Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μυροδοχείο με τον νεαρό θεό Έρωτα

Στην πήλινη αττική λήκυθο (μυροδοχείο) που συνόδευε την ταφή μιας νεαρής γυναίκας στον Φοίνικα Πυλαίας παριστάνεται ο νεαρός θεός Έρωτας, φτ...

Μυροδοχείο με τον νεαρό θεό Έρωτα


Στην πήλινη αττική λήκυθο (μυροδοχείο) που συνόδευε την ταφή μιας νεαρής γυναίκας στον Φοίνικα Πυλαίας παριστάνεται ο νεαρός θεός Έρωτας, φτερωτός και χρυσοκόμης, να κάθεται χαλαρά πάνω στη ράχη πάνθηρα κρατώντας ομφαλωτή φιάλη στο δεξί χέρι του.

Κυματιστοί βόστρυχοι πλαισιώνουν το πρόσωπο του θεού και ένα διάδημα καλύπτει το μέτωπό του. Εικονίζεται γυμνός, ενώ ένα ιμάτιο τυλίγεται γύρω από το δεξί του πόδι. Τμήμα του ιματίου ανεμίζει ελεύθερα κάτω από το σώμα του πάνθηρα που κινείται προς τα δεξιά, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο μια αίσθηση κίνησης στην απεικόνιση του φτερωτού θεού.

Λευκό επίχρισμα και ίχνη χρώματος (κόκκινο, γαλάζιο, κίτρινο) σώζονται σχεδόν σε όλη τη επιφάνεια της μορφής. Στο σώμα του πάνθηρα, ομφαλωτά μαύρα στίγματα αποδίδουν το τρίχωμα του ζώου. Επίθετοι ρόδακες διακοσμούν το αγγείο περιμετρικά, ενώ μελανό γάνωμα καλύπτει το  χείλος και την πίσω όψη του.

Το αγγείο αποτελεί αξιόλογο δείγμα πολυτελούς μυροδοχείου που κατασκευάστηκε πιθανότατα σε εργαστήριο της Αττικής και μεταφέρθηκε στη Μακεδονία. Χρονολογείται στα 375-350 π.Χ.

Η ανεύρεσή του ως κτέρισμα στον τάφο νεαρής γυναίκας, και η απεικόνιση του Έρωτα πάνω σε πάνθηρα που ανακαλεί αντίστοιχες απεικονίσεις του θεού Διονύσου, συνδέεται πιθανόν με τις ερωτικές χαρές που ίσως η γυναίκα αυτή δεν είχε προφτάσει να γευθεί κατά τη διάρκεια της σύντομης επίγειας ζωής της.  

Μπορείτε να δείτε το αντικείμενο στην έκθεση «Μακεδονία από τον 7o αι. π.Χ. ως την ύστερη αρχαιότητα» (Προθήκη 38).

Φοίνικας, νεκροταφείο, τάφος 53. Γυναικεία ταφή μέσα σε μικρή μονολιθική σαρκοφάγο από πωρόλιθο, συνοδευόμενη από πολλά κτερίσματα.


Πηγή: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια