Η θέα της Σμύρνης από τον λόφο του Πάγου (Kadifekale). Ο Μητροπολιτικός Δήμος της Σμύρνης ξεκίνησε τις κατεδαφίσεις σε απαλλοτριωμένη ...
Η θέα της Σμύρνης από τον λόφο του Πάγου (Kadifekale). |
Ο Μητροπολιτικός Δήμος της Σμύρνης ξεκίνησε τις κατεδαφίσεις σε απαλλοτριωμένη περιοχή της πόλης προκειμένου να αποκαλύψει ένα ρωμαϊκό θέατρο που βρίσκεται αυτή την στιγμή κάτω από τα σπίτια στην συνοικία Kadifekale, στον λόφο που οι Τούρκοι αποκαλούν «Βελούδινο Κάστρο».
Ο δήμος έχει μέχρι στιγμής καταβάλει 8 εκατομμύρια τουρκικές λίρες για την απαλλοτρίωση έκτασης σχεδόν 13.000 τετραγωνικών μέτρων.
Οκτώ από τα 52 σπίτια που περιλαμβάνει η πρώτη φάση έχουν κατεδαφιστεί και οι αρχαιολόγοι έχουν ήδη αποκαλύψει τους τοίχους του θεάτρου, το οποίο έχει χωρητικότητα 16.000 ατόμων. Τόσο ο λόφος που βρίσκεται το αρχαίο θέατρο όσο και το κάστρο ονομαζόταν Πάγος (Pagus την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας) τόσο στους αρχαίους χρόνους όσο και από τους τοπικούς Έλληνες της Σμύρνης στη σύγχρονη εποχή.
Οι πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το αρχαίο θέατρο στην περιοχή Kadifekale βρίσκονται στην έρευνα του Αυστριακού αρχιτέκτονα Otto Berg και του αρχαιολόγου Otto Walter, οι οποίοι εξέτασαν την περιοχή το 1917 και το 1918, αν και πολλοί ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα λείψανα του θεάτρου φέρουν χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Ρωμαϊκής περιόδου.
Όταν ο δήμος αποκαλύψει πλήρως το αρχαίο θέατρο, θα μπορεί να δει κανείς από την περιοχή πολλές γειτονιές της Σμύρνης (Konak, Akllsancak, Karşıyaka και Bornova). Όπως έγινε και με την ανασκαφή και αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου στην Έφεσο, θα υπάρχει η δυνατότητα διοργανώσεων συναυλιών και παραστάσεων στο αρχαίο θέατρο.
Ένα βιβλίο για το αρχαίο θέατρο
Ο συγγραφέας İlhan Pınar είπε ότι μετά τη μετάφραση του έργου των Berg και Walter, ένα βιβλίο για το αρχαίο θέατρο θα εκδοθεί μέσα στον επόμενο μήνα. «Η μόνη πηγή πληροφοριών σχετικά με αυτό το αρχαίο θέατρο είναι η έρευνά τους. Ο στόχος τους ήταν να ανασκάψουν την περιοχή μετά τον πόλεμο το 1917. Ήθελαν να δείξουν ότι η Σμύρνη ήταν πολύ πλούσια σε ιστορία και αυτός ο ιστορικός πλούτος θα πρέπει να προστατεύεται μετά την αποκάλυψή του», δήλωσε.
Πηγή: Hurriyet Daily News, The Archaeology News Network
Δεν υπάρχουν σχόλια