Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η προετοιμασία για τη διαμόρφωση της ισόγειας αίθουσας του Δημαρχείου Γόμφων σε χώρο φύλαξης και έκθεσης...
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η προετοιμασία για τη διαμόρφωση της ισόγειας αίθουσας του Δημαρχείου Γόμφων σε χώρο φύλαξης και έκθεσης αρχαιοτήτων.
Ήδη από τον προηγούμενο μήνα ο προϊστάμενος της ΛΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που εδρεύει στην Καρδίτσα κ. Λεωνίδας Χατζηαγγελάκης έδωσε οδηγίες για τη διαμόρφωση της αίθουσας προκειμένου να υποδεχθεί τις αρχαιότητες της ευρύτερης περιοχής που σήμερα είτε βρίσκονται σε μουσεία των Αθηνών, της Λάρισας και του Βόλου, είτε παραμένουν καταχωνιασμένες σε αποθήκες Εφοριών Αρχαιοτήτων. Μεταξύ των εργασιών που γίνονται περιλαμβάνονται η τοποθέτηση συστημάτων ασφαλείας στις εισόδους και τα παράθυρα. Ήδη όπως δήλωσε στην ΕΡΕΥΝΑ ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Γόμφων κ. Γιάννης Γιώτας ξεκίνησε η διαδικασία για τη μεταφορά αρχαιοτήτων στο πρώην Δημαρχείο.
Ως γνωστόν, κ. Χατζηαγγελάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος και για τη μεταφορά των αρχαιοτήτων, μεταξύ αυτών και της ανασκαφής του 2000 στον αρχαίο τύμβο των Γόμφων, στην αίθουσα του πρώην Δημαρχείου Λυγαριάς που θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτή η εκτίμηση του κ. Χατζηαγγελάκη έχει προκαλέσει την αισιοδοξία του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Γόμφων κ. Γιάννη Γιώτα.
Ο κ. Γιώτας υπογράμμισε τη σημασία που είχε για τη συγκεκριμένη εξέλιξη η αγαστή, όπως τη χαρακτηρίζει συνεργασία και το έντονο ενδιαφέρον του Δημάρχου Πύλης κ. Κώστα Κουφογάζου, του αντιδημάρχου κ. Νίκου Τόλια με τον κ. Χατζηαγγελάκη.
Οι Γόμφοι
Στην αρχαία εποχή ήταν πόλη υψηλής στρατηγικής σημασίας, ονομάστηκε "Φιλιππούπολη" προς τιμήν του Φιλίππου Β' της Μακεδονίας. Τότε, γύρω στα 340 π.Χ., κόπηκαν τα πρώτα αργυρά νομίσματα και αργότερα χάλκινα με το όνομα Γόμφοι, με παραστάσεις του Διός Παλάμνιου ή Ακραίου.
Υπήρξε μήλο της έριδας μεταξύ Φιλίππου Ε' και του Αμυνάδρου, Βασιλιά των Αθαμανών, καθώς η αρχαία πόλη έλεγχε τις δύο εισόδους προς την αρχαία Αμβρακία (σημερινή Άρτα) και την Αθαμανία. Επίσης, αποτέλεσε ενεργό μέλος της Αιτωλικής Συμπολιτείας. Πολύ πιθανόν να μετονομάστηκε σε Φιλιππούπολη από τον Φίλιππο Ε΄.
Τελικά το 198 π.Χ., οι Γόμφοι περιέρχονται στο βασίλειο της Αθαμανίας του Αμύνανδρου. Κατά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αποτέλεσαν πέρασμα του ύπατου Πόλπιου Λίκινου Κράσσου και του Ιουλίου Καίσαρα στον δρόμο για την αναμέτρηση του με τον Πομπηίο, με υπερασπιστή τον Ανδροσθένη το Β'.
Κατά την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας υπάρχει αναφορά της αναστήλωσης των τειχών των Γόμφων από τον Ιουστινιανό, ενώ ο Ηράκλειος τους καθιέρωσε ως έδρα Επισκόπων.
Πηγή: Εφημερίδα, "Η Έρευνα"
Δεν υπάρχουν σχόλια