Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολογικό και Νομισματικό γιορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων για το 2013 έχει θέμα «Μνήμη και Δημιουργικότητα: Κοινωνι...

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων για το 2013 έχει θέμα «Μνήμη και Δημιουργικότητα: Κοινωνική Αλλαγή», το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσιάζει στο κοινό εκδηλώσεις χορού, θεάτρου, λόγου και μουσικής, που εντάσσονται στην πολιτική εξωστρέφειας του Μουσείου και συνδυάζονται με την παραδοσιακή του αποστολή για διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.




Οι εκδηλώσεις σχεδιάστηκαν από κοινού με άλλους πολιτιστικούς φορείς και καλλιτέχνες και αποσκοπούν στο διάλογο ανάμεσα στα αρχαία αριστουργήματα που φιλοξενεί το Μουσείο και στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Μικροί και μεγάλοι έχουν έτσι τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε δράσεις που προάγουν την αμοιβαία κατανόηση του παλαιού με το νέο, η οποία λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος στη διαδικασία της αλλαγής των στάσεων και των αντιλήψεων και στην κοινωνική συνοχή.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει αναλυτικά ως εξής:

Σάββατο 18 Μαΐου, ώρα 12.00 Αίθουσες 11, 13, 15, 17 και 34
Παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας - ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΗΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ, με τίτλο "ασκήσεις ετοιμότητας". Το χοροθέατρο παρουσιάζεται σε πέντε από τις αίθουσες της Συλλογής Γλυπτών του Μουσείου.

Οι επισκέπτες θα ακολουθήσουν τους χορευτές των ασκήσεων ετοιμότητας σε πέντε ολιγόλεπτες στάσεις-«ασκήσεις». Πρόκειται για μια παραγωγή του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας « Ελλάδα - Ιταλία 2007-2013. La Bottega delle voci- Centro di Produzione Teatrale II - La Bottega II". Σκηνοθεσία - χορογραφία: Πέτρος Γάλλιας. Είσοδος ελεύθερη, χωρίς να είναι απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής.

Κυριακή 19 Μαΐου

11.00 Αίθριο. Θεατρική παράσταση με τίτλο «Η ΑΦ01 και η μαγική Ίυγγα» για μικρούς και μεγάλους με πήλινες κούκλες από το Κουκλοθίασο «Ψευτιά με Αυτιά». Μια ιστορία δράσης και μυστηρίου για μικρούς και μεγάλους που αφορά στην ευαισθητοποίηση των θεατών για την αρχαιοκαπηλία. Για παιδιά άνω των 4 ετών. Απαιτούνται δηλώσεις συμμετοχής κατά προτεραιότητα.

12.30 Αίθριο. «Πριν τη φωτιά…» Ο Προμηθέας Δεσμώτης σε μια αφήγηση για μεγάλους από την αφηγήτρια Νίκη Κάπαρη και το μουσικό Γιάννη Ψειμάδα, που θα αποδώσει μελοποιημένα χορικά του Αισχύλου. Δεν απαιτούνται δηλώσεις συμμετοχής.
Δευτέρα 20 Μαΐου 2013, Επιλεγμένες Αίθουσες ώρα 13:00: Εκπαιδευτική δράση για 30 παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας του Κέντρου Συμπαράστασης Παιδιού και Οικογένειας, με επίκεντρο το αρχαϊκό γλυπτό της Φρασίκλειας και τα αρχαία ελληνικά παιχνίδια. Η δράση εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική συνεργασίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με κοινωνικούς φορείς που εξυπηρετούν άτομα που αντιμετωπίζουν φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό.

18.30. Μεγάλη Αίθουσα του Βωμού.Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Μεικτής Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων με τίτλο «Αφιέρωμα στο Μότσαρτ». ΜΕΡΟΣ Α' Wolfgang Amadeus Mozart, Sinfonia Concertante για βιολί, βιόλα και ορχήστρα σε μι ύφεση μείζονα Κ. 364. Βιολί: Γιάννης Γεωργιάδης, Βιόλα: Κρυσταλλία Γαϊτάνου. ΜΕΡΟΣ Β' Wolfgang Amadeus Mozart, Λειτουργία της Στέψης σε ντο μείζονα Κ. 317. Μεικτή Χορωδία Δήμου Αθηναίων. Διδασκαλία Χορωδίας: Σταύρος Μπερής. Μουσική διεύθυνση: Ελευθέριος Καλκάνης. Είσοδος ελεύθερη με δηλώσεις συμμετοχής κατά προτεραιότητα.
Η δήλωση συμμετοχής κατά προτεραιότητα έχει ξεκινήσει. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2132144891, 2132144893. Η παρακολούθηση των εκδηλώσεων στο αίθριο του μουσείου δεν απαιτεί την αγορά εισιτηρίου. Η πρόσβαση στους υπόλοιπους χώρους γίνεται με το εισιτήριο της γενικής εισόδου, εκτός από την 18.05.2013 που η είσοδος είναι δωρεάν.

