Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο καλός Δίας, ο... αντιπαθής Αρης

Τι κοινό έχει το αθηναϊκό τετράδραχμο του 5ου π.Χ. αιώνα με το ευρώ; Το ίδιο σύμβολο, την κουκουβάγια. Και ποιοι θεοί του 12θεου δεν ήταν κα...

Τι κοινό έχει το αθηναϊκό τετράδραχμο του 5ου π.Χ. αιώνα με το ευρώ; Το ίδιο σύμβολο, την κουκουβάγια. Και ποιοι θεοί του 12θεου δεν ήταν καθόλου αγαπητοί στους αρχαίους ημών προγόνους; Ο Ηφαιστος και ο Άρης.

Οι αποτυπώσεις τους σε νομίσματα που έφτασαν σε εμάς είναι ελάχιστες, εν αντιθέσει με την Αφροδίτη, τον Δία (φυσικά), αλλά και άλλες δευτερεύουσες θεότητες ή τον ημίθεο Ηρακλή. Τις παραπάνω πληροφορίες αλλά και άλλες, πολύ ιδιαίτερες, θα βρει ο ενδιαφερόμενος, ωραία δοσμένες, φιλικά στον επισκέπτη, στην περιοδική σπονδυλωτή έκθεση «Μύθος και Νόμισμα», που εγκαινιάζεται σήμερα (διάρκεια έως 27/11) στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Νομισματικό Μουσείο, σε συνεργασία με τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank. Η έκθεση προσφέρει έναν διάλογο ανάμεσα στην ελληνική μυθολογία και τη νομισματοκοπία της αρχαιότητας και εστιάζει στην εικονογράφηση και τη χρήση του μύθου στις όψεις των νομισμάτων, από τον 7ο αι. π.Χ.


Στο ΕΑΜ θα παρουσιάζεται «Η εικονογράφηση του Μύθου», ενώ στο ΝΜ «Η χρήση του μύθου», σε συνολικά 500 περίπου νομίσματα, 22 μετάλλια και 15 χαρτονομίσματα που πλαισιώνουν γλυπτά, κεραμικά και πίνακες.
Κεφαλές θεών και τα σύμβολά τους κοσμούν τη πρόσθια ή την οπίσθια όψη νομισμάτων των πόλεων και των βασιλείων της αρχαιότητας στην πρώτη από τις πέντε ενότητες της έκθεσης στο ΕΑΜ, «Το Δωδεκάθεο». Παραστάσεις όντων όπως είναι ο Γρύπας, η Σφίγγα, η Χίμαιρα ή η Μέδουσα περιλαμβάνει η ενότητα «Τα μυθικά όντα».
Στον σπουδαιότερο ήρωα της ελληνικής μυθολογίας, τον Ηρακλή, είναι αφιερωμένη η ενότητα «Ο ημίθεος Ηρακλής», σε μορφές που δεν είχαν τόση δύναμη αλλά διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο, όπως ο Ασκληπιός στην Επίδαυρο ή ο Ηλιος στη Ρόδο,
«Οι δευτερεύουσες θεότητες», ενώ η πέμπτη ενότητα «Ηρωες και μυθικές ιστορίες» περιλαμβάνει απεικονίσεις ηρώων και μυθικών ιστοριών, κυρίως από την Ιλιάδα αλλά και μυθολογικούς κύκλους που σχετίζονται με τοπικές νομισματοκοπίες πόλεων.
Τις παραστάσεις των μύθων όπως παρουσιάζονται στα νομίσματα και την ανάδειξη, με αυτό τον τρόπο, των ιδιαίτερων πτυχών τους επιδιώκει η έκθεση στο Νομισματικό.
Η φύση, οι θεοποιημένοι ποταμοί, οι νύμφες, οι συμβολισμοί των φυσικών φαινομένων, αλλά και τα αγαθά της γης που συνδέονταν ή προστατεύονταν από κάποιες θεότητες, αποτυπώθηκαν στα νομίσματα ως αναφορές στις πηγές πλούτου, τις τοπικές λατρείες και παραδόσεις. Η ανάγκη για ευημερία και μακροημέρευση των πόλεων αντικατοπτρίζεται στην αναγωγή της ίδρυσής τους σε κάποιον μυθικό οικιστή θεϊκής καταγωγής, όπως μαρτυρούν οι ιδρυτικοί μύθοι.
Η απεικόνιση των τοπικών μύθων σχετίζεται με την επιθυμία των πόλεων να αυτοπροσδιοριστούν. Η αίγλη και η ισχύς που προσέδιδε η θεϊκή παρουσία στα νομίσματα αξιοποιήθηκαν και από τους ηγεμόνες, που αρχικά αποτύπωσαν τον θεϊκό προπάτορα της δυναστείας τους και αργότερα τις δικές τους μορφές ενδεδυμένες με τα σύμβολα των προπατόρων θεών.
Την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι διευθυντές των δύο μουσείων Ν. Καλτσάς και Δ. Ευγενίδου και η επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank, Δ. Τσαγκάρη.
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
  • Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα διεξάγονται δωρεάν στο ΕΑΜ, από την αρχαιολόγο Νικολέτα Ξυδέα, τα εκπαιδευτικά προγράμματα «Σαν νόμισμα κυλήσει, μύθος θε ν' αρχινίσει» για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.


Πηγή: ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ, Εφημερίδα"Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια