη σημασία της τρέχουσας αποκατάστασης.
«Το έργο έχει αποκτήσει δυναμική στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Κληρονομιά για το μέλλον». Έχουμε καταγράψει και τεκμηριώσει σχεδόν χίλια αρχιτεκτονικά μπλοκ, ανοίγοντας το δρόμο για μια ακριβή αποκατάσταση», δήλωσε ο Kizil.
![]() |
[Credit: AA Photo] |
Οι βόροιοι κίονες αποσυναρμολογήθηκαν για να αποτραπεί η κατάρρευση
Ο Kizil εξήγησε ότι η χρόνια διάβρωση και οι δομικές μετατοπίσεις είχαν καταστήσει τμήματα του ναού ασταθή. «Τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιήθηκαν εργασίες μερικής αποκατάστασης. Ωστόσο, φέτος, κάναμε ένα κρίσιμο βήμα αποσυναρμολογώντας όλους τους βόρειους κίονες, οι οποίοι έγειραν επικίνδυνα. Αν είχε σημειωθεί ισχυρός σεισμός, θα μπορούσαν να είχαν καταρρεύσει, προκαλώντας μη αναστρέψιμες ζημιές», δήλωσε.
Η ομάδα αποκατάστασης επιδιορθώνει και ενισχύει προσεκτικά τα κατεστραμμένα κομμάτια πριν τα συναρμολογήσει ξανά στις αρχικές τους θέσεις. «Ξαναχτίζουμε τον ναό από τα θεμέλιά του μέχρι την οροφή του. Προτεραιότητά μας είναι να ξαναστήσουμε πρώτα τη βόρεια πρόσοψη, εξασφαλίζοντας τη σταθερότητά της», πρόσθεσε ο Kizil.
«Χρησιμοποιήσαμε συνδυασμούς υλικών χρησιμοποιώντας σίδηρο, χαλκό και μόλυβδο. Όπως ανέφερα προηγουμένως, οι περισσότερες από τις αρχιτεκτονικές κατασκευές που χρησιμοποιήσαμε στην αποκατάσταση αποτελούνται από αυθεντικά υλικά. Σε αυτό το πλαίσιο, τοποθετήσαμε πρώτα τα κάτω τύμπανα των έξι κιόνων στις αρχικές τους θέσεις. Στη συνέχεια, πραγματοποιήσαμε την αφαίρεση και την απόρριψη των τσιμεντόλιθων που είχαν χρησιμοποιηθεί προηγουμένως. Εν τω μεταξύ, οι ρωγμές, οι φθορές και οι αποκολλήσεις στους όρθιους κίονες του ναού επιχειρήθηκε επίσης να ενισχυθούν».
![]() |
[Credit: AA Photo] |
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ανασκαφής, στόχος είναι να αποδώσουν την αρχική κατάσταση του ναού στους επισκέπτες που έρχονται στην αρχαία πόλη.
Ο Kızıl εξήγησε ότι προετοίμασαν έναν μικρό αριθμό αρχιτεκτονικών κομματιών που λείπουν με μάρμαρο χρησιμοποιώντας τις αρχικές εκδόσεις ως παραδείγματα για να ολοκληρώσουν την αποκατάσταση των κιόνων: «Όλες οι ανάγκες σε πέτρα της αρχαίας πόλης της Ευρώμου προμηθεύονται από τα λατομεία μαρμάρου στο βουνό. Οι επισκέπτες μπορούν εύκολα να παρατηρήσουν πώς εξορύσσονται οι πέτρες, πώς επεξεργάζονται πρόχειρα, πώς μεταφέρονται και πώς γίνονται οι τελευταίες εργασίες στο ναό».
Η αποκατάσταση θα συνεχιστεί μέχρι το 2028
Στο πλαίσιο του έργου «Κληρονομιά για το μέλλον», η ομάδα σχεδιάζει να αποκαταστήσει και τις υπόλοιπες προσόψεις. «Στόχος μας είναι να συνδέσουμε δομικά τις τρεις πλευρές του ναού για να ενισχύσουμε τη σεισμική του αντοχή. Τηρούμε τις αρχαίες τεχνικές κατασκευής για να διατηρήσουμε την ιστορική αυθεντικότητα», σημείωσε ο Kizil.
![]() |
[Credit: AA Photo] |
Πέρα από τον ναό, οι εργασίες ανασκαφής και αποκατάστασης θα επεκταθούν και σε άλλες βασικές δομές της Ευρώμου, συμπεριλαμβανομένου του θεάτρου, της αγοράς και του συγκροτήματος λουτρών. «Η αποκατάσταση θα συνεχιστεί μέχρι το 2028. Εκτός από τις δομικές επισκευές, θα πραγματοποιήσουμε ανασκαφές γύρω από τον ναό. Ενώ πρόκειται για ιερό της ρωμαϊκής εποχής, υπάρχουν επίσης στρώματα από την ελληνιστική και την αρχαϊκή περίοδο, τα οποία θα μπορούσαν να αποφέρουν νέες αρχαιολογικές γνώσεις», εξήγησε ο Kizil.
Οι ανασκαφές της Ευρώμου συνεχίζονται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και περιλαμβάνουν διάφορους αρχαιολογικούς κλάδους, όπως γεωφυσικές έρευνες, χαρτογραφήσεις και δομική ανάλυση.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μόλις αποκατασταθεί, ο ναός του Δία Λεπσυνός θα ανακτήσει την παλιά του μεγαλοπρέπεια, προσφέροντας στους επισκέπτες μια γεύση από το μεγαλείο της αρχαίας κληρονομιάς της Τουρκίας.
Πηγή:Daily Sabah, Turkiye Today
Ξένοι βαρβαρόγλωσσοι μολύνουν τα ιερά μας.
ΑπάντησηΔιαγραφή