Πίσω στο χρόνο, στη ρωμαιοκρατούμενη Θεσσαλονίκη των αρχών του 4ου αιώνα, θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν οι κάτοικοι της πόλης, το ...
Πίσω στο χρόνο, στη ρωμαιοκρατούμενη Θεσσαλονίκη των αρχών του 4ου αιώνα, θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν οι κάτοικοι της πόλης, το τριήμερο 28 - 30 Σεπτεμβρίου. Κι αν η Θεσσαλονίκη του σήμερα ελάχιστα θυμίζει την πόλη του επέλεξε, αιώνες πριν, να κάνει διοικητική του πρωτεύουσα ο Γαλέριος, το ανάκτορο που έχτισε ο Ρωμαίος καίσαρας «ζει» κι «αναπνέει» στην καρδιά της πόλης, στην πολυσύχναστη πλατεία Ναυαρίνου, διατηρώντας ίχνη της παλιάς του αίγλης.
Το γαλεριανό ανάκτορο που αναστηλώθηκε υποδειγματικά τα τελευταία χρόνια από την αρχαιολογική υπηρεσία -και δυστυχώς παραμένει κλειστό για το κοινό λόγω έλλειψης φυλακτικού προσωπικού- ανοίγει τις πόρτες του αυτές τις μέρες για να υποδεχτεί επισκέπτες στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που φέτος έχουν θέμα «Κρίσεις: Συνέχειες και ασυνέχειες στην Iστορία». «Από την κατάλυση του Μακεδονικού Bασιλείου στην ακμή της ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης», είναι ο τίτλος που επέλεξε η ΙΣΤ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για να συμμετάσχει στον εορτασμό, προτείνοντας στο κοινό ένα ενδιαφέρον και πρωτότυπο πρόγραμμα εκδηλώσεων στον αρχαιολογικό χώρο του γαλεριανού συγκροτήματος.
«Επιλέξαμε ως θέμα την κατάλυση του Mακεδονικού Bασιλείου από τους Ρωμαίους, που σηματοδοτείται από τη μάχη της Πύδνας το 168 π.Χ.», εξηγεί στον «ΑτΚ» ο αρχαιολόγος της ΙΣΤ ΕΠΚΑ, Σταμάτης Χατζητουλούσης, υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων. «Θέλουμε να παρουσιάσουμε ως συντομη αφήγηση το πώς η Μακεδονία και ειδικότερα η Θεσσαλονίκη, αν και ευρισκόμενη σε καθεστώς υποταγής, ευημερεί οικονομικά, διοικητικά και πολιτισμικά. Μετά την κρίση δηλαδή έρχεται η συνέχεια, που αντανακλάται στην ευημερία μιας πόλης υποδουλωμένης».
Το τριήμερο εκδηλώσεων περιλαμβάνει ξεναγήσεις στο χώρο, εκπαιδευτικά προγράμματα, παιχνίδι ρόλων και χορευτικό δρώμενο, πέρα όμως από το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι δράσεις καθαυτές, το σημαντικό είναι ότι «για τρεις ημέρες ο κόσμος της Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί, να περπατήσει μέσα στους χώρους του ανακτόρου και με έναν τρόπο να νιώσει την αύρα του παρελθόντος», όπως λέει ο κ. Χατζητουλούσης.
Η προγραμματισμένη δράση στις 28 - 30 Σεπτεμβρίου περιλαμβάνει:
- Σύντομη ιστορική αφήγηση ενός σημαντικού για την Iστορία της Μακεδονίας επεισοδίου κρίσης που αφορά στην κατάκτησή της από τους Ρωμαίους. Ωρες: 9:00, 10:30, 12:00, 13:30.
- Θεματική περιήγηση για μαθητές και ενήλικες στο ανακτορικό συγκρότημα. Ωρες: 9:15, 10:45, 12:15, 13:45.
- Δημιουργική εικαστική απασχόληση για παιδιά ηλικίας έως 10 ετών: «Xρωματίζοντας αντίγραφα μοτίβων του ψηφιδωτού διακόσμου του ανακτόρου».
- Παιχνίδι ρόλων που σχεδιάστηκε από τη δημιουργική ομάδα «Gamecraft» με τίτλο: «Casus belli» («αιτία πολέμου»). Το παιχνίδι απευθύνεται σε παιδιά άνω των 11 ετών και ενήλικες που θα συμμετάσχουν σε ιστορία μυστηρίου στο εσωτερικό του ανακτόρου στη Θεσσαλονίκη του 309 μ.Χ. Σύμφωνα με το σενάριο, πρεσβεία του Καίσαρα Μαξεντίου επισκέπτεται τον Αύγουστο Γαλέριο. Ενα ξαφνικό συμβάν θα τινάξει στον αέρα την συνάντηση, καθώς μια δολοπλοκία απειλεί να προκαλέσει εμφύλια σύρραξη. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να κινηθούν στο γαλεριανό συγκρότημα, εξερευνώντας το και παλεύοντας αντιμέτωποι με τον χρόνο και διάφορα εμπόδια για να αποτρέψουν την κρίση. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ανά ομάδα: 12 άτομα. Ωρες: 9:15, 10:15, 11:15, 12:15, 13: 15.
- Χορευτικό δρώμενο από τη χοροθεατρική oµάδα «Αιώρηση» με τη χορογράφο Δροσιά Τριαντάκη, και θέμα εμπνευσμένο από την ζωή στο ανάκτορο την εποχή του Γαλερίου. Ωρες: 12:00, 13:00, 14:00.
Οι ενδιαφερόμενοι για το παιχνίδι ρόλων θα πρέπει να δηλώσουν εγκαίρως συμμετοχή. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2310/801.402, 2310/801.428 (εσωτ. 117, 108).
Πηγή: Εφημερίδα "Αγγελιοφόρος"
Δεν υπάρχουν σχόλια