Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο ουρανός δεν κλείνει ποτέ

Τα σύννεφα πύκνωναν διαρκώς, όμως δεν σκοτείνιασαν εντελώς τον ουρανό - ο ουρανός δεν κλείνει ποτέ. Σε όλη τη διάρκεια του σημαδιακού χρόνο...


Τα σύννεφα πύκνωναν διαρκώς, όμως δεν σκοτείνιασαν εντελώς τον ουρανό - ο ουρανός δεν κλείνει ποτέ. Σε όλη τη διάρκεια του σημαδιακού χρόνου 2011, που άλλαξε τις ζωές μας, όλο και κάτι θα συνέβαινε που θα ελάφρωνε τη βαριά διάθεση, που θα έσχιζε τα σκοτάδια της απαισιοδοξίας και της πικρής βεβαιότητας ότι όλα πάνε προς το χειρότερο. Όχι, δεν πάνε όλα προς το χειρότερο. Εδώ κι εκεί φανερώνονται πράξεις παρηγορητικές ανθρώπων της επιστήμης, της τέχνης, ανθρώπων καθημερινών, δημόσιων λειτουργών, ανθρώπων της βιοπάλης. 

Οι συκοφαντημένοι επιστήμονες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας επιδεικνύουν τα θαυμαστά τους έργα στα πιο απαιτητικά μουσεία του κόσμου, αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες αρχαιολόγοι βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή διεθνώς. 

Το μουσείο που κατακτά την Ευρώπη
Η κ. Αδάμ-Βελένη

Άρωμα γυναίκας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ένα από το ελάχιστα εξωστρεφή δημόσια μουσεία της χώρας, το οποίο δεν επαναπαύεται στις δάφνες που έχει κερδίσει από τις δραστηριότητές του αλλά έχει ανοίξει φτερά και ταξιδεύει στην Ευρώπη.


Στο τιμόνι του η Πολυξένη Αδάμ - Βελένη η οποία σε συνεργασία με τις έμπειρες αρχαιολόγους Μαρία Λιλιμπάκη - Ακαμάτη (αφιέρωσε όλη της την ενέργεια στην έρευνα της Πέλλας και ήταν πρωτεργάτης στην υλοποίηση του νέου Αρχαιολογικού μουσείου στην περιοχή) και Λίλιαν Αχειλαρά (υπεύθυνη των σωστικών ανασκαφών για το Μετρό της Θεσσαλονίκης), είχαν την επιστημονική επιμέλεια της μεγάλης έκθεσης «Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου – Η αρχαία Μακεδονία» που θριάμβευσε στο Λούβρο.


Η κ. Βελένη θα συνεργαστεί σύντομα και με το Βρετανικό Μουσείο, σπάζοντας τον πάγο μεταξύ των δύο χωρών, με μια έκθεση που θα αφορά τα ευρήματα των Βρετανών από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αι. στα εδάφη της Μακεδονίας.


Η έκθεση στο Λούβρο που ετοίμασαν οι τρεις αρχαιολόγοι με την υποστήριξη των εφορειών αρχαιοτήτων της Μακεδονίας (και έξοδα των Γάλλων), συγκέντρωσε πλήθος κόσμου στο Παρίσι με ουρές που έφταναν έξω από το μουσείο και απέσπασε πολλούς επαίνους για την Ελλάδα σε μια εποχή πολύ δύσκολη για τη χώρα.


Όμως εξίσου δημοφιλείς είναι οι εκθέσεις και εκδηλώσεις που φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης αφού η διευθύντριά του έχει βρει τον τρόπο με τους συνεργάτες της να αιχμαλωτίζει το ενδιαφέρον του μεγάλου κοινού.


Η "μακεδονομάχος" με τη σκαπάνη
Η κ. Κοτταρίδη


Ξεκινώντας ως μαθήτρια του Μ. Ανδρόνικου, η Αγγελική Κοτταρίδη επί σειρά ετών, γνώρισε σπιθαμή προς σπιθαμή τη γη του Μ. Αλεξάνδρου και είχε ως σκοπό ζωής να διαδώσει οτιδήποτε έχει σχέση με αυτήν, έξω από τα σύνορα. Δυναμική με πρωτότυπες ιδέες, θεωρεί ότι η επιστήμη της αρχαιολογίας πρέπει να προσεγγίσει τον απλό κόσμο. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι πρωτοβουλίες που οργανώνει, οι οποίες αποκαλύπτουν τα μυστικά των Μακεδόνων βασιλέων. Διευθύντρια των ανασκαφών και του Μουσείου Βασιλικών Τάφων στις Αιγές (Βεργίνα), υπεύθυνη για όλα τα έργα ανάπλασης, ανάδειξης και συντήρησης της βασιλικής Νεκρόπολης και του Ανακτόρου των Αιγών, της πρώτης πρωτεύουσας των Μακεδόνων, δραστήρια και ευρηματική, είναι αυτή που επέλεξε και ετοίμασε το θέμα της έκθεσης στην Οξφόρδη χωρίς να ξοδέψει το ελληνικό Δημόσιο ούτε ευρώ.


Η ελληνική έκθεση «Από τον Ηρακλή στον Αλέξανδρο: Θησαυροί από τη βασιλική πρωτεύουσα της Μακεδονίας, ένα ελληνικό βασίλειο την εποχή της δημοκρατίας» ήταν το γεγονός του ανακαινισμένου Μουσείου Αshmolean ώς το τέλος Αυγούστου, που προκάλεσε μεγάλη συζήτηση στην Οξφόρδη. Την ώρα που τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ στην Αθήνα έβλεπαν μόνο τον κόσμο του μνημονίου, αυτή η διοργάνωση έβαζε τα πράγματα στη θέση τους σε ζητήματα που δεν αγγίζουν συχνά οι πολιτικοί.


«Όσοι Σκοπιανοί υποστηρίζουν ότι εκεί βρίσκεται η Μακεδονία, είναι σαν να λένε ότι η Οξφόρδη βρίσκεται στη Λευκορωσία» δήλωσε ο διαπρεπής ιστορικός Ρόμπιν Λέιν Φοξ, ενώ άναψαν οι συζητήσεις στο Διαδίκτυο από εκατοντάδες χρήστες. Οσο για τον οδηγό της έκθεσης, χρησιμοποιείται ως εγχειρίδιο για τις Μακεδονικές Σπουδές στην Οξφόρδη.


Πηγή: Γ. Σύκκα, Εφημερίδα "Καθημερινή 1", "Καθημερινή 2", "Καθημερινή 3"
Πηγή εικόνων: Perizitito , Zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια