Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Χάλκινο κράνος με αποτεφρωμένα οστά ανακαλύφθηκε στη Μ. Βρετανία

Το χάλκινο κράνος Σπάνιο χάλκινο κράνος ανακαλύφθηκε σε χωράφια κοντά στο Canterbury, της νοτιοανατολικής Αγγλίας. Το κράνος, που χρον...

Το χάλκινο κράνος

Σπάνιο χάλκινο κράνος ανακαλύφθηκε σε χωράφια κοντά στο Canterbury, της νοτιοανατολικής Αγγλίας. Το κράνος, που χρονολογείται στον 1ο αιώνα π.Χ., ανακαλύφθηκε από τοπικό ερασιτέχνη με την χρήση ανιχνευτή μετάλλου.


Τον Οκτώβριο του 2012, ο ερασιτέχνης (ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του), επικοινώνησε με τον Andrew Richardson – τότε αξιωματούχος εύρεσης αρχαιολογικών αντικειμένων του Kent (FLO) – για να αναφέρει μια «σημαντική ανακάλυψη».

Ο ερασιτέχνης ήταν βέβαιος ότι είχε βρει ένα «κέλτικο χάλκινο κράνος». Μαζί με το κράνος βρέθηκε και πόρπη από τα τέλη της Εποχής του Σιδήρου σε πολύ καλή κατάσταση, καθώς και ένα μέρος καμμένων οστών. Στις συζητήσεις που ακολούθησαν με αρχαιολόγους, τον ιδιοκτήτη των χωραφιών και τον εκμισθωτή τους, τον FLO, το Βρετανικό Μουσείο και άλλους συμφωνήθηκε ότι η πραγματοποίηση μιας ανασκαφής στο ακριβές σημείο που βρέθηκαν τα αντικείμενα ήταν ο ενδεδειγμένος τρόπος δράσης.

Το κράνος, η πόρπη και η ακίδα.

Ανασκαφή στον χώρο εύρεσης

Μια ομάδα που σχηματίστηκε από το Canterbury Archaeological Trust και το Dover Archaeological Group προχώρησε στην διεξαγωγή των ανασκαφών στο σημείο εύρεσης, το οποίο υποδείχθηκε από τον ερασιτέχνη. Οι αρχαιολόγοι άνοιξαν ένα σκάμμα 2 μέτρων, το οποίο δεν αποκάλυψε κάποια περίτεχνη ταφή, παρά μόνο έναν μικρό, ελλειπτικού μεγέθους λάκκο, χαραγμένο πάνω στην φυσική κιμωλία του πετρώματος. Κόβοντας αυτό το στρώμα, βρέθηκε ο αρχικός λάκκος που είχε ανακαλύψει ο ερασιτέχνης, μια κυκλική σχεδόν τρύπα διαμέτρου περίπου 0,35 μέτρων. Η προσεκτική αφαίρεση της πλήρωσης του στρώματος έδωσε μια μέτρια ποσότητα αποτεφρωμένων οστών και μερικά μικρά κομμάτια από φύλλο κράματος χαλκού, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα προέρχονταν από το κράνος.

Το ολοκληρωμένο σκάμμα της ανασκαφής.
Κατανοώντας την ταφή

Η συνολική μορφή της ταφής μπορεί να ανακατασκευαστεί αξιόπιστα βάση της μαρτυρίας του ερασιτέχνη και των αποδεικτικών στοιχείων που ανακτήθηκαν από την αρχαιολογική έρευνα. Μια ρηχή κυκλική τάφρος είχε αρχικά κοπεί στο στρώμα από φυσική κιμωλία. Μέσα σε αυτή είχε τοποθετηθεί ανεστραμμένα το κράνος. Ήταν τοποθετημένο στο ανατολικό μισό μέρος του λάκκου, με προσανατολισμό από τα βόρειο-ανατολικά προς τα νότια-δυτικά. Είτε αμέσως πριν ή αμέσως μετά το κράνος, είχε τοποθετηθεί στο έδαφος ποσότητα αποτεφρωμένων ανθρώπινων οστών.

Η θέση του χάλκινου κράνους στο έδαφος.
Η πόρπη βρέθηκε εντός του ανώτερου τμήματος των αποτεφρωμένων οστών, στοιχείο που υποδεικνύει ότι είναι πιθανόν το αποτεφρωμένο υλικό να είχε αρχικά τοποθετηθεί μέσα σε κάποιου είδους υφάσματος ή δερμάτινης τσάντας / δοχείου που έκλεινε στην κορυφή. Αυτό είχε τοποθετηθεί εντός του ανεστραμμένου κράνους, το οποίο σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιήθηκε ως ένα είδος τεφροδόχου. Ο λάκκος στη συνέχεια καλύφθηκε με σχετικά καθαρό χώμα και κιμωλία, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η ταφή επισημάνθηκε με κάποιου είδους μόνιμης σήμανσης με οποιονδήποτε τρόπο. Δεν προέκυψαν επίσης, αποδεικτικά στοιχεία για οποιαδήποτε άλλους ενταφιασμούς κατά τη διάρκεια της ανασκαφής ενώ φαίνεται ότι η ταφή με το κράνος ήταν είτε μεμονωμένη ή αποτελούσε μέρος ενός διασκορπισμένου νεκροταφείου με απομακρυσμένες μεταξύ τους ταφές.