Νομισματικό Μουσείο

Με ελεύθερη είσοδο και εκδηλώσεις που απευθύνονται σε ευαισθητοποιημένους πολίτες, μαθητές και φοιτητές, αλλά και αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες, το Νομισματικό Μουσείο γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που φέτος έχει ως θέμα «Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή».

Στόχος των εκδηλώσεων, που ξεκινούν σήμερα Παρασκευή 17 Μαΐου και ολοκληρώνονται αύριο Σάββατο 18 Μαΐου 2013, είναι η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από δράσεις που επικαιροποιούν την προσφορά της ως κοινωνικού αγαθού στο πλαίσιο μιας κοινωνίας που ανανεώνεται προσαρμοζόμενη συνεχώς στα νέα δεδομένα. Οι εταιρείες Δεληολάνης- Old Bakers και το αναψυκτήριο του Νομισματικού Μουσείου θα υποστηρίξουν τη δεξίωση που θα πραγματοποιηθεί στον κήπο του Μουσείου.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Παρασκευή 17 Μαΐου

ώρα 10.00: «Σχεδιάζω ένα νόμισμα. Η παράσταση και το μήνυμα της». Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για σχολικές ομάδες.

ώρα 11.00: «Ιστορίες πίσω από τα νομίσματα στο τότε και στο τώρα». Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για σχολικές ομάδες.

ώρα 12.00: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα.

ώρα 18.30: Θεματική Περιήγηση από τον ομότιμο καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιο Κορρέ με θέμα «Το Ιλίου Μέλαθρον, η οικογένεια Σλήμαν και ο Ερνέστος Τσίλερ». Λόγω του περιορισμένου αριθμού των θέσεων απαιτείται δήλωση συμμετοχής (τηλ: 210-3643774, 210 -3612519 - γραφείο εκπαιδευτικών προγραμμάτων).

ώρα 20.30: Συναυλία του συνθέτη Γιώργου Λυκούρα με το μουσικό συγκρότημα «ο πάπυρος του κ. Fackelmann» (Μυρτώ Καμβυσίδη, Ιωάννα Κάππου και Χάρης Παπανικολάου, τραγούδι, Κατερίνα Λέκκα, ακορντεόν, Ανδρέας Αρβανίτης, λύρα κρητική, Μάριος Κουρουνιώτης, κιθάρα, σάζι, Γιώργος Κασσαβέτης κρουστά, Χάρης Παπανικολάου τραγούδι και ούτι, Γιώργος Παπιώτης τραγούδι, κρουστά και ούτι και Ειρήνη Χαριτάκη, πιάνο, φωνητικά, σάζι και σαξόφωνο)

Θα ακολουθήσει δεξίωση στον κήπο του Μουσείου.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου 17-18 Μαϊου 2013 θα πραγματοποιείται στο χώρο του Μουσείου προβολή με θέμα την περιοδική έκθεση «Κοιτάσματα Πολιτισμού: από τους αρχαίους σφραγιδόλιθους στη σύγχρονη χαρακτική» που έλαβε χώρα στο Νομισματικό Μουσείο από τις 18 Οκτωβρίου 2012 μέχρι τις 30 Μαρτίου 2013.

Η έκθεση εισήγαγε μια νέα σειρά δράσεων του Μουσείου προβάλλοντας έναν εικαστικό διάλογο ανάμεσα σε αρχαίους σφραγιδολίθους και σύγχρονα έργα χαρακτικής που φιλοτέχνησε η καταξιωμένη χαράκτρια, αναπληρώτρια καθηγήτρια της ΑΣΚΤ κα Βίκυ Τσαλαματά.


Πηγή: "Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια