Πέντε φοιτητές από μια μικρή βαλτική περιφέρεια της Εσθονίας, εγκατέλειψαν τις μοντέρνες ανέσεις για μια εβδομάδα και εγκαταστάθηκαν σε ένα...
Πέντε φοιτητές από μια μικρή βαλτική περιφέρεια της Εσθονίας, εγκατέλειψαν τις μοντέρνες ανέσεις για μια εβδομάδα και εγκαταστάθηκαν σε ένα ξύλινο αντίγραφο καλύβας που τοποθετήθηκε σε αρχαίο κάστρο στην κορυφή ενός λόφου. Οι φοιτητές διαπίστωσαν ότι οι συνθήκες διαμονής στην Εποχή του Σιδήρου χαρακτηρίζονταν από κρύο, σκοτάδι και καπνό.
«Δεν μπορείς να ζεστάνεις τον χώρο και να είσαι μέσα στο κτίριο ενώ την νύχτα δεν υπάρχει φως» αναφέρει η Kristiina Paavel, 24 ετών, μέλος της ομάδας. «Προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε την παλιά μέθοδο, καίγοντας μισοκαμμένα ξύλα για φως αλλά έβγαζε πολύ καπνό και αναγκαστικά, θα πέσουμε για ύπνο νωρίτερα σήμερα».
Ντυμένη με μαύρα μάλλινα ρούχα και τσόχες και καλυμμένη με παλτό από δέρμα προβάτου την ώρα που πλέκει, η Paavel αναφέρει ότι υπάρχουν μερικά βασικά θέματα που οι μοντέρνοι άνθρωποι θεωρούν δεδομένα όπως η άκαπνη θέρμανση και το φως κατά την διάρκεια της νύχτας.
«Ανησυχούσαμε για τον κρύο καιρό και την θέρμανση, αλλά μετά το σημερινό πρωινό νιώθουμε λίγο πιο σίγουροι ότι θα αντέξουμε για πέντε μέρες» δήλωσε η Paavel αφού η θερμοκρασία έπεσε στους -25 βαθμούς Κελσίου την περασμένη Δευτέρα.
Ο σχεδιασμός της ξύλινης καλύβας βασίζεται πριν την χρήση καμινάδων ενώ διήρκεσε δύο χρόνια η κατασκευή και η συναρμολόγησή της. Είναι τοποθετημένη στα θεμέλια ενός αυθεντικού κτιρίου της Εποχής του Σιδήρου που ανασκάφηκε το 1995.
Οι πέντε φοιτητές κοιμούνται σε μια απλή χαμηλή ξύλινη πλατφόρμα, καλυμμένη με άχυρα και δέρμα προβάτου ενώ υφασμάτινα κομμάτια καλύπτουν τους τοίχους της καλύβας.
Στο εσωτερικό της καλύβας η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική λόγω της απουσίας παραθύρων και των πυκνών καπνών της φωτιάς. Μια μικρή τετράγωνη πόρτα και ένα μικρό άνοιγμα στον τοίχο αποτελούν τα μόνα σημεία εξαερισμού της καλύβας.
Η Kristin Ott καθισμένη οκλαδόν στο χωμάτινο πάτωμα κάτω από ένα σύννεφο καπνού, κόβει το κρέας και το τοποθετεί σε ξύλινα πιάτα.
Στην γωνία, υπάρχει μια φωτιά καλυμμένη με πέτρες προκειμένου να βοηθήσει στην διατήρηση της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια της νύχτας.
Οι φοιτητές πίνουν νερό, λιώνοντας χιόνι.
«Παρόλο που κάποια στοιχεία της ζωής στην Εποχή του Σιδήρου είναι ρομαντικά, είναι στην πραγματικότητα πιο άνετη από την ζωή του μοντέρνου κόσμου» δήλωσε η Paavel. «Πράγματα που μου λείπουν από τον σύγχρονο κόσμο είναι η καμινάδα, το χαρτί υγείας και ο ηλεκτρισμός για τον φωτισμό.»
Πηγή: Reuters
Δεν υπάρχουν σχόλια