Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο τάφος του Κινέζου στρατηγού

Ο τάφος του στρατηγού με τα ευρήματα Πριν από 1.800 χρόνια περίπου, σε μια εποχή που η Κίνα είχε διαιρεθεί σε τρία εχθρικά βασίλεια, ένα...


Ο τάφος του στρατηγού με τα ευρήματα
Πριν από 1.800 χρόνια περίπου, σε μια εποχή που η Κίνα είχε διαιρεθεί σε τρία εχθρικά βασίλεια, ένας πολεμιστής της αναπαύθηκε αιώνια.


Θαμμένος σε τάφο με θολωτή στέγη μαζί με τη σύζυγό του, ήταν περίπου 45 ετών όταν πέθανε. Σκελετικά υπολείμματα τους βρέθηκαν μέσα σε δύο ξύλινα φέρετρα που είχαν σαπίσει αρκετά. Οι αρχαιολόγοι δεν γνωρίζουν τα ονόματά τους, αλλά, με βάση το σχεδιασμό του τάφου και τα κτερίσματα, πιστεύουν ότι πρόκειται για στρατηγό, που είχε υπηρετήσει σε έναν ή περισσότερους άρχοντες που βύθισαν σε πόλεμο τη χώρα, ίσως του Cao Cao και του γιου του Cao Pi.


Ο τάφος του ανακαλύφθηκε στο Xiangyang, μια πόλη που στην εποχή των Τριών Βασιλείων, είχε μεγάλη στρατηγική σημασία. Οι σωστικές ανασκαφές ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2008 και η ανακάλυψη αυτή περιγράφεται λεπτομερώς στην πρόσφατη έκδοση του περιοδικού Chinese Archaeology.


Η επιχείρηση διάσωσης, που πραγματοποίησε το Δημοτικό Ινστιτούτο Πολιτιστικών Αγαθών και Αρχαιολογίας Xiangyang, αποκάλυψε πολλούς θησαυρούς στον τάφο. Ένα από τα μεγαλύτερα ευρήματα ήταν ένα χάλκινο άλογο, φυσικού μεγέθους, το μεγαλύτερο που έχει βρεθεί ποτέ στην Κίνα. Οι διαστάσεις του είναι 1,63 μέτρα μήκος και 1,63 μέτρα ύψος. «Το ειδώλιο του αλόγου είναι σε όρθια στάση, έχει ανεγερμένα τα αυτιά του, τα μάτια του προεξέχουν, το στόμα είναι ανοικτό, έχει μακρύ λαιμό και μεγάλη, όρθια χαίτη ενώ η ουρά του γέρνει», γράφει ο αρχαιολόγος Liu Jiangsheng.


Το εκφραστικό πρόσωπο του αλόγου που βρέθηκε στον τάφο.
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ίσως να απεικονίζει το πραγματικό άλογο του στρατηγού.
Μέσα στον τάφο βρέθηκε επίσης ένα πολύ λεπτομερές κεραμικό μοντέλο, που απεικονίζει ένα διώροφο αρχοντικό που περιβάλλεται από περίβολο με πύλη. Η πύλη έχει δύο πόρτες, καθεμία από τις οποίες είναι διακοσμημένη με ένα δαχτυλίδι που λειτουργεί ως ρόπτρο και δύο «φτερωτά» ειδώλια. Διακοσμητικά μοτίβα αρκούδων βρέθηκαν χαραγμένα πάνω στο μικρό αυτό σπίτι.


Κεραμικά σπίτια, όπως αυτά είναι γνωστά από την προηγούμενη δυναστεία των Han, αν και τέτοια λεπτομερή πολυώροφα σπίτια είναι σπάνια. Ο αρχιτέκτονας Qinghua Guo, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, γράφει ότι αυτά τα μοντέλα, είναι χρήσιμα για την κατανόηση και ανακατασκευή των σπιτιών της αρχαίας Κίνας.


Κεραμικά μοντέλα όπως αυτά,
μας βοηθούν να καταλάβουμε πως ήταν τα σπίτια στην αρχαία Κίνα
«Λογοτεχνικές περιγραφές των κτιρίων της αρχαίας Κίνας μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είχαν μια ιδιαίτερα αναπτυγμένη αρχιτεκτονική, αλλά τα πραγματικά ερείπια αυτής είναι σπάνια και αποσπασματικά», γράφει ο Guo στο βιβλίο του " The Mingqi Pottery Buildings of Han Dynasty China 206 B.C. – A.D. 220" (Sussex Academic Press, 2010). «Οι εικόνες αυτών των κτιρίων δεν έχουν εντελώς χαθεί, αλλά επιβιώνουν ως μικρογραφίες σε αρχαίους τάφους».


Περισσότεροι θησαυροί 


Οι θησαυροί που βρέθηκαν στον τάφο περιλαμβάνουν έναν μεγάλο αριθμό ευρημάτων όπως  χρυσούς και ασημένιους δίσκους, κρύσταλλα και χάντρες από αχάτη και χρυσά βραχιόλια.


Μεταξύ των ευρημάτων υπάρχει ένα ειδώλιο χοίρου από νεφρίτη, το ρύγχος του οποίου είναι αρκετά λεπτομερές, το οποίο απεικονίζει το μικροσκοπικό ζώο να πέφτει σε ύπνο. Ένα άλλο έργο τέχνης είναι ένα κεραμικό ειδώλιο σκυλιού που γαυγίζει με μανία, ενώ στέκεται στα τέσσερα.


