Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οκτώ τάφοι στο δρόμο προς το Φεστιβάλ Αθηνών

Άποψη από τον χώρο του Κεραμεικού Οκτώ τάφοι βρέθηκαν στην οδό Πειραιώς 260, στο δρομάκι που οδηγεί στις σκηνές του Φεστιβάλ Αθηνών (πρ...


Άποψη από τον χώρο του Κεραμεικού

Οκτώ τάφοι βρέθηκαν στην οδό Πειραιώς 260, στο δρομάκι που οδηγεί στις σκηνές του Φεστιβάλ Αθηνών (πρώην εργοστάσιο Τσαούσογλου). Η ανασκαφή έγινε με αφορμή τη διαπλάτυνση της οδού Πολυκράτους (κάθετος της οδού Πειραιώς) προκειμένου να διευκολύνεται η κίνηση των αυτοκινήτων για τις παραστάσεις του Φεστιβάλ.


Οι ταφές ήταν φτωχών, ανώνυμων πολιτών κάποιου παρακείμενου αγροτικού οικισμού της κλασικής εποχής. Ηταν φτωχικά κτερισμένοι με ακόσμητα αγγεία. Οι επτά τάφοι ήταν κεραμοσκεπείς και ο ένας εγχυτρισμός. Η ΚΣΤ'Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιά που διενεργεί την έρευνα ολοκλήρωσε ήδη το έργο της και εντός της εβδομάδας παραδίδει το χώρο ελεύθερο για να αρχίσει ο εργολάβος που έχει αναλάβει τη διαπλάτυνση του δρόμου.
Το εύρημα αυτό επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι η Πειραιώς στην αρχαιότητα ήταν μια εθνική οδός. Δρόμος αμαξιτός, που η πορεία του ταυτίζεται σε πολλά σημεία με τον σημερινό δρόμο. Στην κλασική εποχή ήταν εκτός των Μακρών Τειχών του Θεμιστοκλή. Βεβαίως, εντός των Τειχών περνούσε και ένας άλλος δρόμος που όδευε από τη Διαμέσου Πύλη προς το κέντρο των Αθηνών.
Ο διερχόμενος από την αρχαία οδό Πειραιώς έβλεπε στα κράσπεδα του δρόμου να αναπτύσσονται παρόδια νεκροταφεία διαφόρων παρακείμενων αγροτικών οικισμών. Εχουν βρεθεί στο παρελθόν τάφοι με εξαιρετικά επιτύμβια μνημεία, όπως ένας περίφημος Λέων (μοιάζει με της Χαιρώνειας) και άλλα γλυπτά που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά.
Ενα τμήμα της αρχαίας οδικής αρτηρίας όπως και συστάδα τάφων είχε βρεθεί και πριν από δύο χρόνια σε οικόπεδο επί της οδού Πειραιώς-Φλέμινγκ στο Δήμο Αγίου Ιωάννη Ρέντη.


Πηγή: Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ, Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

Δεν υπάρχουν σχόλια