Αποτεφρωμένα οστά από την ανασκαφή.
Ο λάκκος κόπηκε στη δυτική πλευρά του από άροτρο και η στεφάνη του κράνους παρουσιάζει ζημιά, η οποία ενδεχομένως να προκλήθηκε από γεωργική δραστηριότητα.

Μη συγκρίσιμη ταφή

Η Julia Farley, επιμελήτρια για την Εποχή του Σιδήρου στο Βρετανικό Μουσείο δηλώνει: «Πρόκειται για ένα συναρπαστικό εύρημα, ένα μοναδικό κράνος της Εποχής του Σιδήρου που έχει βρεθεί ποτέ στη Βρετανία. Στα τέλη της Εποχής του Σιδήρου στο Kent, δεν ήταν ασυνήθιστο να θάφτουν τα αποτεφρωμένα λείψανα των νεκρών σε τσάντα, η οποία κλείνει με μία ή περισσότερες πόρπες, αλλά δεν έχει βρεθεί καμία άλλη καύση νεκρών που να συνοδεύεται από κράνος. Ο 1ος αιώνας π.Χ., ήταν μια εποχή πολέμου, αλλά ήταν επίσης και μια περίοδος ταξιδιών, επικοινωνίας και αλλαγής. Αυτό το κράνος δίνει έμφαση στις νέες συνδέσεις που σφυρηλατήθηκαν πέρα από το κανάλι, σε μια εποχή που η ζωή στη νοτιο-ανατολική Αγγλία ήταν έτοιμη να αλλάξει δραματικά. Ο ιδιοκτήτης αυτού του κράνους ή οι άνθρωποι που το τοποθέτησαν στον τάφο, μπορεί να έζησαν την αρχή της ιστορίας της Ρωμαϊκής Βρετανίας».

Ο Andrew Richardson, σήμερα ειδικός ευρημάτων στο Canterbury Archaeological Trust, δήλωσε ότι κράνη όπως αυτά δεν προέρχονται από τη Βρετανία και φορέθηκαν τόσο από Γαλάτες όσο και από Ρωμαίους της Ρεπουμπλικανικής περιόδου. Δεν είναι ακόμα σαφές γιατί το κράνος βρέθηκε σε αυτό το γεωγραφικό σημείο, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερα πιθανά σενάρια για τον ιδιοκτήτη του. Πρόκειται για:
Ρωμαίος λεγεωνάριος
που φοράει κράνος
παρόμοιο με αυτό
που βρέθηκε στο Kent.

* Βρετανό μισθοφόρο που πολέμησε στη Γαλατία ή

* Γαλάτη πολεμιστή που διέφυγε της ρωμαϊκής κατοχής ή

* Βρετανό πολεμιστή που αγόρασε ένα κράνος «ευρωπαϊκού ύφους» για την εποχή ή

* Ρωμαίο στρατιώτη από την εισβολή του Καίσαρα στην Μεγάλη Βρετανία

Περαιτέρω μελέτη του κράνους, της πόρπης, των αποτεφρωμένων λειψάνων και ίσως της περιοχής γύρω από σημείο εύρεσης, είναι απαραίτητη προκειμένου να βελτιωθεί η χρονολόγηση και ο χαρακτήρας αυτής της μοναδικής ανακάλυψης. Σήμερα τα θραύσματα των οστών εξετάζονται προκειμένου να συλλεχθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το άτομο που θάφτηκε στο κράνος.









Ο Dr Steven Willis, λέκτορας αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο του Kent, δήλωσε ότι χρησιμοποιήθηκε τεχνολογία σάρωσης με laser για να αναλύσει το κράνος και να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες σχετικά με την κατασκευή και τη διακόσμηση του.

Υψηλής ανάλυσης εικόνα 3D laser σάρωσης του κράνους.
Και καταλήγει, «Τα μυστικά αυτού του κράνους μόλις έχουν αρχίζουν να εμφανίζονται, αλλά θα ξέρουμε πολλά περισσότερα καθώς η έρευνα προχωρά».


Πηγή: Past Horizons

Δεν υπάρχουν σχόλια