Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ζωντανό κύτταρο στην πόλη ~ Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου

Αναπτύσσει καινοτόμες πρωτοβουλίες με στόχο τη συμμετοχή του κοινού . Έντονη και διαρκής είναι η παρουσία του Αρχαιολογικού Μουσείου...

Αναπτύσσει καινοτόμες πρωτοβουλίες
με στόχο τη συμμετοχή του κοινού .

Έντονη και διαρκής είναι η παρουσία του Αρχαιολογικού Μουσείου του Βόλου στην καθημερινότητα της πόλης, μέσω της διοργάνωσης ποικίλων δράσεων, οι οποίες έχουν ως στόχο την συμμετοχή των μελών της τοπικής κοινωνίας αλλά και ευρύτερα, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται τα δεκάδες εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στη διάρκεια της χρονιάς για τους μαθητές, αλλά και οι εν γένει δραστηριότητες που φιλοξενούνται στην περιοδική αίθουσα εκθέσεων, στους χώρους αλλά και την αυλή του Μουσείου.

Με πρωτοβουλία της ΙΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, εγκαινιάζεται την Τετάρτη 10 Ιουλίου στις 20.00 στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου, η περιοδική έκθεση με τίτλο «Περί υφαντικής…», με έργα υφαντικής και κατασκευές της Ιωάννας Τερλίδου.

Με αφορμή την εκδήλωση, που αναφέρεται στην πανάρχαια τέχνη, θα πραγματοποιηθεί στις 18:30, εκπαιδευτική περιήγηση με ελεύθερη είσοδο για το ευρύ κοινό στις αίθουσες του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου του Βόλου. Η έκθεση θα λειτουργεί τις μέρες και ώρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο ευρύτερο πλαίσιο της συνεργασίας του Αρχαιολογικού Μουσείου με σύγχρονους καλλιτέχνες και αποτελεί συνέχεια μιας σειράς ανάλογων εκθέσεων που έχουν ήδη παρουσιαστεί στο Μουσείο με μεγάλη επιτυχία.

Με τον τρόπο αυτό, παράλληλα με τη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου και τις δράσεις που αναπτύσσονται σε αυτή (εκπαιδευτικές περιηγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, συστήματα αυτόματης ηλεκτρονικής ξενάγησης, ενημερωτικές εκδηλώσεις και φυλλάδια), επιχειρείται ταυτόχρονα το άνοιγμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου προς το κοινό και μέσα από την προσέγγιση σύγχρονων θεμάτων.

Η Ιωάννα Τερλίδου ασχολείται με την υφαντική πάρα πολλά χρόνια, βραβεύτηκε με υποτροφία από τον ΕΟΜΜΕΧ και συνέχισε τις σπουδές της στην Ecole Nationale Supeuriere de Beaux Arts στο τμήμα ταπισερί. Επιστρέφοντας στα Καλά Νερά Βόλου έστησε το παραδοσιακό της εργαστήρι, αρχικά με καθιστό αργαλειό και στην πορεία άρχισε να δουλεύει με όρθιο αργαλειό, θεωρώντας ότι ενδείκνυται περισσότερο για τη σύνθεση πιο εικαστικών δημιουργών.

Στην περιοδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου επιχειρείται η προσέγγιση της υφαντικής ως ιστορική διαδρομή, παιχνίδι, εικαστική έκφραση και χρηστικό αντικείμενο. Η κ. Τερλίδου παρουσιάζει δικά της έργα υφασμένα σε όρθιο αργαλειό τα τρία τελευταία χρόνια, μέσα από μια πιο προσωπική προσέγγιση στον τομέα της υφαντικής.

Παράλληλα παρουσιάζονται αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων που σχετίζονται με την υφαντική σε μια προσπάθεια σύνδεσης του χτες με το σήμερα. Τέλος μέσω σύντομων ενημερωτικών ταινιών είναι διαθέσιμες πληροφορίες για την υφαντική τέχνη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Την περιοδική έκθεση πλαισιώνουν εκπαιδευτικά παιχνίδια και κατασκευές, καθώς και ένας όρθιος αργαλειός, όπου το κοινό μπορεί να δημιουργεί σταδιακά το δικό του υφαντό, που θα ολοκληρωθεί με το τέλος της έκθεσης και θα παραμείνει στο Μουσείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια