Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κοζάνη: Σημαντικές ταφές και επικίνδυνοι αρχαιοκάπηλοι

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα των κλασικών και αρχαϊκών χρόνων έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη  στην περιοχή της Ανατολικής Εορδ...

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα
των κλασικών και αρχαϊκών χρόνων
έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη
 στην περιοχή της Ανατολικής Εορδαίας του νομού Κοζάνης.


Τα μοναδικά ευρήματα που βρέθηκαν σε ανασκαφή αρχαίου νεκροταφείου στην περιοχή Ανατολή της δημοτικής κοινότητας Αγίου Χριστοφόρου, παρουσίασε η αρχαιολόγος Γεωργία Καραμήτρου-Μεντεσίδη, η οποία κατήγγειλε “οργανωμένα κυκλώματα ένοπλων αρχαιοκάπηλων που δρουν ασύδοτα στην περιοχή”. Ειδικότερα, η προϊσταμένη της Λ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής ανέφερε ότι στην ανασκαφή του νεκροταφείου βρέθηκαν λακκοειδείς τάφοι που χρονολογούνται από τα κλασικά και τα αρχαϊκά χρόνια, ειδικά των μέσων και του πρώτου μισού του 4ου π.Χ. αιώνα. “Δεδομένου ότι αυτή η περίοδος δεν είναι και τόσο γνωστή, συμπεραίνουμε ότι αυτός εδώ ο τόπος μας δίνει μοναδικά ευρήματα”, τόνισε η υπεύθυνη των ανασκαφών. Συνολικά, είπε, βρέθηκαν έξι ταφές του 6ου και 4ου π.Χ. αιώνα, εκ των οποίων η μία είναι αρχαϊκή και οι υπόλοιπες κλασικές και υστεροκλασικές. 



Οι τρεις ταφές είναι παιδικές και δείχνουν πρόωρη θνησιμότητα, η μία γυναικεία ταφή με χάντρες, και μία ανδρική, στην οποία βρέθηκε χάλκινο δόρυ. Τα ευρήματα είναι μοναδικά, σύμφωνα με την κ. Καραμήτρου, καθώς στις ταφές βρέθηκαν χάλκινα και πήλινα κτερίσματα, αγγεία μελαμβαφή, μελανόμορφα και ερυθρόμορφα, ενώ πριν από μερικά χρόνια είχαν βρεθεί πολύτιμα κοσμήματα και κεραμικά αγγεία στο ίδιο νεκροταφείο.

Κυκλώματα
Η αρχαιολόγος απηύθυνε έκκληση στην πολιτεία και τις τοπικές αρχές να μεριμνήσουν για τη φύλαξη και την προστασία των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής, καθώς, όπως κατήγγειλε, “στην περιοχή δρα οργανωμένο ένοπλο δίκτυο αρχαιοκάπηλων”. Ειδικότερα αναφέρθηκε στη δράση στη συγκεκριμένη και στην ευρύτερη περιοχή της Εορδαίας δικτύου αρχαιοκάπηλων, το οποίο “δεν διστάζει να χρησιμοποιεί ακόμη και όπλα, όταν γίνεται αντιληπτό από φύλακες αρχαιοτήτων ή από αρχαιόφιλους που κάνουν περιπολίες στην περιοχή”. Τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποίησαν ακόμη και μπουλντόζα σε ανασκαφή στη συγκεκριμένη περιοχή, με αποτέλεσμα να καταστραφούν μοναδικά ευρήματα και αριστουργήματα, που ενδεχομένως να μην υπάρχουν πουθενά αλλού.
Ενδεικτικό της ασύδοτης δράσης των αρχαιοκάπηλων στην περιοχή Ανατολή είναι το γεγονός ότι από τους έξι τάφους που ανασκάφηκαν, σύμφωνα με την κ. Μεντεσίδη, “μόνο οι δύο ήταν ασύλητοι”.







Πηγή: Χρήστος Βήττας, Εφημερίδα "Μακεδονία"

Δεν υπάρχουν σχόλια