Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έργα στον «κήπο των θαυμάτων»

Η νέα μελέτη για τις επεμβάσεις στην Ακαδημία Πλάτωνος εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Ήπια και καλαίσθητη επέμβαση ...

Η νέα μελέτη για τις επεμβάσεις
στην Ακαδημία Πλάτωνος εγκρίθηκε
από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Ήπια και καλαίσθητη επέμβαση στον «κήπο των θαυμάτων», στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, υπόσχονται οι μελέτες του υπουργείου Πολιτισμού.

Το έργο συνεχίζεται απρόσκοπτα και ικανοποιητικά σύμφωνα με τους ιθύνοντες. Μια νέα μελέτη πήρε προχθές το «πράσινο φως» από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και αφορά τη διαμόρφωση και ανάδειξη τμημάτων, και την ενοποίηση, ανάδειξη και προστασία των διάσπαρτων σημαντικών μνημείων του άλσους.

Η «Ιερά Οικία» των γεωμετρικών χρόνων (περίπου 700 π.Χ.), εξ ολοκλήρου χτισμένη από άψητες πλίνθους, ανευρέθη τη δεκαετία του '50 από τον αρχαιολόγο Φοίβο Σταυρόπουλο.

Όπως πληροφόρησε τα μέλη του ΚΑΣ η Ελένη Μπάνου, προϊσταμένη της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που εκπονεί το ενταγμένο στο ΕΣΠΑ έργο, μια φοβερή πλημμύρα που το 1961, η ίδια που ενέπνευσε τον Βασίλη Τσιτσάνη να γράψει το τραγούδι «Με παρέσυρε το ρέμα», οδήγησε στην «πολτοποίηση» του μνημείου, παρά την παρουσία του στεγάστρου.

«Μόνον ένας πλίνθος από το κτίριο έχει διασωθεί και βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο», επεσήμανε η κ. Μπάνου.

Αντίθετα, η παρακείμενη πρωτοελλαδική αψιδωτή οικία (περίπου 2500 π.Χ.), που θεωρήθηκε ως η προϊστορική οικία του ήρωα Ακάδημου, βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Τα μνημεία είναι μάρτυρες της αραιής κατοίκησης της περιοχής πριν δημιουργηθούν το Γυμνάσιο και η Φιλοσοφική Σχολή του Πλάτωνα.

Νέο στέγαστρο

Η Ιερά Οικία θα καταχωσθεί και θα «δηλωθεί» με ίχνη στο έδαφος.

Η πρωτοελλαδική οικία θα αναδειχθεί και σε αυτήν θα τοποθετηθεί νέο στέγαστρο, πολύ μικρότερο από το σημερινό, που θα περιβάλλεται από μεταλλικά υποστυλώματα και κρυστάλλινα μέτωπα, τα οποία θα προσφέρουν ορατότητα αλλά και προστασία, όπως σημείωσε ο αρχιτέκτονας του έργου, Δημήτρης Κουκουλάς, και θα δημιουργηθεί μια στάση θέασης για το κοινό.

Στο «τρίγωνο» με τις υπό κατεδάφιση αποθήκες, θα δημιουργηθεί ένας νέος ελεύθερος χώρος πρασίνου 4 στρεμμάτων με είδη ενδημικά της Μεσογείου, όπως ελιές, ροδιές, κυπαρίσσια και κουτσουπιές, καθώς και αρωματικά φυτά.

Δίπλα στην περιοχή, σε ένα μικρό στέγαστρο, θα υπάρχει μικρή υπαίθρια έκθεση από σαρκοφάγους, εποπτικό υλικό και ενημερωτικές πινακίδες.

Μια νέα μουσειακή αποθήκη 600 τ.μ., επισκέψιμη, θα δημιουργηθεί επί των οδών Ιφιγενείας και Δράκοντος, ενώ ο επισκέπτης του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος θα μπορεί να οδηγείται -μέσω διαδρομών, κάποιες από τις οποίες θα φωτίζονται με χαμηλό φωτισμό ακόμα και το βράδυ- στα διάσπαρτα μνημεία, σε μια γλυπτοθήκη από λίθινα αντικείμενα, στη μικρή υπαίθρια έκθεση δίπλα στο «τρίγωνο», καθώς και στην ανακαινισμένη αποθήκη επί της οδού Μοναστηρίου 147, στον αύλειο χώρο της οποίας θα φυλάσσονται αρχαιότητες.


Πηγή: Α. Κώττη, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια