Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Μικρή Ρώμη στη Θράκη

Χρυσά μετάλλια με επιγραφές και εικόνες, του 2ου αιώνα μ.Χ., ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους σε τάφο που χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή ...


Χρυσά μετάλλια με επιγραφές και εικόνες, του 2ου αιώνα μ.Χ., ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους σε τάφο που χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή στο Debelt, χωριό στην περιοχή του Bourgas στη Μαύρη Θάλασσα της Βουλγαρίας. 


Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, πρόκειται για τάφους βετεράνων λεγεωνάριων της όγδοης λεγεώνας του Αυγούστου. Βρίσκονται στο δυτικό τμήμα της αρχαίας ρωμαϊκής αποικίας Deultum, σύμφωνα με την επίσημη αναφορά προς τις βουλγαρικές αρχές της 17ης Ιουλίου 2012.


Σήμερα το νεκροταφείο βρίσκεται δίπλα σε δρόμο που οδηγεί στο σημερινό χωριό Debelt. Το Deultum, στην εποχή του, ήταν γνωστό και ως «Μικρή Ρώμη στη Θράκη», σύμφωνα με την αναφορά.


Τα ευρήματα ανακαλύφθηκαν από ατύχημα, την στιγμή που εργάτες προετοίμαζαν υλικό σκυροδέματος για κατασκευαστικές εργασίες. Η δόνηση της μπετονιέρας προκάλεσε ρήγμα στην επιφάνεια του εδάφους με αποτέλεσμα να βρεθεί ο αρχαίος ρωμαϊκός τάφος.


Τα αρχαία ρωμαϊκά μετάλλια που βρέθηκαν στον τάφο
Η Krasimira Kostova, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Debelt, δήλωσε ότι πρόκειται για εύρημα  εξαιρετικά υψηλής αξίας. Τα πολύτιμα δώρα ήταν απόδειξη ότι οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί κατείχαν υψηλό κύρος στην ρωμαϊκή κοινωνία.


Στα ευρήματα περιλαμβάνονται χρυσά κοσμήματα και μια βελόνα, χάντρες και ξύστρες που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι τόσο στο μπάνιο και στο μασάζ αλλά και στην ιατρική ως μέσο για την εισαγωγή φαρμάκων από τα αυτιά και το λαιμό. Πρόκειται για σημαντικές ενδείξεις αστικής ζωής υποδεικνύοντας ότι η συγκεκριμένη πόλη αποτελούσε σημαντικό μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.


Διυπουργική επιτροπή θα αποφασίσει τι θα γίνει με το μέλλον του αρχαιολογικού χώρου. Σύμφωνα με την αναφορά, το αρχαιολογικό αποθεματικό του Debelt είναι και το μοναδικό στη Βουλγαρία που μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ευρωπαϊκή αρχαιολογική κληρονομιά».






Πηγή: The Sofia Globe

Δεν υπάρχουν σχόλια