Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αρχαιολόγων έξω από το ΥΠΠΟΤ

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προσανατολίζονται οι αρχαιολόγοι του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού (ΥΠΠΟΤ), συμβασιούχοι και μό...



Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προσανατολίζονται οι αρχαιολόγοι του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού (ΥΠΠΟΤ), συμβασιούχοι και μόνιμοι, οι οποίοι πραγματοποίησαν σήμερα στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το κτίριο του ΥΠΠΟΤ στην οδό Μπουμπουλίνας.

Τα προβλήματα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων Παναγιώτη Κουτή, είναι η υποχρηματοδότηση και η περικοπή κατά 45% των κονδυλίων της χρηματοδότησης των έργων ΕΣΠΑ. «Ερχόμαστε αντιμέτωποι με την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας από το ΥΠΠΟΤ, αφού καθυστερεί τις πληρωμές των εργαζομένων ακόμα και 6 μήνες. Αντιμετωπίζουμε ακόμη την πολιτική του υπουργείου απέναντι στη διαχείριση των αρχαιοτήτων, καθώς δεχόμαστε πιέσεις για επίσπευση και οι αρχαιότητες αντιμετωπίζονται μόνο ως εμπόδιο στην τεχνοκρατική ανάπτυξη της χώρας», είπε ο κ. Κουτής.

Το βασικότερο, όμως, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αρχαιολόγοι και δεν σχετίζεται με την κρίση, πρόσθεσε ο Παναγιώτης Κουτής, είναι οι νομοθετικοί περιορισμοί που ψηφίστηκαν το 2004, οι οποίοι δεν επιτρέπουν σε κανέναν εργαζόμενο να εργαστεί ξανά, αφού ολοκληρώσει 24 μήνες εργασίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρχαιολόγοι με πολυετή εμπειρία και πολυετείς σπουδές, να αποκλείονται δια παντός από το επάγγελμά τους.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στηρίζει τα αιτήματα των εκτάκτων, καθώς όπως δήλωσε, η πρόεδρος του Συλλόγου Δέσποινα Κουτσούμπα, βρίσκονται όλοι στην ίδια μοίρα. «Οι απολύσεις που γίνονται στους συμβασιούχους έχει αποτέλεσμα στη δικιά μας δουλειά, καθώς ο όγκος της δουλειάς αυξάνεται και δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο από το μόνιμο προσωπικό», είπε η κ. Κουτσούμπα και σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την υποβάθμιση των μουσείων και τη χρηματοδότηση από το κράτος, καθώς ο τομέας του πολιτισμού δεν θα πάρει τίποτα από τον τακτικό προϋπολογισμό.

«Η κρίση πέρα από οικονομική, είναι βαθιά πολιτισμική», δήλωσε με έμφαση η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.



Θεσσαλονίκη


Στο εργοτάξιο του μετρό στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας οι έκτακτοι αρχαιολόγοι, οι οποίοι στη συμπρωτεύουσα φτάνουν τους 200. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην 24μηνη σύμβαση εργασίας που δεν ανανεώνεται οδηγώντας εκατοντάδες επιστήμονες στην ανεργία.

Τη συμπαράστασή τους στους εκτάκτους εκφράζουν και οι σύλλογοι των μονίμων αρχαιολόγων, αλλά και τα τμήματα αρχαιολογίας των πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας.



Πηγή: Newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια