Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Συνελήφθησαν έξι αρχαιοκάπηλοι

ΜΕ ΒΑΓΟΝΕΤΑ πάνω σε ράγες έβγαζαν τα μπάζα οι αρχαιοκάπηλοι,  οι οποίοι έσκαβαν επί τρία χρόνια για να βρουν τη χρυσή εκκλησία Μια εκκ...


ΜΕ ΒΑΓΟΝΕΤΑ πάνω σε ράγες έβγαζαν
τα μπάζα οι αρχαιοκάπηλοι,
 οι οποίοι έσκαβαν επί τρία χρόνια για να βρουν τη χρυσή εκκλησία
Μια εκκλησία χτισμένη με... διαμάντια έψαχναν -έπειτα από υπόδειξη και από μέντιουμ- αρχαιοκάπηλοι που έσκαβαν επί τρία χρόνια ένα τούνελ βάθους 12 μέτρων σε γρανιτένιο βράχο στο όρος Σύμβολο της Καβάλας, χρησιμοποιώντας ράγες και βαγονέτα για να βγάζουν τα μπάζα.


"Στο τέλος του χρόνου θα τη βρίσκαμε. Μας έμεναν μόλις πέντε μέτρα και θα πέφταμε πάνω της", είπαν στους αστυνομικούς που χρειάστηκαν έξι ώρες μέσα από κακοτράχαλους δρόμους ("μόνο μουλάρια περπατούν εδώ", είπε ένας από αυτούς) για να τους εντοπίσουν και να τους συλλάβουν, ενώ είχε προηγηθεί ενημέρωση από την ΕΥΠ.
Η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης συνέλαβε έξι άτομα (οι δύο Αλβανοί), που οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα Καβάλας με βαρύτατες κατηγορίες.
Οι δράστες είχαν στην κατοχή τους έναν παλιό χάρτη, σύμφωνα με τον οποίο στο βάθος του βράχου υπήρχε μια παλιά εκκλησία που είχε χτιστεί με χρυσό και... διαμάντια. Αυτό τους το επιβεβαίωσε, όπως είπαν, και... μέντιουμ που επισκέφτηκαν στην Ξάνθη.
Είχαν ξεκινήσει το "τρύπημα" του βράχου με μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών από το φθινόπωρο του 2008 και για να μεταφέρουν τον δυναμίτη και τα μπάζα έστησαν ράγες και προμηθεύτηκαν βαγονέτα (!).
Ο βράχος βρίσκεται έξω από το χωριό Ελευθερές της Καβάλας, πάνω στο Σύμβολο, σε έναν χώρο που έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός από τη Διεύθυνση Παλαιοντολογίας.
Ενας 53χρονος από τα Γιάννενα, που στο παρελθόν είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 18 μηνών για παρόμοια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, ανέλαβε να στέλνει τα εκρηκτικά.
Πρόσφατα μάλιστα είχε στείλει ένα δέμα με δυναμίτη με το ΚΤΕΛ, μέσω Θεσσαλονίκης. "Δεξί" του χέρι ήταν ένας νεαρός Αλβανός, ο οποίος θεωρείται "ειδικός" στα εκρηκτικά.
Εργάτης
Μαζί τους συνελήφθησαν ένας 45χρονος από την Ξάνθη, ένας 62χρονος που είχε μάντρα αυτοκινήτων από την Καβάλα και διέθετε τα οχήματα για την μεταφορά των υλικών, ένας 42χρονος επίσης από την Καβάλα, και ένας Αλβανός εργάτης που έβγαζε τα μπάζα από το τούνελ.
Μέσα στη σήραγγα όλα δούλευαν "ρολόι". Τα εκρηκτικά έσκαβαν τον βράχο, τα βαγονέτα μετέφεραν τα μπάζα, οι υπερσύγχρονοι ανιχνευτές μετάλλων, πάνω στους οποίους είχαν ενσωματωθεί φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ήταν σε πλήρη λειτουργία.
Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο της υπόθεσης είναι πως οι αρχαιοκάπηλοι κρατούσαν σε ένα USB όλη την πορεία του ανοίγματος του τούνελ. Οι ίδιοι μάλιστα πόζαραν μπροστά από τη σήραγγα από το 2008 και κρατούσαν σε φωτογραφίες βήμα βήμα τη διάνοιξη της σήραγγας, στοιχείο εξαιρετικά επιβαρυντικό για τους ίδιους.
Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Κομπιούτερ και ανιχνευτές
Σε έρευνα που έγινε σε διαμέρισμα που νοίκιασαν οι αρχαιοκάπηλοι στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας ανιχνευτής μετάλλων, μία διόπτρα για τη νύχτα, αλλά και το USB με τις επίμαχες φωτογραφίες, ενώ μέσα στη σήραγγα κατασχέθηκαν δύο κομπρεσέρ και οι δύο υπερσύγχρονοι ανιχνευτές μετάλλων, καθώς επίσης και πλήθος εργαλείων. Επιπλέον στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν 3 μασούρια δυναμίτη, δέκα πυροκροτητές και περίπου 500 μέτρα βραδύκαυστο φιτίλι.


Πηγή:ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ, Εφημερίδα "Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια