Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο Τουταγχαμών στα υπόγεια του Ντάουντον

Έκθεση αιγυπτιακών στο κάστρο όπου γυρίζεται το σήριαλ Μπορεί το κάστρο Highclere να έχει γίνει πασίγνωστο χάρη στα γυρίσματα της  δη...

Έκθεση αιγυπτιακών
στο κάστρο όπου γυρίζεται το σήριαλ

Μπορεί το κάστρο Highclere να έχει γίνει πασίγνωστο χάρη στα γυρίσματα της  δημοφιλούς βρετανικής σειράς «Downton Abbey», που προβάλλεται και στην Ελλάδα, τώρα όμως θα αποκτήσει έναν ακόμη λόγο για να το επισκέπτονται οι τουρίστες.  


Πρόκειται για την έκθεση που αναφέρεται στην ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών  στην Κοιλάδα των Βασιλέων της Αιγύπτου και οργανώνεται στα…  κελάρια του αρχοντικού με την συμπλήρωση 90 χρόνων από το γεγονός. Κι αν αναρωτηθεί κανείς   ποια η σχέση μεταξύ των βρετανών ευγενών, που ήταν οι ιδιοκτήτες του κάστρου και του νεαρού αιγύπτιου φαραώ, η απάντηση έχει επίσης ενδιαφέρον. Γιατί αυτό το μεγαλοπρεπές κάστρο του 19ου αιώνα ήταν η προγονική κατοικία του Τζόρτζ Χέρμπερτ  5ου Κόμη του Κάρναρβον, ο οποίος είχε βοηθήσει οικονομικά τον μεγάλο αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ για τις έρευνές του, που οδήγησαν στην ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών τον Νοέμβριο του 1922.

Στην έκθεση που θα ανοίξει για το κοινό κατά την περίοδο του Πάσχα δεν θα υπάρχουν αυθεντικά αντικείμενα αλλά μόνον αντίγραφα των ευρημάτων στα οποία ωστόσο περιλαμβάνονται το φέρετρο του φαραώ και η μάσκα του θανάτου του. «Θέλω οι άνθρωποι να αισθάνονται ότι βρίσκονται πραγματικά μέσα στον τάφο του φαραώ και να  έχουν την αίσθηση της ιστορίας. Γιατί αυτή η αρχαιολογική ανακάλυψη είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνε ποτέ», όπως δήλωσε η κόμισσα του Κάρναρβον. Την έκθεση  εξάλλου έχουν δει και ορισμένοι καλλιτέχνες από το καστ του «Downton Abbey», όπως  αποκάλυψε η ίδια.

Αλλά και ο αιγύπτιος πρέσβης στη Βρετανία Ασράφ Ελ Κόλι που είδε ήδη την έκθεση, την χαρακτήρισε διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη σε μουσείο. «Είναι μία εκπαιδευτική έκθεση», είπε προσθέτοντας πως «Αντανακλά το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει ο βρετανικός λαός για την Αίγυπτο». Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε πως αγαπημένο του κομμάτι  της έκθεσης είναι ένα ξύλινο γλυπτό της κεφαλής του Τουταγχαμών, γιατί αναδεικνύει και τις πιο μικρές λεπτομέρειες του προσώπου του. «Νομίζω ότι αυτή ήταν η μαγεία των Αιγυπτίων. Εργάστηκαν σκληρά για να αποδώσουν την πραγματικότητα και έδωσαν μέρος των συναισθημάτων τους στις δημιουργίες τους», όπως είπε.

Ενθουσιώδης, ερασιτέχνης αιγυπτιολόγος ήταν ο λόρδος Κάρναρβον, ο οποίος άρχισε να χρηματοδοτεί τον Χάουαρντ Κάρτερ ειδικά για την ανασκαφή στην Κοιλάδα των  Βασιλέων από το 1914. Χρειάστηκε όμως να περάσουν πολλά χρόνια ως την ανακάλυψη  του τάφου, τον οποίο άνοιξαν μαζί. Ο λόρδος Κάρναρβον ωστόσο πέθανε μερικούς μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 1923 σε ξενοδοχείο του Καΐρου από τσίμπημα κουνουπιού, που μολύνθηκε από το ξύρισμα ενώ ο θάνατος του ενεργοποίησε τον μύθο για την «Κατάρα του  Φαραώ».

Σήμερα πάντως, οι εκατοντάδες επισκέπτες που εισέρχονται στον τάφο έχουν προκαλέσει προβλήματα στη διατήρησή του, έτσι το 2014 οι αιγυπτιακές αρχές πρόκειται να τον  κλείσουν οριστικά. Πριν όμως θα έχουν κατασκευάσει ακριβές ομοίωμα στην Κοιλάδα των  Βασιλέων.


Πηγή: Μ. Θερμού, Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια