Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG
Friday, May 2

Pages

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

Γιατί έθαβαν βρέφη μέσα σε αγγεία στο Βαθύ της Αστυπάλαιας;

Τι το ιδιαίτερο συμβαίνει στο Βαθύ της Αστυπάλαιας και τι συνεχίζει να αποκαλύπτει η αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή; Η Αγιάτη Μπενάρδου συ...


Τι το ιδιαίτερο συμβαίνει στο Βαθύ της Αστυπάλαιας και τι συνεχίζει να αποκαλύπτει η αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Ανδρέα Βλαχόπουλο.

Ένα νησί των Δωδεκανήσων με πλούσια ιστορία, σημαντικός σταθμός στο Αιγαίο ήδη από την προϊστορική περίοδο. Αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν την παρουσία ακμαίων κοινοτήτων της Πρωτοκυκλαδικής εποχής (3η χιλιετία π.Χ.) και αργότερα των Μυκηναίων, ενώ τα αρχαϊκά, κλασικά, ελληνιστικά, ρωμαϊκά και βυζαντινά κατάλοιπα μαρτυρούν τη συνεχή κατοίκηση της Αστυπάλαιας.

Το Βαθύ, βραχώδες ακρωτήριο κατάστικτο από προϊστορικές βραχογραφίες (πλοίων, σπειρών, εγχειριδίων και άλλων θεμάτων) που ελέγχει τον ομώνυμο απάνεμο κόλπο, έχει αποκτήσει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον λόγω των ανασκαφών που έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα της 3ης χιλιετίας π.Χ. Η περιοχή ανέδειξε τεκμήρια σημαντικά και για τις επόμενες περιόδους, αποδεικνύοντας τη διαχρονικά στρατηγική σημασία της.

Τα ευρήματα της προϊστορικής περιόδου, ιδίως οι βραχογραφίες πολύκωπων πλοίων που έχουν επικρουσθεί στα βράχια του Βαθιού, μιλούν για τη ναυτική δραστηριότητα της Αστυπάλαιας, καθώς το νησί βρίσκεται σε κομβικό σημείο των θαλάσσιων δρόμων του Αιγαίου. Οι αρχαϊκές επιγραφές, ο ελληνιστικός-ρωμαϊκός πύργος εποπτείας των ακτών, τα παλαιοχριστιανικά μνημεία και τα βυζαντινά κατάλοιπα μαρτυρούν ότι το Βαθύ διατήρησε τη στρατηγική και εμπορική του σημασία για αιώνες.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα της έρευνας είναι τα σύνολα βρεφικών εγχυτρισμών, δηλαδή ενταφιασμών νεογέννητων παιδιών μέσα σε αγγεία, τα οποία θάβονταν στα ερείπια παράκτιων κτηρίων του προϊστορικού οικισμού, και έξω από την εντυπωσιακή του ακρόπολη. Η εν εξελίξει μελέτη τους αναδεικνύει ένα ελάχιστα γνωστό έθιμο ταφής της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου και φωτίζει σημαντικές πτυχές της κοινωνίας και των αντιλήψεών της.

Η αρχαιολογική-διεπιστημονική έρευνα στο Βαθύ της Αστυπάλαιας παραμένει δυναμική, αποκαλύπτοντας συνεχώς νέα στοιχεία για τον πολιτισμό, την ιδεολογία, τις μεταφυσικές ανησυχίες και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων που έζησαν στο νησί.

Ακούστε το podcast εδώ.

Ο Ανδρέας Γ. Βλαχόπουλος, καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, γεννήθηκε στην Πάτρα το 1965 και σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου ειδικεύτηκε στην Προϊστορική Αρχαιολογία. Έλαβε το διδακτορικό του το 1995 και τιμήθηκε με το Michael Ventris Memorial Award for Mycenaean Studies (1997). Υπήρξε υπότροφος σε πανεπιστήμια όπως το La Sapienza, το Princeton και το NYU, ενώ έχει εργαστεί στην Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή, στο Υπουργείο Πολιτισμού και σε ανασκαφές στη Θήρα, τη Νάξο και την Πυλία. Από το 2011 διευθύνει την Αρχαιολογική Έρευνα Πεδίου στο Βαθύ Αστυπάλαιας και από το 2024 το πρόγραμμα στο Κόκκινο Βουνό Θήρας. Η έρευνα και οι δημοσιεύσεις του αφορούν τη Μυκηναϊκή Νάξο, το Μετανακτορικό Αιγαίο, τις Θηραϊκές τοιχογραφίες και τη Μυκηναϊκή Πυλία. Είναι τακτικός εταίρος της Αρχαιολογικής και της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.

Ακούστε το podcast εδώ.


Πηγή: Αγ. Μπενάρδου, LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια