Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Χάλκινος κάδος ηλικίας 1.400 ετών ανακαλύφθηκε στην «Οικία του Ψηφιδωτού» της Περγάμου

[Credit: DHA] Μια αξιοσημείωτη αρχαιολογική ανακάλυψη έγινε στην αρχαία πόλη της Περγάμου στην επαρχία της Σμύρνης. Οι ανασκαφές στην περιοχ...

Χάλκινο λέβητα ηλικίας 1.400 ετών ανακαλύφθηκε στον «Ψηφιδωτό Οίκο» της Περγάμου
[Credit: DHA]

Μια αξιοσημείωτη αρχαιολογική ανακάλυψη έγινε στην αρχαία πόλη της Περγάμου στην επαρχία της Σμύρνης. Οι ανασκαφές στην περιοχή που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς αποκάλυψαν έναν κάδο 1.400 ετών, ο οποίος βρέθηκε σε μια δεξαμενή μέσα στην αυλή της λεγόμενης «Οικία του Ψηφιδωτού», ενός σημαντικού κτιριακού συγκροτήματος της ρωμαϊκής εποχής.

Ο κάδος αποκαλύφθηκε στην αρχική, αδιατάρακτη θέση του και παραμένει σε εξαιρετικά καλή κατάσταση. Αφού υποβληθεί σε εργασίες αποκατάστασης και καθαρισμού, το εύρημα αναμένεται να παρουσιαστεί στο Μουσείο της Περγάμου τις επόμενες ημέρες, προσφέροντας μια άνευ προηγουμένου ματιά στην καθημερινή ζωή και την προηγμένη δεξιοτεχνία της εποχής.


Μια μοναδική ματιά στη ρωμαϊκή και βυζαντινή καθημερινή ζωή

Η ανακάλυψη έγινε κοντά στην Κόκκινη Βασιλική, επίσης γνωστή ως Κόκκινη Αίθουσα, σε μια περιοχή που αναφέρεται ως «Οικία του Ψηφιδωτού» λόγω των πλούσια διακοσμημένων δαπέδων του. Σύμφωνα με τον καθηγητή Dr. Yusuf Sezgin, επικεφαλής των ανασκαφών και πρόεδρο του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Manisa Celal Bayar, το κτιριακό συγκρότημα πιθανότατα ανήκε σε σημαίνοντα Ρωμαίο αξιωματούχο ή σε σημαντικό χριστιανό κληρικό κατά τη βυζαντινή περίοδο.


Ένας χάλκινος κάδος ηλικίας 1.400 ετώνβρέθηκε σε μια πισίνα στην αυλή του λεγόμενου «Ψηφιδωτού σπιτιού». [Credit: DHA]
Ένας χάλκινος κάδος ηλικίας 1.400 ετών βρέθηκε σε μια πισίνα στην αυλή του λεγόμενου «Ψηφιδωτού σπιτιού». [Credit: DHA]

«Η δεξαμενή όπου βρέθηκε ο κάδος δεν προοριζόταν για κολύμπι. Πιθανότατα χρησιμοποιούνταν για τη συλλογή νερού βροχής ή πηγής για οικιακούς σκοπούς», εξήγησε ο καθηγητής Dr. Sezgin. «Ολόκληρη η κατασκευή φαίνεται να εγκαταλείφθηκε τον 7ο αιώνα μ.Χ., πιθανώς λόγω των αραβικών επιδρομών. Έκτοτε, παρέμεινε ανέγγιχτη, επιτρέποντάς μας να ανακαλύψουμε αυτόν τον κάδο ακριβώς εκεί που χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά».


Χάλκινα τεχνουργήματα σχεδόν ίδια με τις σύγχρονες τεχνικές

Ο χαλκός θεωρούνταν πολύτιμο και ακριβό υλικό στην αρχαιότητα, το οποίο συνήθως προοριζόταν για ειδικές χρήσεις. Σε αντίθεση με τα πιο συνηθισμένα κεραμικά σκεύη της εποχής, αυτός ο χάλκινος κάδος είναι ένα σπάνιο εύρημα.

Ο κάδος μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά νερού από την δεξαμενή σε μια κοντινή κατασκευή κουζίνας, υποστηρίζοντας θεωρίες σχετικά με την οικιακή ζωή και τη χρήση των πόρων κατά την ύστερη ρωμαϊκή και την πρώιμη βυζαντινή περίοδο.


Η ανακάλυψη έγινε κοντά στην Κόκκινη Βασιλική σε μια περιοχή που αναφέρεται ως «Ψηφιδωτό Οίκο» λόγω των πλούσια διακοσμημένων δαπέδων του. [Credit: DHA]
Η ανακάλυψη έγινε κοντά στην Κόκκινη Βασιλική σε μια περιοχή που αναφέρεται ως «Οικία του Ψηφιδωτού» λόγω των πλούσια διακοσμημένων δαπέδων του.
[Credit: DHA]

Επιστημονική και πολιτιστική σημασία

Οι αρχαιολόγοι τονίζουν την ιστορική αξία της ανακάλυψης του λέβητα in situ. «Το γεγονός ότι βρέθηκε ακριβώς στην αρχική του θέση, ανέγγιχτος για αιώνες, μας δίνει άμεση εικόνα για τις πολιτιστικές πρακτικές, τις τεχνολογικές δυνατότητες και τις καθημερινές συνήθειες εκείνης της εποχής», δήλωσε ο καθηγητής Dr. Sezgin.

Το εύρημα αυτό αποτελεί μέρος ευρύτερων ανασκαφών που διεξάγονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Κληρονομιά για το μέλλον» της Τουρκίας, το οποίο ξεκίνησε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Το έργο αποσκοπεί στη διατήρηση και αποκάλυψη της πολυεπίπεδης πολιτιστικής κληρονομιάς της Περγάμου, η οποία περιλαμβάνει κατάλοιπα από την προϊστορική, ελληνιστική, ρωμαϊκή, βυζαντινή, σελτζουκική και οθωμανική περίοδο.


Πηγή: ArkeoNews


Δεν υπάρχουν σχόλια