Ακόμα ένα κομμάτι απεικονίζει έναν θηριώδη φύλακα τάφου, η μακριά γλώσσα του οποίου βγαίνει έξω, και «σέρνει ένα ζώο που βρίσκεται πάνω στην άκρη της γλώσσας», γράφει ο Jiangsheng.


Υπάρχουν περισσότερα


Ένα χάλκινο κάτοπτρο βρέθηκε με μια στρογγυλή λαβή στο κέντρο. Ο καθρέφτης είναι διακοσμημένος με περίτεχνα σχέδια που περιλαμβάνουν απεικονίσεις φοίνικα και δαίμονα με ένα πόδι. Σε δύο επιγραφές που βρέθηκαν στο τεχνούργημα, μπορεί κανείς να διαβάσει (σε μετάφραση) «Για να ωφεληθούν οι Απόγονοι για Πάντα», ενώ στην άλλη, «Είθε ο Κάτοχος να πάρει την θέση των Τριών Δουκών». Οι Τρείς Δούκες ήταν οι τρεις πιο ισχυροί αξιωματούχοι, κάτω από τον αυτοκράτορα, στην αρχαία Κίνα.


Όπως σε κάθε άξιο πολεμιστή, ο στρατηγός φρόντισε να είναι καλά εξοπλισμένος για τη μετά θάνατον ζωή. Χάλκινες και σιδερένιες σπάθες βρέθηκαν στον τάφο μαζί με μια χάλκινη βαλλίστρα που ακόμα και μετά από 1.800 χρόνια, βρίσκεται σε καλή κατάσταση.


Τα Τρία Βασίλεια


Η περίοδος των Τριών Βασιλείων είναι μια από τις πιο διάσημες περιόδους της κινεζικής ιστορίας. Σηματοδότησε το τέλος της μακριάς δυναστείας, διάρκειας 400 ετών, των Han και την εμφάνιση των βασιλείων του Wei, του Wu και του Shu.


Υπάρχουν συχνές αναφορές σε αυτά τα βασίλεια  στο λαϊκό κινέζικο πολιτισμό. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα του 14ου αιώνα με τίτλο «Ειδύλλιο των Τριών Βασιλείων» θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή έργα της κινεζικής γλώσσας. Επίσης, ταινίες όπως το «Red Cliff» και μια σειρά βίντεο-παιχνιδιών που παράγονται από την Koei έφεραν στο επίκεντρο αυτή την περίοδο τόσο στην Κίνα όσο και στη Δύση.


Ενώ οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ποιος ήταν αυτός ο στρατηγός, ή για ποιον πολέμησε, θεωρούν από τα ευρήματα και την αρχιτεκτονική του τάφου ότι πέθανε στην αρχή της περιόδου των Τριών Βασιλείων, η οποία ξεκίνησε επισήμως το 220 μ.Χ.. Επιπλέον πηγές από ιστορικούς αναφέρουν ότι το Xiangyang όπου θάφτηκε ο στρατηγός, ήταν μια στρατηγική περιοχή που επέτρεπε την πρόσβαση στρατών μεταξύ των βορείων και νοτίων περιοχών της χώρας.


Προς το τέλος της Δυναστείας των Han, η πόλη ελέγχεται από τον Liu Biao, κυβερνήτη της επαρχίας Jing, αν και στην πράξη ήταν ανεξάρτητη από την δικαιοδοσία των Han. Διοίκησε την πόλη μέχρι το θάνατό του το 208 μ.Χ., όπου και ο στρατός του Cao Cao προσέγγισε την πόλη και ο κυβερνήτης της παραδόθηκε. Ο Cao Cao θα χρησιμοποιήσει στη συνέχεια την πόλη ως βάση για πρόσβαση στα νότια της χώρας, ξεκινώντας μια εκστρατεία που θα κατέληγε με ήττα από τους Liu Bei και Sun Quan, στη Μάχη των Κόκκινων Βράχων.


Ακόμη και μετά την ήττα αυτή, η πόλη Xiangyang παρέμεινε στα χέρια του Cao Cao αν και έγινε μια προσπάθεια να καταληφθεί από  τον Guan Yu, έναν κινέζο στρατηγό που είναι σεβαστός ακόμη και σήμερα, το 219 μ.Χ.


Το 220 μ.Χ. ο Cao Cao πέθανε και τον διαδέχτηκε ο γιος του Cao Pi, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε αυτοκράτορας αν και οι δυνάμεις του δεν ελέγχουν πλήρως το σύνολο της χώρας. Οι μάχες μεταξύ των τριών βασιλείων θα συνεχιστεί για αρκετές δεκαετίες ακόμη και πολύ καιρό μετά τον πρόωρο θάνατο του Cao Pi, το 226 μ.Χ..


Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Cao Pi, η πόλη Xiangyang φαίνεται να έχει παραμείνει στα χέρια του, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ο στρατηγός που είναι θαμμένος στο τάφο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα να πρόκειται για έναν από τους αξιωματικούς του, στους οποίους επιτρεπόταν να έχουν μεγάλο τάφο, με θησαυρούς, για τη μετά θάνατον ζωή.




Πηγή: Live Science

Δεν υπάρχουν σχόλια