[Credit: Andy Seaman/University of Cardiff] Το εύρημα προβληματίζει τους αρχαιολόγους, αποκαλύπτοντας μια κοινότητα γυναικών που θάφτηκαν με...
[Credit: Andy Seaman/University of Cardiff] |
Το εύρημα προβληματίζει τους αρχαιολόγους, αποκαλύπτοντας μια κοινότητα γυναικών που θάφτηκαν με σημάδια πλούτου, συμπεριλαμβανομένης μιας μυστηριώδους απόκληρης που ρίχτηκε σε ένα χαντάκι.
Ένας σπάνιος αρχαιολογικός χώρος του 6ου ή 7ου αιώνα, που εντοπίστηκε πέρυσι κοντά στο αεροδρόμιο του Κάρντιφ στην Ουαλία, περιείχε δεκάδες σκελετούς σε ασυνήθιστες θέσεις μαζί με διάφορα εκπληκτικά αντικείμενα - αφήνοντας τους αρχαιολόγους με πολλά αναπάντητα ερωτήματα.
Πρόσφατα ευρήματα μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο το μυστήριο, καθώς η έρευνα δείχνει ότι οι περισσότεροι από τους θαμμένους ήταν γυναίκες, με τα οστά τους να παρουσιάζουν σημάδια χειρωνακτικής εργασίας, αλλά και στοιχεία πλούτου και πολυτέλειας.
Μια ιδιαίτερα εκπληκτική ανακάλυψη είναι το σώμα μιας γυναίκας που πετάχτηκε σε ένα χαντάκι, σε αντίθεση με τα άλλα που θάφτηκαν με μεγάλη προσοχή.
«Κάθε φορά που νομίζουμε ότι καταλαβαίνουμε κάτι, εμφανίζεται κάτι άλλο και η εικόνα γίνεται πιο ενδιαφέρουσα», δήλωσε στο BBC ο Άντι Σίμαν από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.
Η ανασκαφή περίπου του μισού χώρου, που βρίσκεται σε ένα χωράφι στο Κάστρο Fonmon, αποκάλυψε 39 σκελετούς ενηλίκων, σχεδόν όλοι τους γυναικείοι, εκτός από έναν. Ο δρ Σίμαν παραμένει αβέβαιος για τη σημασία του, υπονοώντας ότι μπορεί να αντιπροσωπεύει μια συγκεκριμένη κοινότητα ή ένα συγκεκριμένο τμήμα ενός μεγαλύτερου νεκροταφείου.
![]() |
Μια ομάδα αρχαιολόγων ανασκάπτει το νεκροταφείο κοντά στο αεροδρόμιο του Κάρντιφ. [Credit: Andy Seaman/University of Cardiff] |
Βρέθηκαν επίσης δύο παιδικοί σκελετοί, αριθμός απροσδόκητα χαμηλός, δεδομένου του υψηλού ποσοστού βρεφικής θνησιμότητας της εποχής. Οι τάφοι τους έχουν ιδιόμορφα χαρακτηριστικά, όπως πιο σκούρο, πιο οργανικό επίχωμα, γεγονός που υποδηλώνει καθυστέρηση μεταξύ του ενταφιασμού τους και του ενταφιασμού των ενηλίκων.
Τα τεχνουργήματα που βρέθηκαν στο χώρο περιλάμβαναν θραύσματα κεραμικής και λεπτό χαραγμένο γυαλί. Το γυαλί, που πιθανώς εισήχθη από το Λεβάντε και τη Νότια Γαλλία, υποδηλώνει ότι η κοινότητα κατείχε σημαντικό κύρος.
Κάθε άτομο θάφτηκε με προσοχή, κάποιοι ξαπλωμένοι σε επίπεδη θέση, άλλοι σκυφτοί, όλοι με κατεύθυνση από ανατολικά προς δυτικά. Η γυναίκα στο χαντάκι παραμένει μια ανωμαλία, πιθανώς μια απόβλητη ή εγκληματίας. Τα οστά της πρόκειται να μελετηθούν στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ.
«Ελπίζουμε να αφηγηθούμε την ιστορία των ατόμων μέσα στο νεκροταφείο, αλλά και της ευρύτερης κοινότητας», δήλωσε ο Σίμαν στο BBC. «Γνωρίζουμε πολλά για τη ζωή των βασιλιάδων και των βασιλισσών, αλλά πολύ λιγότερα για τους καθημερινούς ανθρώπους. Και ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε πραγματικά τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε μια ενιαία κοινότητα με τόση λεπτομέρεια και όλες τις ενδιαφέρουσες αλληλοσυσχετίσεις».
Πηγή: EuroNews
Δεν υπάρχουν σχόλια