Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Θα αναδειχθεί η βασιλική νεκρόπολη των Αιγών

Ένα μεγάλο έργο ανάδειξης της βασιλικής νεκρόπολης των Αιγών χρηματοδοτείται με το ποσό των 1.840.530 ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ. Οι εργασίες ανάπλ...


Ένα μεγάλο έργο ανάδειξης της βασιλικής νεκρόπολης των Αιγών χρηματοδοτείται με το ποσό των 1.840.530 ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ. Οι εργασίες ανάπλασης, που εγκρίθηκαν από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα καλύψουν συνολική έκταση περίπου 500 στρεμμάτων, στο νεκροταφείο των τύμβων, ενώ προβλέπονται ακόμη τρισδιάστατες εικονικές αναπαραστάσεις ταφικών μνημείων και σύστημα αυτόματης ψηφιακής ξενάγησης.



Σε συνέχεια της αίτησης χρηματοδότησης που κατέθεσε η ΙΖ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων εγκρίθηκαν εργασίες που αφορούν σε «Ανάπλαση - Ανάδειξη της Βασιλικής Νεκρόπολης των Αιγών: Προστασία και ανάδειξη του νεκροταφείου των τύμβων και της ταφικής συστάδας των Τημενιδών (Συστάδα Γ')».
Το νεκροταφείο των τύμβων είναι η επιβλητική νεκρόπολη της Εποχής του Σιδήρου (11ος - 8ος αιώνας π.Χ.), που αποτελείται από περισσότερους από 300 χωμάτινους τύμβους οι οποίοι καλύπτουν συστάδες πλούσια κτερισμένων τάφων.
Εικονικές αναπαραστάσεις

Πιο συγκεκριμένα το έργο στο νεκροταφείο των τύμβων αφορά σε κατασκευή περίφραξης (μήκος περ. 5.000 μ.), δημιουργία οδεύσεων και μονοπατιών, κατασκευή γέφυρας για πεζούς, δημιουργία σημείων ενδιαφέροντος για περιηγητές (καθαρισμός, αποκάλυψη και ανάταξη ταφικών μνημείων), καθαρισμό, αποκάλυψη και στερέωση των καταλοίπων μικρής υστεροελληνιστικής οικίας στο νοτιοανατολικό άκρο της νεκρόπολης, κατασκευή στεγάστρου στην περιοχή των ταφικών μνημείων του τύμβου Α/2008, κατασκευή στεγάστρου στο μικρό υστεροελληνιστικό μακεδονικό τάφο Μ2/1969 στο ΒΔ άκρο της νεκρόπολης.
Προβλέπονται ακόμη εργασίες πρασίνου, τεκμηρίωση λειψάνων, εργασιών και ευρημάτων, καθαρισμός και συντήρηση κινητών ευρημάτων και ταφικών κτισμάτων (τάφος Μ2/1969, κιβωτιόσχημοι τάφοι, ταφικοί περίβολοι), παραγωγή εποπτικού υλικού (φυλλάδιο, λεύκωμα), τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων, αλλά και παραγωγή ψηφιακού ενημερωτικού υλικού με τρισδιάστατες εικονικές αναπαραστάσεις ταφών και ταφικών μνημείων και τοποθέτηση συστήματος αυτόματης ψηφιακής ξενάγησης.
Σχετικά με τη βασιλική ταφική συστάδα των Τημενιδών (συστάδα Γ'), που έχει εντοπιστεί στο νοτιοδυτικό άκρο του νεκροταφείου των τύμβων εκτός από τις γενικότερες διαμορφώσεις που αφορούν στο σύνολο του χώρου έχουν προγραμματιστεί η κατασκευή στεγάστρου, η διαμόρφωση του χώρου, ο καθαρισμός, η στερέωση και η συντήρηση των ταφικών μνημείων και η τοποθέτηση τοπικού δικτύου ηλεκτροφωτισμού.
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονίας - Θράκης 2007-2013» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.


Πηγή: Εφημερίδα "Αγγελιοφόρος"

Δεν υπάρχουν σχόλια