Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πολυτελής κατοικία 2000 ετών ανακαλύφθηκε στη Σμύρνη

Πολυτελής κατοικία 2.000 ετών της Ρωμαϊκής περιόδου ανακαλύφθηκε στην αρχαία πόλη της Σμύρνης, έκτασης 400 τ.μ. με πολλά δωμάτια συμπεριλαμ...


Πολυτελής κατοικία 2.000 ετών της Ρωμαϊκής περιόδου ανακαλύφθηκε στην αρχαία πόλη της Σμύρνης, έκτασης 400 τ.μ. με πολλά δωμάτια συμπεριλαμβανομένων λουτρών και κουζίνας.


«Η παρουσία μεγάλου αριθμού δωματίων, λουτρού και κουζίνας αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια κατοικία πλούσιας οικογένειας, που ζούσε μαζί με τους σκλάβους. Μπορούμε να δούμε πολλές λεπτομέρειες της καθημερινής της ζωής μέσα από τα ευρήματα»  αναφέρει ο Akin Ersoy, επικεφαλής της ανασκαφής.

Η ανακάλυψη έγινε στο πλαίσιο των ανασκαφών που διενεργούνται στην αρχαία πόλη της Σμύρνης από το πανεπιστήμιο Dokuz Eylulu σε συνεργασία με το τουρκικό υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού. «Είναι η πρώτη φορά, εδώ και τρία χρόνια που ξεκίνησαν οι ανασκαφές που ανακαλύπτεται μια κατοικία στο κεντρικό τμήμα της πόλης» αναφέρει ο Ersoy.

Πρόκειται για κτίριο δύο ορόφων, με μεγάλο αριθμό δωματίων που εκτείνονται γύρω από έναν εσωτερικό κήπο, ενώ σύμφωνα με τον αρχαιολόγο, οι χώροι ξεκούρασης και η κουζίνα αποτελούσαν αρχικά έναν ενιαίο χώρο, ο οποίος χωρίστηκε μετέπειτα με έναν τοίχο. «Έχουμε ανακαλύψει πλήθος αγγείων και πιάτων στην κουζίνα» σημειώνει ο Ersoy.

Ρωμαϊκός
δρόμος

Ένα ρωμαϊκό δρόμο μήκους 50 μ. ανακαλύφθηκε κατά την διάρκεια των ανασκαφών, ακριβώς δίπλα από την πολυτελή κατοικία. 

«Το γεγονός ότι η κατοικία ήταν χτισμένη ακριβώς δίπλα από τον ιστορικό αυτό δρόμο, επιβεβαιώνει την αντίληψή μας ότι ανήκε σε πολύ πλούσια οικογένεια. Επίσης, το γεγονός της ύπαρξης κουζίνας και δωματίων ξεκούρασης, κάτι που δεν ήταν συνηθισμένο για τις κατοικίες αυτής της περιόδου, επιβεβαιώνει αυτή μας την πεποίθηση» αναφέρει ο
Ersoy, προσθέτοντας ότι «Είναι πολύ πιθανό να ζούσαν και σκλάβοι στην κατοικία. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπήρχαν τέσσερεις ή πέντε σκλάβοι που κοιμόντουσαν στο ίδιο δωμάτιο.»

Ο αρχαιολόγος αναφέρει ότι ανακαλύφθηκαν πλήθος κοσμημάτων από την ευρύτερη περιοχή όπως σκουλαρίκια, βραχιόλια καθώς και λάμπες λαδιού. Όλα
τα αντικείμενα θα παραδοθούν στο αρχαιολογικό μουσείο Σμύρνης.





Πηγή: Archaeology News Network

Δεν υπάρχουν σχόλια