Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κάν’ το όπως οι Ιταλοί

Το έμβλημα της Ιταλικής Αστυνομικής Διεύθυνσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά (CCTPC) Στις 3 Μαΐου 1969 το ιταλικό υπουργείο Παιδείας...


Το έμβλημα της Ιταλικής
Αστυνομικής Διεύθυνσης
για την Πολιτιστική Κληρονομιά (CCTPC)

Στις 3 Μαΐου 1969 το ιταλικό υπουργείο Παιδείας δημιούργησε τη Μονάδα Προστασίας Κληρονομιάς της Τέχνης (Nucleo Tutela Patrimonio Artistico). Μετονομάστηκε σε Αστυνομική Διεύθυνση για την Πολιτιστική Κληρονομιά (CCTPC) αποτελώντας τμήμα του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού και υπάγεται από το 2006 στο σώμα της Αστυνομίας .


«Ήταν η πρώτη υπηρεσία στον κόσμο με σκοπό την προστασία των μνημείων πολιτισμού και προηγήθηκε κατά έναν χρόνο της Σύμβασης της Unesco του Παρισιού. Σύμφωνα με τους όρους της Σύμβασης των Παρισίων οι χώρες-μέλη των Ηνωμένων Εθνών θα έπρεπε να δημιουργήσουν υπηρεσίες αρμόδιες για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών» λέει ο ταξίαρχος Πασκουάλε Μουγκέο, διοικητής του σώματος CCTPC.


Η ιταλική υπηρεσία προστασίας των μνημείων πολιτισμού ελέγχει τις προδιαγραφές ασφαλείας των μουσείων, των βιβλιοθηκών και των εθνικών αρχείων. Οι αξιωματούχοι σε αυτό το ειδικό σώμα είναι υπεύθυνοι για τα συστήματα ασφαλείας και συναγερμού των μουσείων και των μνημείων. Μεριμνούν επίσης για την εκπαίδευση του προσωπικού των μουσείων. Το προσωπικό των μουσείων συμπληρώνει τις σχετικές «αναφορές ελέγχου» και με αυτόν τρόπο γίνεται άμεση ενημέρωση για τυχόν ελλείψεις ή κενά στα συστήματα ασφαλείας και στην τήρηση των προδιαγραφών ελέγχου. Το επόμενο βήμα είναι η ενημέρωση των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και των υπευθύνων για τα μουσεία.


Ειδικά για τους αρχαιολογικούς χώρους το CCTPC έχει προβλέψει την επιτήρησή τους με βιντεοκάμερες μακράς απόστασης, καθώς και τις επιτόπου επισκέψεις αξιωματικών της Διεύθυνσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς με ομάδες αστυνομικών. Ο έλεγχος των αρχαιολογικών περιοχών γίνεται και από αέρος με ελικόπτερα και αεροπλάνα για να διασφαλιστεί ο περιβάλλων χώρος από πιθανές αυθαίρετες κατασκευές.


Επίσης το CCTPC παρακολουθεί τις δραστηριότητες και τα δρομολόγια εμπόρων τέχνης, ελέγχει τους καταλόγους των οίκων δημοπρασιών και ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο με εξειδίκευση στο ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce). Συνεργάζεται με το υπουργείο Εξωτερικών, την Ιντερπόλ και με διεθνείς οργανισμούς για να διεξάγει έρευνες στο εξωτερικό με σκοπό την επανάκτηση των πολιτιστικών θησαυρών που έφυγαν παράνομα από τη χώρα. Μόνο το 2011 το CCTPC επανέκτησε 300 έργα ζωγραφικής και 10.000 αρχαιολογικά αντικείμενα. Την ίδια χρονιά βάσει της Σύμβασης Unesco 1970 η ιταλική υπηρεσία εντόπισε 110 πολιτιστικούς θησαυρούς και τους επέστρεψε στις χώρες από όπου είχαν κλαπεί: Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ρουμανία, Μεξικό και Ισημερινό.


Η επιτυχία του CCTPC στην επιστροφή κλεμμένων θησαυρών από την Ιταλία και το εξωτερικό οφείλεται στη βάση δεδομένων κλεμμένων έργων τέχνης. Το CCTPC διαχειρίζεται την τράπεζα πληροφοριών που θεωρείται η μεγαλύτερη στον κόσμο. Περιλαμβάνει πληροφορίες για κλεμμένα πολιτιστικά αγαθά ξένων χωρών, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.


Στην περίπτωση μάλιστα της πρόσφατης κλοπής από το Μουσείο της Ολυμπίας - επισημαίνει ο ταξίαρχος Πασκουάλε Μουγκέο - η τράπεζα δεδομένων θα ενημερώσει το περιεχόμενό της με τις εικόνες των κλοπιμαίων, αφού τις παραλάβουμε από τις ελληνικές Αρχές.


Πηγή: Ε. Φαλίδα, Εφημερίδα "Τα Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια