Ο «Μυστράς των Κυθήρων», η Παλαιόχωρα, ζωντανεύει ξανά. Οποιος έχει πατήσει το πόδι του στα Κύθηρα το ξέρει γιατί το έχει νιώσει. Το νησί έχ...
Ο «Μυστράς των Κυθήρων», η Παλαιόχωρα, ζωντανεύει ξανά. |
Οποιος έχει πατήσει το πόδι του στα Κύθηρα το ξέρει γιατί το έχει νιώσει. Το νησί έχει κάτι από παραμύθι, λες και οι μύθοι και οι θρύλοι του παραμένουν ακόμα ζωντανοί. Ισως είναι ότι στα νερά του σμίγουν τρία πελάγη, ίσως ότι αποτέλεσε γέφυρα ανάμεσα στην Πελοπόννησο και την Κρήτη με μνημεία βενετσιάνικα και βρετανικά, ίσως είναι η ίδια η φύση με τα αγριολούλουδα, τις ακτές και τους βράχους. Κυρίως όμως είναι μια ατμόσφαιρα που δύσκολα μπαίνει σε λέξεις. Αυτό το μυστηριακό πέπλο των Κυθήρων ενέπνευσε τη σκηνοθέτιδα και εικαστικό Ελίζα Σόρογκα –παντρεμένη με Τσιριγώτη– να κάνει μια πολύ ιδιαίτερη δράση που θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Αβατον για τρεις ημέρες (16, 17 και 18 Μαΐου), για να τοποθετήσει τον θεατή σε βιωματικό ταξίδι στον μεταφυσικό κόσμο των Κυθήρων. Το έργο «Πρόσεξε μην νυχτωθείς εις την Παλαιόχωρα: μια κυθηραϊκή εμπειρία» κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα και προσκαλεί το κοινό σε μια ηχητική παράσταση, που αναβιώνει μυστηριακά τους μύθους και τις δοξασίες του Τσιρίγου.
Η αφετηρία έγινε όταν η Σόρογκα, ανιψιά του ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα που στη δουλειά της γεφυρώνει τεχνολογία και παράδοση, έκανε μια σειρά από προφορικές συνεντεύξεις με ηλικιωμένους κατοίκους. Μέσα από τις διηγήσεις τους κατέγραψε ιστορίες του παρελθόντος αλλά και τοπικούς θρύλους. Ενας από αυτούς έχει να κάνει με την κατάκτηση της βυζαντινής πρωτεύουσας, του Αγίου Δημητρίου από τον εξωμότη πειρατή Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα το 1537. Ενώ ήταν καλά κρυμμένη από τη θάλασσα και σε σχεδόν απρόσβλητη γεωγραφική θέση, ο κουρσάρος και οι άνδρες του κατάφεραν και ανέβηκαν έναν γκρεμό, σκότωσαν εκατοντάδες κατοίκους, λεηλάτησαν σπίτια και εκκλησιές. Σήμερα στέκουν τα ερείπια της Παλαιόχωρας, που λέγεται και «Μυστράς των Κυθήρων». Στις συνεντεύξεις τους, πολλοί γέροντες αναφέρουν πως δεν πρέπει να σε βρει εκεί το σκοτάδι, διότι θα ακούσεις τις ιαχές των πειρατών και τα ποδοβολητά τους στα πλακόστρωτα. Μέσα στο απόλυτο σκοτάδι που θα επικρατεί στην αίθουσα του θεάτρου, η Σόρογκα κάνει την αφήγηση να ξεδιπλώνεται σαν τελετουργία, ντυμένη με τρισδιάστατα ηχοτοπία που αναπαριστούν το ανατριχιαστικό πέρασμα φαντασμάτων, το μαγεμένο τραγούδι των νεράιδων, τους καλπασμούς και τις απόκοσμες κραυγές στις ρεματιές, το κλάμα των αβάπτιστων μωρών στις λαγκαδιές και τον εκκωφαντικό θόρυβο του «ξενολαού», του τάγματος των ξωτικών και των δαιμόνων που παρελαύνει τις νύχτες. Μια γεύση μπορείτε να πάρετε και από τη σειρά podcast που κυκλοφορεί ήδη στο spotify, όπου οι καταγραφές της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς των Κυθήρων ζωντανεύoυν με τη φωνή 22 ηλικιωμένων. Η σκηνοθέτις αξιοποίησε τις δυνατότητες της τεχνολογίας, ιδιαίτερα της τρισδιάστατης ηχογράφησης (binaural recording). Τις ηχογραφήσεις πλαισιώνουν πρωτότυπα ηχοτοπία που καταγράφηκαν στον ίδιο τον θρυλικό τόπο των Κυθήρων (ειδικά για το συγκεκριμένο project) και συνθέσεις του διεθνούς φήμης ηχητικού καλλιτέχνη και συνθέτη ηλεκτρονικής μουσικής Τζεφ Βάγγερ.
Η δράση γίνεται με ατομικά ακουστικά κλειστού τύπου, ώστε να αναδειχθεί η καθαρά ηχητική φύση του έργου, απαλλαγμένη από κάθε οπτικό περισπασμό. Η δράση υλοποιείται με την παροχή αιγίδας και οικονομικής επιχορήγησης του υπουργείου Πολιτισμού – Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής και Aϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Κυθηραϊκό Ιδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ) και με την υποστήριξη του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών. Στην παράσταση ακούγονται και οι φωνές της Σοφίας Σεϊρλή, της Ελέσας Καράμπελα και του Κωνσταντίνου Κοντολέοντος.
Πηγή: Μ. Πουρναρά, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια